Globální oteplování podle vědců snižuje pálivost chilli papriček
Pálivost chilli pochází ze skupiny speciálních alkaloidů v plodech, včetně kapsaicinu. Pálivost obvykle zvyšují teplejší a sušší podmínky. Ideální podmínky pro pěstování jsou ale stále obtížnější, protože klimatické změny zvyšují četnost extrémů počasí, jako jsou sucha a záplavy, a zesilují srážky.
"Vzhledem k tomu, že plodina absorbuje spoustu této dodatečné vlhkosti, dostává se do dužiny plodů chilli papriček. Najednou se ostrost zředí," říká agroekolog Kraig Kraft, který zkoumá dopad globálního oteplování na tuto plodinu.
Sucho a extrémní horko mohou také stresovat mladé rostliny a zabránit tomu, aby vůbec vykvetly. Letošní velké sucho v Mexiku způsobilo nedostatek červených zimních paprik jalapeños. Podobně v Číně, která je největším světovým producentem chilli, ovlivnilo úrodu léto plné tajfunů a záplav. Velkoobchodní ceny červených chilli papriček tam stouply na dvouleté maximum.
Vědci vytvářejí nové odrůdy, které jsou odolnější vůči klimatickým změnám a chorobám, problém je ale v zachování stejných chutí. Komerční kuchyně se tak musejí přizpůsobovat změně chutí. Kuchaři uvádějí, že musejí používat více papriček než před lety, aby vykompenzovali nižší pálivost, někdy je zase potřeba změnit směs a zkombinovat různé druhy chilli.
Kraft se domnívá, že šéfkuchaři budou nakonec nuceni hledat inovativní řešení a také alternativy, protože změna klimatu ovlivňuje chuť potravin. Ohrožuje to však hluboké kulturní spojení s tradiční kuchyní a takzvanou chutí místa.
"Pokud se zaměříme na chilli papričky a jejich roli v kulinářských tradicích, chuť daného místa je často závislá na jediném koření," řekl Kraft. "Pokud se jeho dostupnost omezí, nelze ho jednoduše nahradit něčím jiným a očekávat stejný výsledek," dodal.
reklama