https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-plzen-otevrela-sladkovodni-expozici-rybi-archa-pro-ohrozene-druhy-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Plzeň otevřela sladkovodní expozici Rybí archa pro ohrožené druhy ryb

4.11.2023 00:49 | PLZEŇ (ČTK)
Blatňák tmavý - druh, o kterém se říká, že zapomněl vyhynout.
Blatňák tmavý - druh, o kterém se říká, že zapomněl vyhynout.
Foto | Vad víz / Wikimeda Commons
Expozici s 16 sladkovodními akvárii s ohroženými druhy ryb otevřela plzeňská zoologická zahrada v horní části areálu pod statkem Lüftnerka. Rybí archa představuje ryby z celého světa, které jsou v přírodě ohrožené nebo už zcela vymizely a přežívají jen v chovech akvaristů. Expozice je ukázkou toho, že k záchraně některých ohrožených druhů může přispět každý člověk i doma v bytě. Díky akvaristům se totiž podařilo i některé druhy ryb, které na desetiletí z přírody vymizely, vrátit zpět, řekl ČTK zoolog Tomáš Peš.
 

"Koncipovali jsme to tak, že z mnoha ohrožených oblastí jsme pro návštěvníky připravili biotopní akvárium, takže tu uvidí třeba ukázku kamerunské řeky, potoka v Austrálii, tůně v Mexiku nebo jezírka na Haiti," popsal expozici Peš. V akváriích žijí desítky druhů často nenápadných drobných rybek. V sousední místnosti, která je běžně nepřístupná, jsou v akváriích ty nejvzácnější a nejohroženější druhy, o jejichž množení zoo usiluje.

Některé z rybek se v přírodě desetiletí nevyskytovaly, podařilo se je ale vrátit zpět. "Máme tady dva druhy, které se v nedávné době podařilo v Mexiku vrátit do přírody, když přežily jen díky akvaristům. Do přírody se vrátily po víc než 20 letech, například skifie žlutá, protože se zlepšily podmínky pro její život a protože ryb bylo díky akvaristům i mexickým institucím dost na vypuštění," řekl Peš.

Expozice ale ukazuje i druhy ryb, které přežívají jen v akváriích a už se nemají kam do přirozeného prostředí vrátit. "Máme tu například jeden druh halančíkovce z Mexika, jehož lokalita vyschla, a jednoho halančíkovec ze Sahary z Alžírska, kde také jeho biotop vyschl a není ho už kam vrátit. Z evropského hlediska je to jeden endemický druh perlína z Rumunska. Je to ryba, která žila jen v jednom teplém prameni, který vyschl, ale obrovskou náhodou a štěstím byly ryby kvůli výzkumu v maďarském institutu v akváriu, kde je rozmnožili a daří se je tak už desítky let zachovat pro budoucnost," řekl Peš.

Z Česka je v expozici zastoupen druh blatňák tmavý, o němž se říká, že je to druh, který zapomněl vyhynout. Pochází z vývojově staré čeledi, díky chovu v Rakousku se ho podařilo vrátit do přírody v Lednici na Moravě.

Nová expozice obsahuje kromě akvárií i popisky s druhy ryb i některé příběhy jejich osudů. Lidé se také dozvědí, jak mohou sami přispět dlouhodobým a trpělivým chovem některého ohroženého druhu k jeho záchraně a přežití a možná v budoucnu i návratu do přírody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist