https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-po-rekonstrukci-zpristupnila-zadni-cast-pavilonu-tanganika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava po rekonstrukci zpřístupnila zadní část pavilonu Tanganika

11.8.2024 00:15 | OSTRAVA (ČTK)
Foto | M. Vlčková / Zoo Ostrava
V ostravské zoologické zahradě skončila rekonstrukce zadní části pavilonu Tanganika, kterou v minulosti obývali sloni a nosorožci. V modernizovaných prostorech budou mít své zázemí mangusty žíhané, část z nich už se v novém prostředí zabydluje, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková. Náklady na přestavbu části pavilonu byly 25,5 milionu korun.
 
Mluvčí připomněla, že původní budova byla postavena v roce 1962 jako pavilon slonů a od roku 1974 ji obýval i pár nosorožců tuponosých. Prostory ale byly pro tato zvířata naprosto nevhodné a odpovídaly dobovému pojetí chovu zvířat v lidské péči. V 70. let byla postavena i část objektu, kde jsou nyní hroši a krokodýli.

Právě tato část se dočkala rekonstrukce jako první už v roce 2011. O pět let později dala zoo přestavět prostřední spojovací část objektu, kde vznikla expozice pro menší zvířata s převráceným světelným režimem nazvaná Noční Tanganika. Návštěvníci díky převrácenému režimu mohou zvířata pozorovat v době jejich aktivity.

"Vzhledem k tomu, že rekonstruovaná část bezprostředně sousedí s touto expozicí, museli být všichni obyvatelé Noční Tanganiky přemístěni do zázemí, a proto byla i tato část po dobu stavebních úprav nepřístupná. Lidé se tak mohou opět těšit na damany stromové, komby Garnettovy, pasumce elektrické a další noční tvory. Vrátil se také osinák africký, hlodavec příbuzný dikobrazům," doplnila mluvčí.

Nyní otevřená zadní část objektu je zatím obydlena zvířaty jen částečně. "Prostory po slonech a nosorožcích byly zásadně přebudovány pro mnohem menší zvířata, která ale žijí v početných koloniích. Jsou to mangusty žíhané. Tyto šelmy z čeledi promykovitých žijí v rodinných skupinách, které mohou mít až 40 členů. Jsou aktivní přes den, v noci odpočívají ve vlastních vyhrabaných zemních norách, kde rodí i mláďata," řekla mluvčí.

V nově vybudovaném expozičně-chovatelském zařízení mají zvířata kromě volného prostoru k dispozici i nory, do kterých návštěvníci na několika místech mohou nahlédnout skleněnými průhledy. "Aktuálně je obývá skupina pěti samců. Až se v novém prostředí zabydlí, dovezou k nim pracovníci zoo samice," řekla Nováková. Naproti expozici mangust zůstala umístěna kostra hrocha, vedle ní ještě zbývá dobudovat nové akvárium o objemu 7000 litrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist