https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/myty-a-fakta-o-pocasi-vode-a-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mýty a fakta o počasí, vodě a ovzduší

10.12.2021
Zdroj | CHMI
V nakladatelství Českého hydrometeorologického ústavu právě vychází nová publikace s názvem Mýty a fakta o počasí, vodě a ovzduší. Jedná se o srozumitelně psanou, populárně naučnou knížku, která si klade za cíl vysvětlit jednoduchou formou různé mýty či zajímavosti v oblasti počasí, vody a kvality ovzduší.
 
Kniha je rozdělena na tři tematické celky. V první sekci o počasí se dozvíte například to, zda se od pusy kouří pouze když mrzne, zda bývá teplota nejnižší uprostřed noci, zda je horší tajfun či hurikán nebo například jestli se studenou frontou vždy přichází ochlazení a naopak.

Mýtus
Mýtus
Zdroj | CHMI

Ve druhé části věnované vodě Vás možná překvapí odpověď, zda voda teče pouze směrem z vyšších poloh do nižších, jestli je rak indikátorem čisté vody, zda se v povrchových vodách může vyskytovat koronavirus, ale i to, zda se například stoletá povodeň vyskytuje jednou za sto let.

V poslední části věnované kvalitě ovzduší najdete řadu zajímavostí – je horší kvalita ovzduší ve městech či na vesnicích? Venku či uvnitř? Znečišťuje nejvíc ovzduší doprava, průmysl nebo je to snad něco zcela jiného? Mají elektromobily nulové emise?

a fakta.
a fakta.
Zdroj | CHMI

Výše uvedené otázky jsou jen část z téměř stovky, které v knížce najdete. Autory knížky jsou pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu, kteří vycházeli zejména ze svých zkušeností získaných během komunikace s veřejností. Knížku můžete objednávat přímo v nakladatelství ČHMÚ na adrese nakladatelstvi@chmi.cz. Ukázku z knihy si můžete prohlédnout zde.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.12.2021 06:36
Vypadá to na pěknou knihu. Děkujeme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist