https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/smutny-sudek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smutný Sudek

1.3.2005
Až do 20. března se česká veřejnost může v Císařské konírně Pražského hradu podívat na vůbec první ekologicky významné dílo v historii české fotografie. Výstavu slavného fotografa Josefa Sudka Smutná krajina, která představuje autorovy snímky Mostecka z let 1957–1962, navíc doprovází druhé vydání kvalitní publikace nakladatelství Kant.
 
Josefa Sudka pod Krušné hory přivedl malíř Bohdan Kopecký. Soubor tak vznikl i díky Kopeckého motocyklu, kterým malíř fotografa několik let vozil po motivech. O ně nebyla nouze – Sudek se po Mostecku pohyboval právě v době, kdy starý Most zanikal a celá oblast procházela radikální změnou. Dnes patří krajina severozápadních Čech zničená těžbou uhlí k vůbec nejpostiženějším místům Evropy, a snad proto jsme už předem připraveni dívat se na ni se znechucením. V souboru Smutná krajina byste ale jasné poselství o devastaci hledali marně. Naopak, stojíte před snímky autora, který téměř ve všem nacházel křehkou a pomíjející krásu. I v krajině odsouzené k zániku tak vidíme kompozice, které diváka spíš kolébají, než burcují.

Jak říká Antonín Dufek v doslovu ke knize, Sudek „vytvořil první ekologicky významné dílo v české fotografii a jedno z prvních vůbec“. Některé ze snímků ani nejsou technicky nějak mimořádné, jsou temné – ty mají spíš dokumentační hodnotu. Vidíme na nich zaniklé osady, krajinu, která zmizí pod náporem rypadel, sídliště postavená u výsypek. Přitom přívětivě a někdy až idylicky působí nejen fotografie zanikajících osad (například Mizející Souš, Kousek za Souší), ale i snímky z míst už těžbou ničených (Voda, Krajina s výsypkami). Zvlášť si to uvědomíme při srovnání Sudkových fotografií se souborem Černý trojúhelník Josefa Koudelky, který byl nafocen přibližně o 30 let později ve stejné oblasti. Koudelkovy fotografie jsou mnohem ostřejší a tvrdší. I Sudkovy fotografie přitom jasně dokumentují, jakou cenu musíme za uhlí platit.

Celý soubor 128 Sudkových fotografií vznikl pro zamýšlenou knihu Severní krajina (s texty a popisky Dalibora Kozla), která se však v době svého vzniku vydání nedočkala. Poprvé byly fotografie vystaveny v roce 1995 v Brně. Teď se objevují v prestižní výstavní síni na Hradě.

Návštěvník ovšem musí překousnout pár malých nedostatků. Fotografie jsou zarámovány na výšku, což jejich panoramatický účinek opticky trochu znehodnocuje. Všechny jsou v řadě za sebou, což i nadšence po čase unaví. Kvůli ochraně exponátů je sníženo osvětlení výstavy (na což jsou návštěvníci hned na začátku papírkem upozorněni) a v mnoha snímcích pak skutečně spatříte jen svou vlastní siluetu. Mám-li být upřímný, pak musím říct, že jsem si některé fotografie pořádně prohlédl až v dobře zpracované knize.

Nic to ale nemění na tom, že Sudkova Smutná krajina je významná ekologická výstava letošního roku. K vidění je celý soubor fotografií (tedy přibližně o čtvrtinu víc než v publikaci), většina z nich i ve slušné kvalitě. Samotná kniha pak výstavu ještě předčí.

Josef Sudek: Nový Most.
Repro: nakladatelství Kant; zdroj: Anna Fárová

Josef Sudek: Od Komořan ke Quidu.
Repro: nakladatelství Kant; zdroj: Anna Fárová

Josef Sudek:Stromy - svědci.
Repro: nakladatelství Kant; zdroj: Anna Fárová

Josef Sudek: Haldy lomského Kohinooru.
Repro: nakladatelství Kant; zdroj: Anna Fárová

Josef Sudek: Smutná krajina. Výstava fotografií v Císařské konírně Pražského hradu trvá do 20. března 2005.

Sudek, Josef: Smutná krajina, Severozápadní Čechy 1957–1962. Kant, 2. vydání Praha 2004, 89 snímků, počet stran a cena neuvedeny.

Tento článek je převzat z tištěného EkoListu březen 2005.


reklama

Jan Stejskal
Autor je šéfredaktorem tištěného EkoListu.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist