https://ekolist.cz/cz19/kultura/prehled-knih-a-filmu?umeni=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přehled knih a filmů

Přehled knih a filmů není internetovým obchodem. Přesto u vybraných položek najdete odkaz, který vám umožní knihu nebo film koupit. Nákupem přes tento odkaz podpoříte Ekolist.cz. Děkujeme.

Kholová, Helena; Rys, Jan: Putování českou přírodou

rok vydání: 2009
Putování českou přírodou
Fotografický průvodce českou krajinou pro malé i velké milovníky přírody přináší originální fotografie zvířat, která zde žijí, doplněné textem zaměřeným na zajímavosti z jejich života. Každá kapitolka je doplněna tipy, kdy se během roku naskýtá nejlepší příležitost dané zvíře u nás zahlédnout. Víte, kdo je skrblík k pohledání, zazobaný vztekloun či hejkal z bažiny? Vydejte se s námi na zvířecí svatby, nahlédněte do ptačích kolébek, pokloňte se králům výšin a prozkoumejte záhady mikrosvěta...
více

Zahradník, Jiří: Naši motýli

rok vydání: 2009
Naši motýli„Všechno, co jste kdy chtěli vědět o motýlech v ČR, ale báli jste se na to zeptat“ – tak by bylo možné s nadsázkou charakterizovat další svazek z populární edice OKO. Docent Jiří Zahradník ve spolupráci s akademickým malířem Františkem Severou vytvořil encyklopedii, která může být úvodem do poznávání fascinujícího světa motýlů, avšak leccos se z ní dozvědí i pokročilejší entomologové – důkazem toho budiž, že kniha vychází již v druhém vydání, neboť to první bylo milovníky motýlů během krátké doby beznadějně rozebráno. "Naši motýli" jsou naučnou publikací, která je vhodná jak pro školy, tak pro domácí čtení a použití v terénu. více

Košičiarová, Soňa a kol.: Právo životného prostredia

rok vydání: 2009
Právo životného prostrediaPublikace se zabývá aktuální problematikou právní reglementace životního prostředí se zřetelem na některé vybrané komponenty péče o životní prostředí. V publikaci je pregnantně upozorněno na působení Evropského soudu pro lidská práva, jako i na rozhodovací činnost soudní moci v trestněprávních a občanskoprávních věcech. Vyzdvihuje se tu úloha a postavení Ústavního soudu SR, jako i přezkoumávání rozhodnutí orgánů státní správy. Je určená zejména studentům právnických fakult, ale i odborníkům na enviromentální právo. více

Vainová, Zorka: Rodinný průvodce přírodou - s 11 dobrodružnými akcemi v přírodě

rok vydání: 2008
Obálka knihy
V tomto jedinečném průvodci přírodou naleznou rodiče nejdůležitější informace o nejrozšířenějších zvířatech a rostlinách v našem okolí. Děti se naučí podle barevných fotografií s nadšením poznávat živočichy a rostliny, které potkají na společných procházkách, při výletě na kole nebo pěší turistice. Zásluhou poutavých informací o jednotlivých druzích bude poznávání přírody skýtat velké zážitky. Vzhledem k více než 400 barevným snímkům a mnoha barevným podrobným nákresům bude určování druhů hračka.
více

Zemek, Rudolf: Neznámé menhiry v Čechách a na Moravě

rok vydání: 2009
Neznámé menhiry v Čechách a na Moravě
Tato kniha se zabývá kameny nacházejícími se ve volné, většinou lesní krajině, které se svým tvarem odlišují od ostatních kamenů. Jde o kameny bez kříže a bez nápisu, které přesto budí dojem, že za jejich vznikem nemusí být jenom příroda. Pro potvrzení tohoto dojmu či pocitu byla řada kamenů očištěna a jejich zapuštění do země bylo částečně nebo úplně odkryto a zviditelněno. V několika případech se pod nimi našly zbytky středověkých nádob svědčících o jejich uctívání, v jiných případech i zaklíňovací kameny z jiných hornin, z nichž by některé taktéž mohly být opracované. Kniha se snaží objektivně doložit, že lidé vztyčovali hrubě opracované kameny až do poměrně nedávné doby a že člověkem vztyčených kamenů je v Čechách ve volné přírodě mnohem více než oněch 27 či 33 menhirů, jak tvrdí geologové. Desítky barevných fotografií mluví samy za sebe.
více

Baumann, Helmut: Orchideje Evropy

rok vydání: 2009
Orchideje Evropy
Český překlad posledního vydání průvodce světem evropských orchidejí sestaveného proslulými německými orchideology představí 219 druhů a 233 poddruhů těchto pozoruhodných rostlin. Každý taxon je uveden jednou až dvěma barevnými fotografiemi a podrobným popisem. Umožní tak identifikovat nejen planě rostoucí orchideje střední Evropy, ale i daleko četnější a rozmanitější příslušníky této rostlinné čeledi ze Středozemí včetně severní Afriky a Blízkého východu. Překladatel doplnil text zvláštními poznámkami k druhům a poddruhům vyskytujícím se v ČR a doplnil některé obecné části, zejména slovníček odborných termínů.
více

Luner, Jaroslav: Barvy Skandinávie a Islandu

rok vydání: 2008
Barvy Skandinávie a Islandu
Exkluzivní obrazová publikace, která vyniká jak svým formátem, tak především krásou a kvalitou unikátních fotografií. Autor vás zavede do chladných severských končin – do Skandinávie a na Island – a ukáže vám neobyčejné kouzlo a půvab tamější přírody. Stovky jedinečných fotografií jsou doplněny textem, který přináší zajímavosti a perličky o kultuře, historii a přírodě vyobrazených lokalit. Jaroslav Luner pracuje na Hvězdárně a planetáriu Mikuláše Koperníka v Brně, kde se podílí na tvorbě audiovizuálních pořadů. Fotografuje od 70. let minulého století a má za sebou celou řadu autorských i kolektivních výstav. Audiovizuální tvorbou se zabývá od poloviny 80. let, profesionálně od roku 1990 v brněnském planetáriu, kde také v rámci cyklu „Za poznáním modré planety“ vytvořil sérii multivizuálních pořadů o zemích, které procestoval. V této knize najdete upravené literární scénáře pořadů o Skandinávii a Islandu a hlavně výběr použitých fotografi í, tvořících kromě videosekvencí vizuální složku zmíněných pořadů. Jejich vznik a tím i vznik této knihy umožnila spolupráce s brněnskou cestovní kanceláří Kudrna, které patří autorův velký dík.
více

Petráš, Karel: Šumava-Březník: Co bylo jižně za Modravou

rok vydání: 2009
Šumava-Březník
Kraj hraničních hor za Modravou by měl zůstat nadále místem, kde šumavská příroda bude jediným a mocným vládcem. K tomuto nádhernému koutu naší přírody by měla všemi prostředky přispívat naše společnost ruku v ruce s Národním parkem Šumava. Kniha je pouhou historickou vzpomínkou na dnes již dávnou minulost. Nechme zde vládnout přírodu a choďme sem pouze prožít krásné chvíle a odnášet náruče poučení, které nám příroda předkládá.
více

Zlatý řez 31

rok vydání: 2009
Zlatý řez 31
Architektura jako kulturní tvorba je v permanentním dialogu s přírodní základnou, z níž vyrůstá lidská civilizace. Vztah přírody a kultury byl v moderních evropských dějinách vztahem plným napětí, příroda byla považována proti kultuře za cosi nižšího, primitivnějšího, co je třeba překonat a zkrotit. Zároveň s těmito bojovně naladěnými hlasy se ozývaly hlasy těch, kteří považovali přírodu za nedotknutelný zdroj životodárné síly, který zaslouží úctu a péči. V dnešním vysoce urbanizovaném světě můžeme pozorovat, jak vzniká nová interpretace vztahu mezi přírodou a kulturou, charakterizovaná prolínáním těchto dvou donedávna striktně oddělovaných domén. Vždyť v Evropě dnes těžko najdeme krajinu, která by nebyla "kulturní", ale zároveň je to vždy kus přírody v civilizovaném světě. V tomto vydání Zlatého řezu se pokoušíme ukázat, jak se tento nový vztah přírody a kultury odráží v architektonické a krajinářské tvorbě. Úvodní esej Johna Beardsleyho vyzdvihuje jako jeden z důležitých úkolů naší doby obnovu území, poničeného těžkým průmyslem. Na následujících stranách představujeme jako příklad rekultivace rozsáhlého industriálního areálu rekreační krajinný park v Duisburgu, který vznikl na místě bývalých železáren. Vlastním tématem tohoto vydání Zlatého řezu jsou různé pozice současné architektonické tvorby ve vztahu k jejímu krajinnnému rámci. Hovořili jsme o nich se Stanislavem Fialou a Josefem Pleskotem a vedle původních rozhovorů přinášíme i výběr realizací, které se našeho tématu dotýkají. Vrcholným a mnohovrstevnatým příkladem dialogu přírody a kultury v soudobé architektuře je Muséé Quai Branly v Paříži. Na jeho projektu spolupracoval Jean Nouvel s předními tvůrci zahrad a krajiny: Patrickem Blancem, autorem vertikální zahrady na fasádě, a Gillesem Clémentem, který je autorem "divoké" zahrady v parteru muzea.
více

Váchal, Josef: Šumava umírající a romantická (původní formát)

rok vydání: 2008
Šumava umírající a romantická
Jedno z nejvýznamnějších českých uměleckých děl 20. století. Veliký foliant o rozměrech 65x49 cm, svázaný do celokožené vazby, je výsledkem pilné tříleté Váchalovy práce. I váha této knihy je úctyhodná: dvacet kilogramů. Kniha má celkem 276 stran, dřevorytovou předsádku, patitul, titul, padesát dva celostránkových, patnáct menších barevných dřevorytů, jednu vignetu, dvě iniciály, vlastní písmo. Váchal osobně vytiskl a svázal jedenáct výtisků této naprosto originální knihy. Nakladatelství Paseka vydává 200 výtisků tohoto unikátního díla v původním formátu, zbývající náklad pak ve formátu zmenšeném. Kniha obsahuje německý překlad původního Váchalova textu.
více
« | 1 | .. | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | .. | 51 | »
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist