https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volne-zijici-pandy-velke-maji-nezvykleho-nepritele-kone
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volně žijící pandy velké mají nezvyklého nepřítele. Koně

3.3.2014 03:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pandy velké mají rády mírně svažitý terén a prosluněná místa s dostatkem bambusu. Stejně jako koně.
Pandy velké mají rády mírně svažitý terén a prosluněná místa s dostatkem bambusu. Stejně jako koně.
Foto | siwild / Flickr
Čína investovala ohromné prostředky do programu na ochranu volně žijících pand velkých. Největším problémem byla těžba dřeva, kvůli které mizelo přirozené prostředí pand. Po několika letech se podařilo přirozené prostředí pro posledních 1600 volně žijících pand před těžaři uchránit. Objevila se však nová hrozba. Obyčejní koně.
 

Pro pandy je typické, že se živí bambusovými výhonky a nic jiného prakticky nejedí. Vanessa Hullová z Michigan State University strávila v Číně zkoumáním života pand sedm let. Během svého výzkumu odhalila nový zdroj ohrožení pro vzácná zvířata. Jsou jím hospodářská zvířata a především koně. Ti se totiž s oblibou pasou také na výhoncích mladého bambusu. A koně mají nad pandami podle Hullové navrch.

Pandy mají poměrně náročné požadavky na prostředí, ve kterém žijí. Vyhledávají místa daleko od lidí, s mírnými svahy a s dostatkem bambusu. Jedním z míst, které jim lidé vyhradili, je například Wolong Nature Reserve, ve kterém působila i Vanessa Hullová. Po několika letech, kdy se věnovala hlavně pandám, zjistila, že bambus nežvýkají jen pandy. A začala zkoumat, jak velký je vlastně zájem o výhonky bambusu.

„Není potřeba žádného složitého měření. Místa, kam se chodili pást koně, byli holá, jakoby je někdo projel sekačkou. Na pandy tam nezbylo vůbec nic,“ popisuje drsnou konkurenci Hullová.

Místní farmáři chovají koně zvláštním způsobem. Mnohem větší užitek je z jiných hospodářských zvířat, proto farmáři své koně na své pastviny nepouštějí, aby neujídali kravám. Bezcenní ale také nejsou. Nechávají je proto svému osudu v lese a čas od času je odvedou na trh a prodají.

Nejde přitom o žádné tradiční hospodaření. Co se Hullové podařilo zjistit, jde o docela novodobou záležitost. První koně se v rezervaci takto popásali v roce 1998, šlo asi o 28 koní. V roce 2008 jich už ale bylo 350 ve víc jak dvaceti stádech.

Hullová při svém výzkumu pand používala GPS lokátory, které nasadila pandám na obojek. Několik obojků přidělala i koním ve čtyřech stádech. A sledovala, jak se koně a pandy vzájemně potkávají a ovlivňují.

Ukázalo se, že koně mají rádi stejná místa jako pandy, vyhledávají především slunná, mírně svažitá místa s dostatkem bambusu. Kůň i panda denně sní zhruba stejné množství bambusu. Zatímco pandy jsou spíš samotáři, koně se sdružují do stád zhruba po dvaceti jedincích a lokalitu dokáží dokonale vypást.

Řešení nebylo nakonec nijak složité. Vedení wolongské rezervace prostě zakázalo farmářům pouštět koně na pastu do rezervace. Hullová upozorňuje, že hospodářská zvířata mohou podobným způsobem ovlivňovat stanoviště i jiných ohrožených druhů.

„Hospodářská zvířata mají dopad na většinu míst důležitých z hlediska biodiverzity,“ říká Hullová. „Víc jak 20 procent všech savců na Zemi tvoří právě hospodářská zvířata a jejich vliv na zdroje mají zásadní dopady na ekosystém Země.“


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist