https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/je-montrealsky-protokol-uspesny-ozonova-dira-mizi-ale-velmi-pomalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Je Montrealský protokol úspěšný? Ozonová díra mizí, ale velmi pomalu

9.1.2018 01:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nalézt pravdivou odpověď není zrovna snadné. Veškeré změny koncentrace ozónu v oblasti nad Antarktidou jsou v celkovém úhrnu malé, situace je výrazně proměnlivá a podléhá řadě pravidelných sezónních výkyvů.
Nalézt pravdivou odpověď není zrovna snadné. Veškeré změny koncentrace ozónu v oblasti nad Antarktidou jsou v celkovém úhrnu malé, situace je výrazně proměnlivá a podléhá řadě pravidelných sezónních výkyvů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NASA
Montrealský protokol je dáván za vzácný příklad mezinárodního porozumění. Jeho podepsáním se v roce 1987 země dobrovolně zavázaly k zastavení výroby, dovozu a vývozu freonů, které poškozovaly ochrannou ozónovou vrstvu. Následné hledání odpovědi na to, zda měla tato globální kampaň nějaký hmatatelný výsledek, však není vůbec snadné. Referuje o tom například ArsTechnica.
 

Susan Strahanová a Anne Douglassová, výzkumnice Goddardova centra vesmírných letů NASA, byly postaveny před značně nelehký úkol. Proč? Musely definovat reálný výsledek celé kampaně. Mezinárodní shodu desítek zemí, které signovaly Montrealský protokol a zavázaly se k plnění jeho opatření, lze přitom považovat za nesporný úspěch. I fakt, že se postupně přidaly další země, a v letech 1990, 1992, 1995 a 1997 byly přijaty i další zpřísňující dodatky protokolu, je chápán jako pozitivní. Stejně tak, že byl freon využívaný jako hnací a chladící médium ve sprejích, ledničkách a klimatizacích, v praxi globálně nahrazen tetrafluoretanem. Ale skutečně se díky těmto opatřením změnil stav ozónové vrstvy k lepšímu?

Nalézt pravdivou odpověď není zrovna snadné. Veškeré změny koncentrace ozónu v oblasti nad Antarktidou jsou v celkovém úhrnu malé, situace je výrazně proměnlivá a podléhá řadě pravidelných sezónních výkyvů. „Proto není jednoduché říct, jestli Montrealský protokol přinesl za poslední desetiletí nějakou změnu,“ říkají obě vědkyně. V čem spočívají hlavní komplikace? Ozón se přirozeně doplňuje ze stratosféry, ale jen velmi pomalu a na hranici měřitelnosti. Země sice přestala uvolňovat do atmosféry freony, ale s ozónem reagují i jiné chemikálie, které výsledky zkreslují. A prakticky každé léto se do oblasti Antarktidy dostanou látky „vyváté“ ze středních zemských šířek, které situaci překreslí.

Satelit NASA Aurora, který nejen nad Antarktidou sbírá údaje o chemickém složení atmosféry, tak dodává nesnadno interpretovatelné informace. Douglassová se Strahanovou se proto zaměřily na oxidy dusíku a molekuly chlóru, které se chovají podobně, jako dříve freony. Z jejich koncentrace lze nepřímo odvodit i stav ovzduší nad Antarktidou. Na základě těchto údajů lze získat hrubou informaci o tom, kolik freonů ještě může být nad Antarktidou přítomno, případně, kolik ozónu každoročně zreaguje a jak velká koncentrace zůstane zachována na konci každého roku. Pokles chlóru také vypovídá o nárůstu ozónu a postupném obnovování ozónové vrstvy. A jeho koncentrace také každý rok o přibližně 0,8 % klesá.

„Na základě těchto informací a důkazů jsme schopny říct, že Montrealský protokol funguje. Koncentrace chloru ve stratosféře nad Antarktidou klesá, spolu s tím se adekvátně snižuje i míra narušení ozónu,“ tvrdí vědkyně. K tématu vyšel odborný článek v Geophysical Research Letters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist