https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zpracovatele-pozaduji-zruseni-cel-na-dovoz-repky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zpracovatelé požadují zrušení cel na dovoz řepky

17.2.2003 13:38 | PRAHA (ČIA)
Odbourání diskriminačního cla na dovoz řepky do ČR ze zahraničí požaduje dominantní tuzemský zpracovatel této komodity, akciová společnost Setuza. V rozhovoru pro ČIA to řekl generální ředitel společnosti František Janů.
 

Důvodem je podle Janů rozdílná situace v letošní produkci řepky v ČR a ve světě. Zatímco totiž v ČR lze očekávat v porovnání s loňským rokem nižší produkci této komodity, neboť porosty ozimé řepky jsou i podle vyjádření zemědělců poškozeny a část jich bude nutné zaorat, v zahraničí tomu bude podle stávajících statistik naopak. Domácí zpracovatelé by pak buď museli nakupovat řepku na domácím trhu za vyšší ceny, nebo ze zahraničí dovážet za ceny zvýšené o clo. V obou případech by byli znevýhodněni oproti zahraniční konkurenci, neboť by pracovali s dražší surovinou. "Cla by měla padnout již s ohledem na to, že v květnu příštího roku padnou stejně vstupem ČR do EU," zdůraznil Janů.

V EU se přitom podle Janů očekává letos zhruba o deset procent vyšší produkce řepky než loni, celkem asi 10,2 milionu tun. "Jen v Německu by mělo být letos řepky 4,7 milionu tun, v loňském roce činila produkce Německa 3,85 milionu tun," konstatoval Janů. Za oceánem je navíc podle jeho slov prognózována velmi dobrá sklizeň olejnatých semen, především sóji v Argentině a Brazílii. Na ceny řepky má přitom sója značný vliv. "První zboží z Brazílie bude v Evropě již koncem března," upozorňuje Janů.

Současná cena tuny řepky franko naložený vagón činí podle Janů zhruba 7700 korun za tunu. Obdobná cena pro novou sklizeň 2003 činí u termínových obchodů ale jen 6650 korun. Pád cen olejnin v zahraničí potvrzuje i komoditní zpravodajství burzovní a makléřské společnosti Colosseum. Počátkem ledna se například sojové boby propadly na Chicagské komoditní burze o desítky centů za bušl, v polovině ledna šla na kanadské komoditní burze cena řepky dolů o několik kanadských dolarů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist