https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-breclavsku-nekdo-zastrelil-orla-morskeho-zrejme-ho-predtim-chytil-do-zelez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Břeclavsku někdo zastřelil orla mořského, zřejmě ho předtím chytil do želez

12.4.2016 09:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rentgenový snímek dokazuje přítomnost velkého množství broků. To podle AOPK dokládá, že pták musel být zastřelen z bezprostřední blízkosti.
Rentgenový snímek dokazuje přítomnost velkého množství broků. To podle AOPK dokládá, že pták musel být zastřelen z bezprostřední blízkosti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK
Mrtvý orel mořský byl nalezen u Hlohovce na Břeclavsku. Pták neměl pařáty, následný rentgen prokázal, že byl zasažený velkým množstvím broků. Jeho lov je přitom zákonem zakázán. Orel mořský totiž patří mezi kriticky ohrožené živočichy, v České republice hnízdí přibližně pouhých 100 párů. "Naši pracovníci podali trestní oznámení na neznámého pachatele," informuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.
 

„To, že mrtvý pták neměl pařáty, by mohlo nasvědčovat tomu, že byl chycen do želez a následně zastřelen. Domníváme se proto, že mohl být spáchám trestný čin týrání zvířete zvláště surovým nebo trýznivým způsobem. Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele a požádali policii, aby nás informovala o průběhu vyšetřování. Mrtvý pták byl zhruba čtyřletý, to znamená, že se už mohl rozmnožovat a posílit tak zdejší populaci,“ vysvětluje Vlastimil Sajfrt z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Orel mořský je největším evropským orlem, obývá především nížiny. U nás se vyskytuje zejména v okolí rybníků a jiných větších vodních ploch. Potravu tvoří především ryby a vodní ptáci, v menší míře i různí savci. Z naší krajiny během devatenáctého a dvacátého století úplně vymizel, první úspěšné hnízdění po této dlouhé přestávce proběhlo v roce 1986. Orly mořské ohrožuje především člověk.

Pytláci zabíjejí tato jedinečná zvířata především jedem, ročně jich tak zahyne kolem desítky. Jsem přesvědčen, že kdyby se podařilo viníky vypátrat, působilo by to na ostatní jako výstraha a mnoha zvířatům by to zachránilo život. Stát vynakládá nemalé úsilí na ochranu ohrožených druhů zvířat, pokud si však neporadí s pytláctvím, přijdou vynaložené finanční prostředky i energie nazmar,“ vysvětluje Vlastimil Sajfrt.

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny hrozí fyzické osobě za usmrcení zvláště chráněného živočicha pokuta až 100 000 Kč. Mohlo by se ale jednat také o trestný čin podle trestního zákoníku, kde může být trest až tři roky odnětí svobody.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist