https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/dovoz-ilegalnich-pesticidu-do-eu-nabira-na-obratkach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dovoz ilegálních pesticidů do EU nabírá na obrátkách

20.1.2021 06:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pokud se někdo pokusí propašovat 660 litrů alkoholu neznámého původu v nádrži kamionu nebo 70 kilogramů drog skrytých v rezervním kole, skončí to zásadním vyšetřováním. Celní správa a policejní vyšetřovatelé napnou všechny síly a postihy pro dopadené budou tvrdé. Když se ale něco takového stane s pesticidy? Skončí to jen pokutou. Ilustrační foto
Pokud se někdo pokusí propašovat 660 litrů alkoholu neznámého původu v nádrži kamionu nebo 70 kilogramů drog skrytých v rezervním kole, skončí to zásadním vyšetřováním. Celní správa a policejní vyšetřovatelé napnou všechny síly a postihy pro dopadené budou tvrdé. Když se ale něco takového stane s pesticidy? Skončí to jen pokutou. Ilustrační foto
Dokonalý zločin prý neexistuje. Ale obchod s neschválenými a neautorizovanými chemikáliemi z Číny v Evropě k němu má hodně blízko. Jak píší autoři obsáhlého investigativního článku z dánského žurnálu IR, minimální sankce a snaha kontrolních úřadů došetřit jednotlivé zaznamenané přečiny činí z dovozu nepovolených pesticidů ideální byznys. „Pokud si chcete vydělat velké peníze a neštítíte se podnikání za hranou zákona, zapomeňte na drogy, alkohol nebo zbraně. V byznysu s ilegálními pesticidy totiž narazíte na kombinaci vysokých zisků a malých rizik.“
 

Neberte to jako návodné doporučení, ale popsání principu: objednejte si přes internet za 14 € po litru neautorizované chemikálie z Číny a prodejte je v Evropě na černém trhu za pětinásobek. Když odečtete náklady na dopravu a balení, dostáváte se na sumu 70 € za litr. Pak už je to jen o měřítku vašeho nelegálního podnikání. Pořídíte kanystr nebo kontejner? Jediná zásilka 160 tun vám vydělá 11,2 milionů eur. Bez daně a téměř bez rizik. „Je to zločin, který je téměř nepostihnutelný, a proto se jen zřídka dostane před soud,“ říká Rien Van Diesen, expert Europol na problematiku nelegálních pesticidů. „Prostě maximální rizika a velký profit.“ A taky velký problém.

Černota? Někde mezi 10 a 15 %

Trh s pesticidy má v Evropě roční objem přibližně 350 00 tun a obrat okolo 11 miliard eur. A jak doplňuje Staffan Dahllöf, investigativní reportér z mezinárodního žurnalistického týmu: „Podle odhadů institucí EU je jedno z deseti (nebo také jedno ze sedmi) polí v Evropě postřikováno pesticidy, které se vyhnuly autorizaci nebo kontrolním mechanismům.“ Oficiálním údajem OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) pak vypovídají o tom, že se černý trh s pesticidy v Evropské unii podílí na 13,8 % objemu. Tedy, že přibližně 48 300 tun aplikovaných pesticidů má neautorizovaný původ.

Ředitel polské Národní federace producentů obilnin Rafał Mładanowicz vidí tři velké problémy. První a zjevné riziko vychází z toho, že propašovaný použitý pesticid může být toxičtější. Ale také může být ve směsi s aktivačními složkami po aplikaci méně účinný. „To znamená, že nebude fungovat a farmář bude muset použít tu samou aktivní substanci 2x-3x, aby se dobral efektu. Tím ale množství toxických látek unikajících do životního prostředí enormně narůstá,“ říká Mładanowicz. A za třetí? Nelegální fungicid může například hubit špatný druh plísně, čím cílové plísni dává prostor pro růst.

Výsledkem je pak poškození úrody, zemědělce a nakonec i spotřebitele. Je tu i čtvrtá, neméně zásadní komplikace. „Evropští kontroloři stále provádí zhodnocení potenciální závadnosti pesticidů, jako by byl člověk při kontaktu s nimi vystaven jen jedné látce, a ne jejich směsi,“ říká Angeliki Lysimachou, vědecká poradkyně organizace PAN. To samo o sobě je problém, protože společné působení několika aktivních složek pesticidů na lidské zdraví tak zatím zůstává velkou neznámou. Ilegální pesticidy onu neznámou ještě rozšiřují, protože nebyly z principu své nezákonné povahy v Evropě ani testovány.

Malý i velký byznys se dělá po síti

„Nejsou k nim žádná data. Nemusí, ale mohou být jedovaté. Možná ne pro lidi, ale třeba pro včely. To nevíme,“ říká Van Diesen, který doplňuje: „Není to zločin bez oběti, ale životní prostředí za sebe vypovídat nemůže.“ Že ale takové užívání nelegálních pesticidů představuje problém národních rozměrů potvrzuje i německý BVL (Federální úřad pro ochranu spotřebitelů a bezpečnost potravin). Bojovat s ilegálními pesticidy ale není snadné.

Obchody s nimi se dobře z poloviny realizují přes internet, protože eBay na rozdíl od Amazonu na vlastnosti nabízeného zboží moc nekouká. Chcete v Dánsku v EU zakázaný chlorpyrifos z Číny nebo Ruska? Žádný problém. Zbylá část distribuce je pak vedena přes černý trh, poptávkou po známých. Někdy ve velkém, po cisternách, s falešnou certifikací původu, jindy jako kontraband po litrech tajně převážený, třeba ve dvojitých nádržích s palivem.

Jak zmiňuje Europol, nelegální pesticidy do EU tečou přes velké přístavy na severu, tak i přes děravou krajinsko-polskou hranici. Přeshraniční obchod, re-export zboží a stále povolená výroba v EU již nelegálních pesticidů, určených pro vývoz do třetích zemí, to vše jen usnadňují.

V evropském byznysu s nelegálními pesticidy se přitom podle Europolu projevují jak velké organizované mezinárodní kriminální skupiny, gangy z Bulharska a Moldávie, tak i jednotliví „zlatokopové“, kteří realizují dva tři dovozy za miliony a pak zmizí. A samozřejmě, do této formy podnikání jsou zapojeni i někteří výrobci a dodavatelé, kteří pracují jak na legální, tak i nelegální bázi. Zvláštní úlohu přitom sehrává sama Čína, která je do evropských kontrolních opatření zapojena, a přitom sama díky svým nadnárodním konglomerátům zastupuje místní výrobce, tak i zahraniční dodavatele.

Každopádně jsou postihy v případě dopadení a odhalení nelegálních zásilek směšné. Investigativní žurnalista z Polska Kryzstof Story poznamenává: „Pokud se někdo pokusí propašovat 660 litrů alkoholu neznámého původu v nádrži kamionu, anebo 70 kilogramů drog skrytých v rezervním kole, skončí to zásadním vyšetřováním. Celní správa a policejní vyšetřovatelé napnou všechny síly a postihy pro dopadené budou tvrdé. Když se ale něco takového stane s pesticidy? Skončí to jen pokutou.“

Robert de Rijck, nizozemský environmentální koordinátor státního návladního, k tomu uvádí: „Kolumbijský pašerák, který se pokusil propašovat kilo kokainu, u nás dostane rok vězení. Ale když někdo doveze 6 kontejnerů s pesticidy (s prodejní cenou dvou desítek milionů eur), dostane se z toho nanejvýš s pokutou 40 000 €. Nechápu to. Klasická řešená environmentální témata jsou dnes znečištění, odpady a wildlife. Ilegální pesticidy zůstávají naprosto podceněným a neřešeným problémem.“

Tisíc tun? Je to jen zlomek. A pokuty?

V Itálii od roku 2017 zajistili 1053 tun nelegálních pesticidů, za něž rozdali 531 administrativních pokut. V belgických přístavech v posledních pěti letech zajistili 20 velkých zásilek s neautorizovanými pesticidy, vedeny byly tři vyšetřování, udělena byla jedna pokuta. V Polsku bylo mezi lety 2016-2018 uděleno inspektory celkem 3745 pokut za obchod a nakládání s nelegálními pesticidy. Průměrná výše pokuty činila v přepočtu 40 €, tedy méně než pokuta za překročení rychlosti. Zatím největší zásah kontrolních orgánů, na kterém se v roce 2020 podílely inspekce 32 zemí, vyústil v zadržení 1346 tun nelegálních pesticidů na území EU, ke 260 dosud neuzavřeným vyšetřováním a zatčení dvou osob.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.1.2021 07:50
Dobré téma, to mě napadlo už mnohokrát. Kdyby to bylo jen 10-13%, tak to je ještě relativně přijatelné.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.1.2021 08:28
A zmiňuje se o tomto palčivém problému European Green Deal ? Ani náhodou, hlavně, že zatočíme s emisemi CO2 a na světě bude ráj. /nebude/
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.1.2021 09:14
A pak ten polský zemědělec hospodaří u nás na poli spekulanta s pozemky, který nedostal povolení jejich převodu na stavební a nikdo nezkoumá ani ty postřiky. No a já se divím, že tam není ani žížalka a že mi chřadnou včely.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.1.2021 09:22
To je problém situace, kdy zelení fašisté vyřvali zákaz kde čeho, včetně věcí, bez nichž se zemědělec opravdu neobejde. A včetně věcí škodlivých na úrovni cukru nebo kuchyňské soli. A pak se s tím, pochopitelně, svezou i chemikálie daleko toxičtější.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.1.2021 09:23
No to jsou mi věci - zákazníci kupují věci, které potřebují a neohlížejí se na posvěcení vrchností.

A řešení - když nefunguje zákaz, nebudu zvažovat jeho smysluplnost, ale budu přitvrzovat sankce.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.1.2021 17:18 Reaguje na Viktor Šedivý
Typický přístup levičáků - komunistů, nacistů, fašistů i ekologů (a pochopitelně EU).
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

20.1.2021 11:55
Nelegální pesticid nemůže být méně účinný, než legální, protože by si dodavatel odradil odběratele a ten by to už nekoupil. Obávám se, že tvrdé zákazy dalších a dalších fungujících pesticidních látek povedou jen k rozšíření černého trhu s nelegálními pesticidy.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.1.2021 12:58 Reaguje na Marcela Jezberová
Bohužel může být až "příliš" účinný a teď mám na mysli to, že účinná látka je zachována, ale její čistota může být problematická a totéž se týká i jejího nosiče.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.1.2021 21:43 Reaguje na pavel peregrin
Typický následek po vytlačení produktu na černý trh.
Bohužel logické odpovědi se nedočkáme.
Odpovědět
DF

Daniel Fiala

20.1.2021 17:10
Začal bych od titulku: nabírá na obrátkách? Ani jedno číslo. Kterých látek se to týká? Ani jeden název. Jde tedy o dovoz zakázaných účinných látek nebo neschválených prostředků? Nerozlišuje se. Týká se obsah článku vůbec situace v ČR? Ani věta.
Nehodlám tu hájit špatné=nepovolené užívání pesticidů, natož okrádání států EU na daních, pouze důrazně upozorňuji, že takovým psaním ............... (vulgární výrazy jsem smazal).
Stav 4:0 podle mého znamená, že jde zatím a potud jen o editorův momentální nápad, jak vydojit emoce. Eklují se mi bulvární články a ještě víc nesnáším vylhané nadpisy!
Což takhle zdvihnout telefon a optat se na patřičných místech? Dnes zůstalo u plitkého ctrl+C a ctrl+V a kdovíco se ztratilo v překladu.

P.S. Úroveň mi připomíná ten poslední článek srovnávající spotřeby pesticidů v mnoha zemích světa. Takového lhaní a překrucování se člověk dočítal v Rudém Právu* ... taky mělo ohromnou čtenost.

(*pozn. pro mladé kádry Ekolistu: RP byla výkalní skříň rodné KS a starším ročníkům připomenutím té úrovně otevíráte kudlu v kapse)
Odpovědět
Pája Žížala

Pája Žížala

21.1.2021 13:52 Reaguje na Daniel Fiala
Nelze než souhlasit!
Problém je, že podobné články (a že jich je!!!) pak slouží jako "odborné" podklady a reference pro další články a studie velmi "erudovaných odborníků" v problematice, a tito pak ovlivňují veřejné mínění šířením podobných pomatených - zato jistě v dobré víře (či spíše fanaticky) hlásaných grétismů. Začarovaný kruh vedoucí ke kolapsu....
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

21.1.2021 11:07
V praxi se při monitoringu kvality vody potkáváme s tím, že se objeví ve vodě nějaký pesticid, co už je třeba zakázaný a tak. ještě před pár lety to byl třeba atrazin a spol. Samosebou nikdo za nic nemůže atd. Takže můžu potvrdit, že ty černé dovozy jsou významné, ostatně u piva se o tom můžete pobavit i se zemědělci samotnými.
Problém také je, že pokud je to pesticid trochu jiného chemismu, než jsou ty, co umíme u nás rutinně hledat, vůbec ho nemusíme najít. Takhle mohou ty černé dodávky unikat pozornosti pár let...
Jo, když jde o prachy, je všechno ostatní naprosto vedlejší...
Odpovědět
DF

Daniel Fiala

21.1.2021 14:41 Reaguje na Jindřich Duras
Atrazin je ilustrativní příklad! Bez osvětlení původu, tj. bez jmenovitého označení pašované látky a snahy dopídit se čísel (nemyslím hnedka na policejní evidenci spotřeby nelegálních látek v kg po okresech, to by byl ideál :-), se už ve druhém kroku dostaneme k heslu "všeci kradnú", resp. "když jde o prachy ..." tedy z různých stran do paušálního kopru.
Atrazin byl v ČR zakázán k 1.8.2005, ale do té doby spotřebováván v kvantech (přes 100 tun ročně). Jsou dnes ve vodách nalézané stopy (mám 2017 kolem 20 ng/L) otiskem nečistot terbutylazinu nebo horkou stopou nezákonné aplikace? Mj. simazinu se zřejmě spotřebuje víc po zákazu jako nečistoty TBZ, než před zákazem na jeho přímé aplikace.
A co když máme my vědci chybu ve výpočtech (podhodnocený poločas rozpadu v půdě)? Obstojí můj argument tzv. "u soudu"?

Takže: pašuje se DDT, organochlorové l., organofosfáty, triaziny nebo neonikotinoidy? Pašují se zakázané látky nebo neschválené přípravky? Máme na území ČR již evidované případy?
To jsou obrovské rozdíly v závažnosti a hlavně rozdíly mezi dojmem a informací, které seriózní novinář nesplácá do jedné kupy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2021 18:39
Naprosto dokonalý monopol na zemědělskou chemii má Agrofert. Takže to pašuje k nám z Číny on? Nedivil bych se.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.1.2021 21:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Než něco napíšete, tak si o tom něco zjistěte, abyste nebyl za hlupáka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist