https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-rozdeli-na-vymenu-kotlu-270-milonu-kc-mezi-1871-zadatelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj rozdělí na výměnu kotlů 270 milonů Kč mezi 1871 žadatelů

14.12.2022 00:31 | ZLÍN (ČTK)
Oheň v kamnech
Oheň v kamnech
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zlínský kraj rozdělí v dalším kole programu na výměnu kotlů téměř 270 milionů korun mezi 1871 žadatelů. Dotace jsou určeny na výměnu starých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním za ekologičtější způsoby vytápění v nízkopříjmových domácnostech. Přidělení dotací schválili krajští radní, smlouvy s úspěšnými žadateli budou uzavírány od ledna, sdělil ČTK zástupce kraje Jan Vandík.
 

Starý kotel mohou lidé vyměnit za tepelné čerpadlo, kotel na biomasu s ručním či automatickým přikládáním nebo s určitými omezeními za plynový kondenzační kotel. "O dotaci si mohly zažádat nízkopříjmové domácnosti, kde jeden člen v loňském roce vydělal maximálně 170 900 korun čistého příjmu, nebo domácnosti složené ze seniorů, kteří pobírají starobní důchod, či z osob pobírajících invalidní důchod 3. stupně. Dále pak i domácnosti, kde je žadatelem nezletilá osoba či student denního studia do 26 let nebo žadatel pobíral od 1. ledna 2020 do předložení žádosti dávky v hmotné nouzi či příspěvek na bydlení," uvedl náměstek hejtmana Lubomír Traub (ODS).

Kraj přijímal žádosti o dotace od poloviny června do konce srpna, přišlo 2045 žádostí. Zaměstnanci krajského úřadu kontrolovali splnění podmínek a způsobilost žádostí. Největší zájem byl o výměnu starého kotle za ruční kotel na dřevo a za tepelné čerpadlo. Ve 46 případech žadatelé nesplnili podmínky, případně svou žádost stáhli. Ve 128 případech je kraj vyzval k doplnění žádostí.

Zlínský kraj doposud měl tři programy dotací na výměnu kotlů, bylo vyměněno 4977 kotlů a proplaceno necelých 557 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist