https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoopark-v-chomutove-laka-navstevniky-na-meduzarium-s-osmi-akvarii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoopark v Chomutově láká návštěvníky na medúzárium s osmi akvárii

21.1.2023 01:01 | CHOMUTOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Stéphanie De Nada / Wikimedia Commons
Přebudováním někdejšího pavilonu nočních živočichů vzniklo v Zooparku Chomutov medúzárium s osmi akvárii. Investice byla 2,6 milionu korun, nejdražší byly speciální nádrže dovezené ze zahraničí. Na jejich dodávku se čekalo dlouho. I to je jedním z důvodů, proč se na zhruba 160 medúz budou moci návštěvníci poprvé přijít podívat asi o měsíc a půl později, než zoopark předpokládal, uvedla ředitelka zoo Věra Fryčová. V ČR jde o druhé medúzárium a o první expozici svého druhu v zoologické zahradě.
 

"My jsme řešili, co vlastně s tím prostorem uděláme, protože když se tady rozsvítilo, tak bylo vidět, že to nemůžeme nechat v tom stavu, v jakém to bylo," uvedla Fryčová. Některé expozice v noktuáriu ani nebyly zaplněné. Lidé navíc často k nočním živočichům ani nezavítali, protože pro ně po letech přestali být zajímaví, podotkla ředitelka. Mezi nápady bylo i vytvoření mořského světa nebo umístění akvárií s rybami z českých vod. "Říkali jsme si, že bychom chtěli něco, kde se návštěvníci i zastaví," řella Fryčová. Podle ní je medúzárium i mimořádná záležitost, která není k vidění v žádné jiné české zoo. Některé zoologické zahrady žahavce chovají, mají však po jednom akváriu.

Akrylová akvária vyrobená v Japonsku jsou uvnitř zaoblená, protože medúzy nejsou příliš dobří plavci. "Proud kopíruje tvar akvária, takže medúzy jsou pouze unášeny tím proudem. V tomto největším akváriu jsou proudy dva, které jdou proti sobě," uvedl chovatel medúz Adam Krampera stojící u tři metry dlouhé nádrže o objemu asi 1500 litrů. Hranatá akvária nejsou pro tyto mořské živočichy vhodná, medúzy by se totiž nedokázaly dostat z jejich rohů. Žahavci krmí chovatelé artémiemi, tedy drobnými korýši, které zaměstnanci v zázemí medúzária sami chovají. Krampera uvedl, že některé druhy se budou moci rozmnožovat i v uměle vytvořených podmínkách.

Náročná byla pro zoopark také příprava vody v nádržích, medúzy jsou totiž na kvalitu vody velmi náročné a jakýkoli výkyv může způsobit jejich úhyn. "Medúzy jsou tvořeny zhruba z 97 procent z vody, to je to, co způsobuje, že jsou strašně náchylné. Do vody v akváriu se nesmí dostat vůbec žádná chemie a ani jiné věci, které tam nemají co dělat," doplnil k jedné z hlavních zásad při chovu medúz Krampera, jenž se chovu žahavců věnuje několik let. Kromě toho, že pomohl s vybudováním medúzária v Chomutově, dodává nádrže a zvířata i do zahraničí. "Největší zájem o ně je v Kanadě a USA. Každý den dodáme několik medúz nebo nějaké akvárium," řekl s tím, že zájem o nevšední mazlíčky výrazně vzrostl.

Do zooparku loni zavítalo téměř čtvrt milionu lidí. Medúzárium letos nebude jedinou novinkou, přibude ještě tygr, který má být dalším zpestřením návštěvy zoo v Chomutově. Medúzárium se veřejnosti poprvé otevře v pátek v 9:00. Zoopark vybral druhy žahavců žijících v Baltském, Středozemním a Severním moři, aby zachoval chov zvířat z palearktické oblasti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist