Škodlivost pesticidů vychází z aktuálního vývoje poznání, ale politická rozhodnutí tu spíše škodí, říká Daniel Jurečka, ředitel ÚKZÚZ
Někde jsem zahlédl zprávu, že ve světě je zatím známo okolo 34 000 pesticidů, a prakticky všechny jsou odvozeny od zhruba 600 základních chemicky aktivních substancí. Ty čísla znějí ohromně. Odráží ale realitu?
Uvedená čísla se zdají být pochybná. Už pojem „pesticid“ má různý výklad v různých zemích. Například ekologická sdružení i média u nás někdy používají terminologii zaužívanou v USA. A tam se slovem pesticid rozumí pouze přípravky používané v zemědělství proti živočišným škůdcům, tedy insekticidy, moluskocidy, nematicidy, rodenticidy, talpicidy, ale nikoli však herbicidy ani fungicidy. V Evropské unii pojem pesticid zastřešuje dvě hlavní podskupiny: biocidy a přípravky na ochranu rostlin.
Jaký je mezi nimi rozdíl?
Biocidy se používají k ochraně staveb a materiálů proti škodlivým organismům. Třeba proti myši v domácnosti, plísni na zdech, k likvidaci komárů nebo ochraně proti červotočům. Biocidů je tedy více než přípravků na ochranu rostlin a lidé s nimi přicházejí častěji do styku. Mnoho z nich se používá i v domácnostech.
Přípravky na ochranu rostlin (POR) jsou v terminologii EU všechny výrobky, které se používají k ochraně rostlin, tedy i herbicidy k ničení plevelů nebo fungicidy k ochraně proti houbovým chorobám. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) se zabývá pouze přípravky na ochranu rostlin, zatímco povolování biocidů zajišťuje Ministerstvo zdravotnictví ČR.
Rozumím. A kolik tedy pesticidů, ve smyslu POR, je tedy v Evropské unii asi tak známo a používáno?
Celkový počet pesticidních účinných látek na světě nelze zjistit pouhým součtem přípravků povolených v jednotlivých zemích, protože stejné přípravky mohou být v různých zemích prodávány pod různými názvy. U přípravků na ochranu rostlin nejsou počty výrobků v EU centrálně vedeny, ale celkový počet schválených účinných látek přípravků na ochranu rostlin v EU je nyní podle databáze Evropské komise 479. Pro porovnání, stránky databáze Evropského úřadu pro chemické látky (ECHA) uvádí 887 biocidních látek obsažených celkem ve 4788 přípravcích.
Pesticidů pro potřeby zemědělství je tedy násobně méně, než biocidů?
Ano. Tady je ale vhodné dodat, že v EU je pesticid definován účelem použití, nikoli složením. Pesticidy nejsou jen chemické výrobky, ale i výrobky obsahující mikroorganismus, potravinářské suroviny, feromony i repelenty. Ostatně, mnoho pesticidů je povoleno k použití v ekologickém zemědělství a pesticidy se používají i v organickém a biodynamickém pěstování. Podle předpisů EU se přípravky na ochranu rostlin rozdělují na přípravky na bázi mikroorganismů a přípravky chemické.
Nás samozřejmě kriticky zajímají ty přípravky chemické.
Do chemických přípravků na ochranu rostlin, tedy jak říkáte chemických pesticidů, patří i výluhy a výtažky z rostlin, potravinářské přípravky a feromony. V médiích často vzniká nedorozumění, když se hovoří o náhradě chemických přípravků ekologičtějšími. Ale ty „ekologičtější“ většinou také rovněž patří v terminologii EU mezi chemické pesticidy. Proto raději hovoříme o rizikových přípravcích a nízkorizikových alternativách.
A co termín „syntetická chemie“, ten je výstižnější?
I pojem „syntetická chemikálie“ je zavádějící. Řada výrobků, používaných v ekologickém zemědělství, rovněž vzniká chemickou syntézou. Řada účinných látek je naopak přírodního původu, a přesto nejsou v EU povoleny vůbec, v důsledku vysokých rizik pro lidi nebo životní prostředí.
Trochu jsme ale odběhli od světa a jeho pesticidů. Přijde mi, že v EU nejsou, v porovnání s ostatními státy, povoleny všechny dosud známé pesticidy a jejich účinné látky. Proč? Jeví se snad některé pesticidní látky Evropanům rizikovější?
Uvažujete správně. Ovšem, nejde jen o rizika. V databázi Evropské komise je uvedeno 1428 účinných látek, z nichž je v EU schváleno jen zmíněných 479. Základním předpokladem povolení je, že si výrobce podá v zemích EU žádost. Není důvod se domnívat, že každý nově vzniklý výrobce třeba v Číně, Thajsku nebo v Bolívii má zájem docílit povolení svých výrobků v EU. Nehledě na to, že výrobci berou do úvahy náklady.
Povolovací procesy v EU jsou jednoznačně nejpřísnější a nejnáročnější na světě. Proto jsou pro žadatele i velmi drahé. Jsou i velmi náročné na rozsah dokumentace, kterou musí žadatel doložit bezpečnost výrobků a účinných látek. Mnoho účinných látek zmizí z trhu z rozhodnutí samotného výrobce, který již nemá zájem ji vyrábět.
Takže tu anomálii, že je jinde ve světě používat smí, a u nás nikoliv, vysvětluje čistě jen rozhodnutí výrobce?
Důvodů, proč není konkrétní pesticidní látka v EU povolena, může být několik. Výrobce třeba podal žádost o povolení, ale nedodal potřebnou dokumentaci nebo výrobce podal žádost i dokumentaci, ale v důsledku právních nebo administrativních problémů nebylo možno ji kladně vyřídit. Vše také může být součástí schvalovacího procesu, kdy se účinná látka nebo přípravek se ještě hodnotí nebo účinná látka nebo přípravek při navrženém použití nesplnila kritéria pro povolení.
Třeba i pro nedostatečnou účinnost?
Ano, i účinnost patří mezi kritéria povolení. Přípravek nemusí být povolen jen proto, že je látka příliš riziková, ale i proto, že nebyla shledána jako dostatečně účinná, anebo má negativní vliv na ošetřovanou plodinu. Použití nedostatečně účinného pesticidu se dle legislativy EU považuje za zbytečnou zátěž pro životní prostředí, ať už je jeho složení jakékoli.
Je možné, že by u nás prošel schválením pesticid, který by v rámci EU neprošel? Je naše legislativa v tomto ohledu přísnější, benevolentnější?
Procesy povolování účinných látek i přípravků na ochranu rostlin stanoví přímo aplikovatelný předpis EU (Nařízení EP a Rady (ES) č. 1107/2009). Národní předpisy nemohou tyto procesy měnit.
Proces povolení v EU má dva stupně: schválení účinné látky Evropskou komisí a teprve následně povolení přípravku jednotlivými členskými zeměmi. V EU máme stejné procesy, stejné požadavky na odbornou dokumentaci, stejné postupy hodnocení a stejná rozhodovací kritéria. Odborné hodnocení přípravků na ochranu rostlin probíhá ve spolupráci s ostatními zeměmi. Česká republika tedy není ani přísnější, ani benevolentnější.
Jakou roli v procesech schvalování hraje UKZÚZ?
ÚKZÚZ funguje stejně jako všechny podobné povolovací a inspekční orgány v zemích EU. S výjimkou oblasti zdraví lidí, kterou u pesticidů zajišťuje Ministerstvo zdravotnictví ČR. ÚKZÚZ provádí i kontrolu a dozor nad uváděním přípravků na trh a nad jejich používáním.
Jak konzistentní jsou ony zákazy a povolení, kterými se použití pesticidů řídí? Víte, napadne mě třeba skupina neonikotinoidů: zažívaly ohromný boom, na trhu s insekticidy to byla nezpochybnitelná jednička, v produkci, v prodeji i v použití. V dubnu 2013 rozhodla Evropská Komise, že použití tří ze sedmi těchto látek bude regulovat, zakáže jejich používání. Proč?
To, na co se tážete, je jedním ze stěžejních pilířů současného systému povolování přípravků na ochranu rostlin v EU. Jde o to, že účinné látky se povolují na omezenou dobu, stejně jako přípravky. A po uplynutí doby povolení se provádí tzv. obnova povolení. Při obnově se provede přehodnocení účinné látky i přípravku podle současných poznatků a aktuálních odborných metodik, které se stále vyvíjí v souladu s vývojem vědy a vědeckého poznání. Dělá se vždy také rešerše vědecké literatury a zdrojů, které se v mezidobí publikovaly. Pokud se změní metodologie samotných testů, musí výrobce dodat i nové studie, provedené podle posledních metodik. Dalším zdrojem informací, které se berou do úvahy, jsou výsledky inspekční činnosti a tzv. monitoringu.
Monitoringu?
Systémy monitoringu jsou zavedeny v mnoha oblastech, souvisejících se zdravím lidí a s životním prostředím, a sledují, nakolik jsou opatření k omezení rizika, stanovená u přípravků na základě experimentálních studií, účinná i v reálné praxi. Pokud se při obnově dojde k závěru, že látka nebo přípravek už kritéria nesplňují, povolení není obnoveno nebo je omezeno. To je případ i u tří neonikotinoidů. Evropská komise a členské země reagovaly na vývoj poznání, který je přirozený a probíhá ve všech oblastech lidské činnosti. Od 90. let se několikrát změnila kritéria pro povolení. Přirozeně se pak stane, že to, co bylo povoleno v 90. letech, již nová kritéria nemusí splnit. Je to přirozené a měli bychom být rádi, že systém v EU je nastaven na odborný vývoj poznání i vývoj společenských preferencí.
Že jsou neonikotinoidy problém - to se opravdu dřív, než v roce 2013, nevědělo?
Po přehodnocení tří neonikotinoidních látek podle nové metodiky, po prozkoumání závěrů monitorovacích studií a rovněž nových vědeckých výsledků, byl odborný závěr takový, že je vhodné přistoupit u některých plodin k výraznějším restrikcím, aby se snížilo předpokládané riziko. Ale nešlo tu o riziko hromadných otrav, ale riziko snížení životaschopnosti včelích a čmeláčích kolonií.
V důsledku obrovského tlaku aktivistů a následně i médií se nakonec spíše politicky než odborně rozhodlo, že se přistoupí k minimalizaci možného styku opylovačů s těmito látkami. Nyní tyto látky nejsou v EU přímo zakázány, ale smějí se používat pouze ve sklenících.
Ale ty tři neonikotinoidní látky – imidakloprid, thiametoxam, klothianidin – přece byly odpovědné za masivní úhyny včel, ne?
Opravím vás. Důvodem nebyly masívní úhyny včel. Hromadné úhyny včel v důsledku akutní otravy neonikotinoidy byly zaznamenány zhruba před deseti lety v Porýní, ve Slovinsku a v Itálii. Zjistilo se, že hlavní příčinou byl úlet prachu z nekvalitně namořeného osiva kukuřice na kvetoucí porosty řepky. V dalších zemích EU, například v Rakousku, Řecku, Maďarsku, České republice ani na Slovensku nebyly hromadné otravy neonikotinoidy nikdy zaznamenány. A to přestože právě Řecko, Maďarsko a Česká republika jsou země s nejvyšším počtem včelstev připadajících na kilometr čtvereční.
Otravy se tehdy řešily zpřísněním požadavků na kvalitní moření a omezení úletu prachu. Rovněž se rozběhla celá řada monitorovacích systémů a vědeckých studií zaměřených na neonikotinoidy. Později byla zcela přepracována i odborná metodika na hodnocení vlivů na opylovače, která se nyní nezabývá jen vlivem na chované včely, ale také na čmeláky a samotářské včely. Jinak mnozí odborníci tehdy říkali, že pokud tyto látky mají tak zásadní vliv na opylovače, pak zastavení jejich použití na venkovních plochách musí vyvolat rychlý nárůst počtu opylovačů v přírodě. A můžete sám posoudit, zda k němu po několika letech razantních restrikcí skutečně došlo.
Letos 10. února rozhodla Evropská komise, že dvě další substance (chlorpyrifos a chlorpyrifos-metyl) už nesplňují kritéria evropské směrnice o pesticidech. Což mě trochu překvapuje, protože tyhle látky byly vyráběny snad už od roku 1965. Znamená to, že tyto dvě látky byly po celou dobu závadné, pro lidské zdraví a životní prostředí?
Totéž jako v předchozí odpovědi. Metodiky pro odborné hodnocení i kritéria pro stanovení toho, co je bezpečné se vyvíjejí, stejně jako vědecké poznání. Chlorpyrifos i chlorpyrifos-methyl byly až do posledního rozhodnutí Komise shledány jako bezpečné a splňovaly v době povolen všechna kritéria pro ochranu zdraví lidí a životního prostředí. Pokud bychom chtěli, aby se rozhodnutí v oblasti povolování neměnila, museli bychom v EU zastavit změny odborných metodik a rozhodovacích kritérií.
Mohou být experti z pracovišť UKZÚZ dodatečně soudně popotahováni za to, že v minulosti schválili, připustili použití nějaké látky, u které se později, dodatečně, prokázala její závadnost?
V případě posuzování pesticidů jde o vysoce expertní záležitost, na které se podílejí odborníci ze všech zemí EU a několik orgánů Evropské unie. To, že se při pravidelné obnově povolení shledá, že se u některé schválené látky nebo přípravku po přehodnocení podle zcela nové odborné metodiky změní i vyčíslení rizika, se nedá považovat za provinění toho, kdo provedl hodnocení před mnoha lety podle tehdy platných vědeckých postupů a závazných kritérií. Naopak, je třeba považovat za obrovskou přednost povolovacího systému v EU, že požadavky na podklady, postupy hodnocení i rozhodovací kritéria se pružně vyvíjejí spolu s vývojem vědeckého poznání.
Není na místě přirozené důsledky těchto změn označovat za něčí provinění. Evropský systém je postaven tak, že veškeré kroky a hodnocení jsou podrobeny několikanásobné kontrole odborníků všech ostatních členských zemí i Evropské komise a ať už úmyslné nebo neúmyslné porušení platných postupů a kritérií je prakticky vyloučeno. Princip předběžné opatrnosti je do systému předpisy EU zapracován tak, že je mnohem pravděpodobnější, že budou přípravek nebo účinná látka omezeny více, než to odpovídá reálným rizikům, než že tato rizika budou podceněna.
Přečtěte si také |
Posouzení rizik pesticidů se provádí pro nejhorší možné scénáře, říká šéf kontroly Daniel Jurečkareklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (126)
pavel peregrin
30.7.2020 10:23Jakub Graňák
30.7.2020 11:45 Reaguje na pavel peregrinJiří S
30.7.2020 12:01 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
30.7.2020 12:25 Reaguje na Jiří SJiří S
30.7.2020 13:12 Reaguje na Jakub GraňákJiří Daneš
30.7.2020 13:22 Reaguje na Jiří SJiří S
30.7.2020 13:56 Reaguje na Jiří DanešJiří Daneš
30.7.2020 19:42 Reaguje na Jiří SJiří S
31.7.2020 06:00 Reaguje na Jiří DanešJiří S
31.7.2020 06:27 Reaguje na Jiří DanešJiří Daneš
2.8.2020 16:58 Reaguje na Jiří SA píše se "mylných", nikoliv "milných", je to od slovesa mýliti se, potažmo od podstatného jména omyl.
Jiří S
2.8.2020 21:00 Reaguje na Jiří DanešSkutečně vaše děti dělají v zemědělství? Jsou to agronomové, nebo jen nějací analytici v laboratoři?
Jiří Daneš
30.7.2020 13:24 Reaguje na Jiří SJakub Graňák
30.7.2020 18:37 Reaguje na Jiří SOpět se dostáváme na půdu, kde řádí fenomén epistemické arogance. Je třeba mít vždy na paměti, že lidský mozek upřednostňuje známé před neznámým a přikládá tomu příliš velkou váhu.
Jiří S
31.7.2020 05:59 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
31.7.2020 10:06 Reaguje na Jiří SJiří S
31.7.2020 13:31 Reaguje na Jakub GraňákJiří Daneš
2.8.2020 17:02 Reaguje na Jiří SJiří S
2.8.2020 21:01 Reaguje na Jiří DanešJakub Graňák
3.8.2020 11:16 Reaguje na Jiří SJakub Graňák
3.8.2020 11:13 Reaguje naStačí porovnat s dobou rozkladu např. glyfosátu, a je hned jasno, proč jsou tyto látky povolené pro ekologické zemědělství. Nehledě k faktu, že např bordeauxská jícha se používala již před stoletím.
Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.
Jakub Graňák
3.8.2020 22:42 Reaguje naPříspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.
Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.
Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.
Krejcar Stanislav
31.7.2020 22:21 Reaguje na Jiří SKrejcar Stanislav
31.7.2020 22:39 Reaguje na Krejcar StanislavJakub Graňák
3.8.2020 17:51 Reaguje na Krejcar StanislavJakub Graňák
3.8.2020 18:16 Reaguje na Jakub Graňákvaber
31.7.2020 09:13 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
31.7.2020 09:50 Reaguje na vabervaber
1.8.2020 09:33 Reaguje na Jakub Graňáktemnou hmotu bych do toho nemotal odborníkům nesedí výpočty s realitou,takže místo toho aby odborníci řekli že neznáme pořádně gravitační zákon v makrokosmu,vymyslí se temná hmota a temná energie a už to funguje
odborníci neradi přiznávají že něco neví
Jakub Graňák
3.8.2020 11:19 Reaguje na vaberPlatí co jsem uvedl výše, stanovit objem organické složky půdy není problém, problém je zjistit co ta složka je, z čeho se skládá, k čemu slouží... co je na tom rozporuplného skutečně nechápu.
Lukáš Kašpárek
30.7.2020 12:18 Reaguje na Jakub GraňákJinak vědomostí o půdě už máme dost na to, abychom mohli tvrdit, že současné používání látek na ochranu rostlin atd. zabíjí půdu a zdaleka nejen jí.... jenomže na to se samozřejmě musíte zeptat odborníka na půdu a ne odborníka na povolování látek na ochranu rostlin....
Tento článek je fraška.....
Jakub Graňák
30.7.2020 13:12 Reaguje na Lukáš KašpárekLukáš Kašpárek
30.7.2020 14:44 Reaguje na Jakub GraňákKrejcar Stanislav
2.8.2020 11:07 Reaguje na Lukáš KašpárekJiří Daneš
30.7.2020 19:45 Reaguje na Lukáš KašpárekJiří Daneš
2.8.2020 17:12 Reaguje naJiří Daneš
4.8.2020 16:04 Reaguje naPříspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.
Jiří Daneš
2.8.2020 17:08 Reaguje na Lukáš Kašpárekpavel peregrin
30.7.2020 16:24 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
30.7.2020 18:16 Reaguje na pavel peregrinJiří Daneš
30.7.2020 13:15 Reaguje na pavel peregrinTady je jeden ze zdrojů a to čerstvý : Seznam Zprávy, Zprávy, Svět, Třetina našich kuřat trpí nemocí, přiznalo KFC v Británii a Irsku, 30.7.2020
KFC se skrze podpis dokumentu iniciovaného neziskovými organizacemi zavázalo, že zlepší podmínky pro život kuřat. Nově bude od svých 34 dodavatelů požadovat pomalejší chov, který má snížit náchylnost k nemocem a s tím i potřebné množství podávaných antibiotik.
Silně pochybuji, že je to u nás jinak. Ještě poznamenávám, že před rokem 1989 (od 70. let) platil v komunistickém Československu zákaz používání antibiotik v chovech nejen kuřat, ale hospodářských zvířat vůbec, proto byly dováženy a vyráběny neantibiotické stimulátory růůstu hospodářských zvířat (pro drůbež na př. Nitrovin). Vím to proto, že jsem na toto téma napsal a na červený diplom obhájil, svou diplomovou práci.
Jiří S
30.7.2020 14:06 Reaguje na Jiří DanešPřečtěte si i anglický odkaz ve vašem odkazu, jak jsou tito brojleři chování. Pokud by se chovatelé starali o podestýlku, tak jak se má, tak by problémy s nohama takové neměli, tam je ta prvotní chyba, ne v antibioticích. Druhým problémem je přešlechtění a rychlý nárůst svaloviny a tím zatížení právě nohou. Tyto dvě kombinace jsou hlavní příčinou těchto problému a opakuji, ne antibiotik. To je jak kdyby jste řekl, že 50 kg člověk bude mít stejně rychlý průběh léčby bércových vředů jako 200 kg člověk.
pavel peregrin
30.7.2020 16:36 Reaguje na Jiří SJiří Daneš
30.7.2020 20:01 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
31.7.2020 06:48 Reaguje na Jiří DanešJiří Daneš
30.7.2020 19:56 Reaguje na Jiří SZdroj dokladuje zcela zřetelně používání antibiotik, které kritizuji a u kterého bylo již před mnoha desetiletými nezvratně mnoha studiemi prokázána jeho škodlivost. Naučte se chápat napsané a přečtené. V tom zdroji je dokonce napsáno, že kuřata rostou tak, že porážena jsou 30ti denní kuřata, pokud ovšem KFC, jako zpracovatel, který to tvrdí a kaje se za to, nebyl uveden dodavateli v omyl.
Jiří S
31.7.2020 06:03 Reaguje na Jiří DanešJiří Daneš
2.8.2020 17:18 Reaguje na Jiří SJiří S
2.8.2020 21:03 Reaguje na Jiří DanešJiří Daneš
4.8.2020 16:13 Reaguje na Jiří SLukáš Kašpárek
30.7.2020 12:11Podle těchto pánů je v podstatě vždy všechno v pořádku... nikdo za nic nemůže, všichni jen dělají svou práci.... klasika.... i kdyby svět shořel v plamenech, tak nikdo za nic nemůže....
Lidi už ale mají dost těchto pohádek od úředníků.... ti nikdy nepůjdou sami proti sobě, aby vznesli obavy nad tím co je jim předkládáno, že mají dělat...
Vždy když se řeší nějaké téma, tak úředník jen udělal svou práci a o reálných důsledcích jejich činnosti už vést diskusi nechtějí...... osobní zkušenost........
Jiří Daneš
30.7.2020 13:27 Reaguje na Lukáš KašpárekLukáš Kašpárek
30.7.2020 14:47 Reaguje na Jiří DanešJiří Daneš
2.8.2020 17:52 Reaguje na Katka Pazderůpavel peregrin
3.8.2020 07:10 Reaguje na Jiří DanešMartin Grof
3.8.2020 09:39 Reaguje na pavel peregrinOproti tomu zemědělec opakovaně vytváří stále větší, v přírodě zcela cizorodé monokulturní plochy, když o jejich přežití do sklizně bojuje používáním různorodých jedů. To je zjevně úplně jiný princip. Nejedná se o léčbu, ale o válku proti přirozeným ozdravným mechanismům, kterými příroda bojuje proti člověkem uměle vytvářené nerovnováze. Navíc se přitom dlouhodobě kontaminuje životní prostředí a ohrožuje ostatní necílová fauna a flóra.
Nediskutujeme o ničem jiném, než jaké celkové náklady tento způsob hospodaření zahrnuje a jaká je vůbec jeho udržitelnost. Kontaminovaná podzemní voda, degradace půdního fondu, sucho, úbytek hmyzu, zvěře, nárůst onkologických onemocnění, alergií, hormonálních poruch atd.atd.atd. To opravdu není žádná léčba.
Jediné možné řešení je hledání udržitelného hospodaření a využití veškerých účinných postupů, které lidstvo doposud nasbíralo. (Důsledné střídání plodin, hluboká orba, menší půdní bloky, atd.) Potřebné znalosti dávno máme k dispozici. 10.000.000 obyvatel uživilo naše zemědělství i před 100 lety úplně bez chemie. Pouze chybí vůle po jejich moderním a chytrém využívání.
Vývoj nových jedů, které jenom nahradí ty zakázané, takovou cestou není. A slovům "rostlinolékařská péče", by měl být přiřazen správný význam. Lékařská péče to opravdu není.
V praxi se jedná především o chemický boj za přežití velkých monokulturních ploch. Cílem je aktuální krátkodobý zisk bez ohledu na celkové náklady.
Jiří Daneš
3.8.2020 16:49 Reaguje na Martin GrofJinak samozřejmě s obsahemvašeho příspěvku souhlasím
Martin Grof
3.8.2020 18:48 Reaguje na Jiří DanešChtěl jsem svými příspěvky upozornit, že dílčí analogie ve vývoji látek (léčiva vs. pesticidy) nesmí vyvolávat zdání, že se jedná o stejně legitimní a srovnatelné záležitosti. Jinak děkuji za Vaše kvalitní příspěvky.
Martin Grof
6.8.2020 00:05 Reaguje na Jiří DanešMartin Grof
2.8.2020 18:05Jiří Daneš
2.8.2020 20:09 Reaguje na Martin Grofpavel peregrin
3.8.2020 12:21Při srovnání agrochemie a léků šlo o to, že vývoj jde neustále dopředu a účinné molekuly ať v zemědělství nebo lékařství se zkoumají do uvedení na trh zhruba těch 15 let. Jejich dlouhodobé působení je ověřitelné zhruba stejně, totiž s vývojem stále dokonalejších detekčních metod. O rovnováhu jde tam i tam, a tak jako vznikají např. rezistentní populace plevelů, tak působením antibiotik vznikají rezistentní populace bakterií. A v tomto případě jde o daleko významnější dopad na lidstvo, než má celé zemědělství.
Přemýšlejte prosím příště o souvislostech a o totéž prosím i p. Kletečkovou a p. Graňáka.
Martin Grof
3.8.2020 17:02 Reaguje na pavel peregrinSuperplevele jsou odstrašujícím následkem užívání GMO a s tím spojeného nadužívaní pesticidů.
Vaše pseudoodborná vyjádření se snaží odvést pozornost od podstaty věci - neudržitelnosti v současnosti dominantního chemického zemědělského průmyslu, který zásadním způsobem zatěžuje přírodní zdroje a životní prostředí. Nezabíhám do podrobností, protože to ani není účelem diskuse.
pavel peregrin
4.8.2020 07:27 Reaguje na Martin GrofDále- vaše tvrzení o nepoužívání chemie v dřívějším zemědělství se nezakládá na pravdě. Již od doby Františka Horského se začaly používat umělá hnojiva, bordeauxská jícha, kainit apod. Pesticidy v tom smyslu, jak myslíte, opravdu až po 2. válce, ale pokud byste trochu přemýšlel, tak je to pouze logickým vývojem. Nemyslete si, kdyby v 19. století měli k dispozici glyfosát, že by ho někdo nepoužil! Kolik pracovalo v tehdejším zemědělství lidí? Technika může počty nahradit, ale pouze za podpory agrochemie. O tom nebudeme vůbec diskutovat. Ty ekologické farmy v Rakousku jsou k smíchu, protože jsou to pouze výkladní skříně pro lidi neznalé a speciálně Rakousko zvýšilo spotřebu chemie o 53% !! Tak si to již srovnejte v hlavě. Rozhodující objemy zemědělské produkce na světě jsou tvořeny konvenční výrobou a tak to je a dlouho ještě bude.
Martin Grof
4.8.2020 20:19 Reaguje na pavel peregrinZatáhnout do této diskuse rezistenci patogenních bakterií na antibiotika v humánní medicíně je typická demagogie na úrovni vysílání rádia Jerevan nebo serveru Sputnik. Jistě to je problém, ale nesouvisí nijak s arogancí a nebezpečností fungování agrochemického průmyslu. Nebudu znovu uvádět velmi závažné dopady do životního prostředí.
Čelíme epidemii onkologických onemocnění, alergií, atd.atd. Už se mi ani nechce všechny negativa znovu citovat. Jediný důvod, proč se účastním této diskuse, je obava o budoucnost mých dětí. Demagogové jako Vy jsou totiž opravdu nebezpeční. Systematicky a manipulativně se snažíte odvádět pozornost od podstaty věci. I zjevně inteligentní diskutující by mohl být Vaší argumentací odváděn od tématu, kterým nejsou ani rezistentní bakterie ani aplikace antibiotik v humánní medicíně.
pavel peregrin
9.8.2020 22:32 Reaguje na Martin GrofJakub Graňák
3.8.2020 17:13 Reaguje na pavel peregrinJak jsou v současnosti střídány plodiny, si udělá obrázek každý, kdo žije na venkově, sám. Já sleduju, že se střídají pšenice, ječmen a řepka plus sem tam kukuřice. Naproti tomu, hned přes potok mám Polsko, kde v týchž podmínkách pěstují pšenici, ječmen, žito, oves, řepku, slunečnice, brambory, pohanku, luskoobilní směsky. U nás brambory nebyly tak třicet let a to mám přímo za barákem starou bramborárnu. Když jsem se ptal, proč u nás nepěstují ve větší míře slunečnice, když hned přes potok ji pěstují každoročně na stovkách ha, tak mi zemědělec, který u nás hospodaří na největší výměře řekl, že jednodušší je pěstovat pšenici. Je to tedy spíš otázka pohodlnosti.
Co se týče orby je to totéž, znám bloky, kde se neoralo více než dekádu, jenom podmítka a nekonečné střídání ozimé pšenice a řepky.
Soběstačnost před sto lety byla celkově větší než dnes, u ovoce a zeleniny dokonce násobně, kdyby stát na tuto oblast nerezignoval podobně, jako na živočišnou výrobu, tak by zaměstnanost v tomto oboru byla minimálně dvojnásobná. Jenže ono je jednodušší valit tisíce tun obilí (zjevný tlak agrární lobby), než pěstovat pár ha sadu, nebo zeleniny. Úbytek pracovníků v zemědělství, je důsledkem mechanizace, tudíž rozvoje strojírenství, stejně jako tomu je v průmyslu. U nás venkov jezdí pracovat do města, ne proto, že je pohodlný, ale proto, že zemědělci žádná pracovní místa nenabízejí (živočišná výroba i zelinářství byly zlikvidovány v zájmu jednoduššího a lacinějšího chrlení obilnin).
Co se týče té agrochemie platí co jsem psal někde nahoře v diskusi. Zkoumat 15 let do uvedení na trh bez komplexních znalostí, je stejně k ničemu, jako zkoumat toto rok. Ostatně zakazování přípravků je právě jen dalším dokladem toho, že při schvalovacích procesech je nakládáno s nedostatečnými daty, v důsledku čehož jsou přípravky posléze zakazovány, protože se zjistilo...
Jiří S
4.8.2020 07:36 Reaguje na Jakub GraňákS tou orbou je to otázka, to co popisujete je očividně minimalizace, což bylo prezentováno zvláště ekologickými zemědělci a organizacemi, jako budoucnost zemědělství, pro zlepšení stavu půdy, takže asi tak.
Jakub Graňák
4.8.2020 09:45 Reaguje na Jiří S"Při pěstování slunečnice je nutné si uvědomit specifika této plodiny a jejich dopady na pěstování. Na pěstitelském úspěchu se podílí 45 % zvládnutí technologie pěstování, 30 % vhodný výběr hybridu a 25 % půdní a klimatické podmínky lokality pěstování. Slunečnice je plodinou, která velmi citlivě reaguje na dodržení zásad střídání plodin. Chyby se projeví především výskytem a šířením chorob, které mohou za určitých klimatických podmínek sehrát rozhodují roli v množství a kvalitě nažek. Tato rizika jsou o to větší, že se v zemědělské výrobě více používá minimalizace při přípravě půdy. Následkem je delší životnost vytrvalých stádií hub v půdě. V osevních postupech se navíc ve větším procentickém zastoupení pěstuje řepka a ostatní plodiny, které jsou napadány shodnými chorobami jako slunečnice. Proto by slunečnice neměla následovat na témže pozemku dříve, než za 8 let při maximálním zastoupení v osevním postupu 12 %. Plevelná slunečnice (vzešlá z výdrolu) je velmi citlivá na choroby, především na plíseň slunečnicovou (Plasmopara helstedii), která je zařazena mezi karanténní organismy a vyvolává silný infekční tlak v řádném porostu slunečnice. Po řepce je vhodné zařazovat slunečnici alespoň po 4 – 5 letech. Nejvhodnější předplodinou pro slunečnici je ozimá pšenice nebo jiné hustě seté obilniny a kukuřice."
Z výše uvedeného vyplývá, že důvodem nepěstování slunečnic, bude spíš nedostatečná péče o půdu a příliš časté zařazování řepky do osevních sledů.
pavel peregrin
4.8.2020 10:31 Reaguje na Jakub GraňákTakže problémem zůstává ta rentabilita, daná výkupní cenou a významným omezením pro pěstování je konec Reglone. Tímto je pěstování slunečnice u nás odsunuto jen do nejteplejších oblastí, kde by mohla přirozeně dozrát, což upřímně řečeno je v pořádku.
Jakub Graňák
4.8.2020 11:30 Reaguje na pavel peregrinJiří S
4.8.2020 10:36 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
4.8.2020 11:30 Reaguje na Jiří SJiří S
4.8.2020 12:13 Reaguje na Jakub GraňákJiří S
4.8.2020 12:23 Reaguje na Jiří Spavel peregrin
4.8.2020 07:38 Reaguje na Jakub GraňákStřídání plodin tak, jak jste popsal, má prvotní příčinu v nastavené agrární politice, tudíž není to vina zemědělců. Nikdo nebude pěstovat něco, na čem nemá alespoň minimální zisk, protože současné dotace pohltí v podstatě nájem za pozemky. To je holá realita.
Připouštím, že obdělávání půdy se někde děje i tímto způsobem, ale dlouhodobé zemědělské subjekty takto v drtivé většině nehospodaří.
ŽV, zelinářství apod. byly zlikvidovány v rámci přístupových dohod výměnou za automobilový průmysl a to je věc již asi nevratná.
A co se agrochemie a léků týká, podstata je stejná- organická chemie, vývoj molekuly(kul), zkoušení a uvedení na trh. Ani jedno nedisponuje dostatečným odzkoušením dle vašich nároků, to nelze oddiskutovat. Obojí je podrobováno v průběhu času stále dokonalejším detekčním metodám a u obojího se nacházejí nedostatky.
Jde jen o to, že agrochemie je pro lidi strašákem, ale u léků to většina lidí nevnímá, přitom opak je často pravdou.
Jakub Graňák
4.8.2020 11:16 Reaguje na pavel peregrinS tím, že živka, zelinářství, ovocnářství... byly zlikvidovány v rámci nějakých přístupových dohod nesouhlasím. Pamatujete projevy Klause seniora již někdy od roku 1990? Většina kapacit v zelinářství a ovocnářství byla zlikvidována již v první polovině devadesátých let, částečně vlivem strukturálního dluhu po bolševicích, částečně likvidační politikou státu. V živočišné výrobě to bylo stejné: čtyři z pěti vepřínů a dva ze tří kravínů v mojem bydlišti skončilo kolem roku 93, stejně tak produkce brambor. Tehdy se o nějakých přístupových dohodách Klausovi ani nezdálo. Právě představitelé tehdejší politické scény, jakožto i "tahouni agrobyznysu" se za tvrzení o přístupových dohodách rádi schovávají, ti první proto, že na tom zbohatli (viz. např. Palas), ti druzí proto, že přišli za hubičku k obrovským výměrám, které pak stačí jen kosit a šošóny se jen valí (viz. např. Ing. Čížek-farma bellama, toho času nejspíš někde na safari v Africe).
Mezi patáky a agrochemií je jeden velice výrazný rozdíl, tím patákem ničím maximálně sám sebe, agrochemií ničím jak sebe, tak všechno živé kolem. Upřímně řečeno, jímá mě zoufalství při sledování toho, jak strašně masivní propad biodiverzity v porovnání s relativně nedávnou dobou pozoruju, příspěvek současné zemědělské praxe k tomuto trendu je neoddiskutovatelný.
Jiří S
4.8.2020 11:30 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
4.8.2020 16:35 Reaguje na Jiří Spavel peregrin
4.8.2020 13:06 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
4.8.2020 17:37 Reaguje na pavel peregrinMartin Grof
5.8.2020 08:09 Reaguje na pavel peregrinTato situace je důvodem proč se zcela zákonitě opakovaně stává, že dnes spolehlivý a bezpečný POR, bude za několik let opět zakázán jako toxický. Onu následně zjištěnou toxicitu musí totiž v potřebné kvalitě prokázat nezávislé testování.
Evidentně se tato záležitost opakuje celá desetiletí. Včera legální pesticid je dnes zakázaný. Toto iracionální divadlo - hra na vědecký výzkum - lze zastavit akceptací prosté logiky. Všechny pesticidy využívají znalost metabolických procesů na buněčné úrovni. Tyto procesy jsou do značné míry společné pro všechny buněčné organismy. Cílem použití pesticidu je na velké ploše vyhubit škůdce rozvrácením jeho metabolismu. Je tedy zjevné, že objevit netoxický pesticid je z logiky věci zcela vyloučené, vždy bude nezbytně toxický. To samé se týká interakce pesticidu s necílovými organismy - bude pro ně vždy nebezpečný.
Po celá desetiletí se odehrává povolovací divadlo se stejným úvodem a závěrem - zákazem zpočátku bezpečného a spolehlivého POR. Dnešní devastace krajiny, kontaminace půdy a podzemních vod, epidemie onkologických onemocnění, alergií a dalších nemocí je z mnoha důvodů podstatně větší průšvih než vaše předkládaná budoucí rezistence některých bakteriálních kmenů na atb. Bohužel si to zcela úmyslně nejste ochoten připustit a záměrně manipulujete zdejší diskusi.
pavel peregrin
6.8.2020 07:03 Reaguje na Martin GrofPředpokládaná rezistence bakterií - ona již probíhá a lze jen děkovat tomu, že zatím se omezuje na pár vybraných kmenů, ale i to stačí. Multirezistentní TBC, kapavka, zlatý stafylokok, neisserie apod. jsou zatím pouze mementem mori.Pokud by získala rezistenci bakterie typu Yersinia pestis, vymřely by tři čtvrtiny lidstva. A mohu vás ujistit, že např. na Madagaskaru byly takové klony zaznamenány. Takže žádná manipulace diskuze, ale tvrdá fakta.
Martin Grof
6.8.2020 07:52 Reaguje na pavel peregrinTo, co zde vypráví pan Jurečka, je pohádka pro malé děti o správném úředníčkovi. Ve skutečnosti se jedná o drsnou agrochemickou valchu v miliardách dolarů.
Ještě můj otec vyrostl v době, kdy slovo antibiotika nikdo pořádně neznal. Evidentně mnohem nebezpečnější než absence antibiotik byla tehdy lidská hloupost, bezohlednost a demagogie. To bezpochyby platí i dnes.
pavel peregrin
6.8.2020 08:38 Reaguje na Martin GrofMartin Grof
6.8.2020 09:38 Reaguje na pavel peregrinNamísto rozvíjení hlubokých pěstitelských znalostí celých generací sedláků, sadařů, zelinářů, vinařů atd. se dnešní zemědělští podnikatelé v drtivé převaze stali nositeli znalostí instantních postupů agrochemické lobby, až se stali na této chemické mašinérii úplně ekonomicky závislými. Velmi často jim ten samý subjekt prodá mořené osivo, balíček pesticidních přípravků a nakonec vykoupí celou úrodu. Cyklus uzavřen. Spotřebitel bezmocně přihlíží a nese veškeré drtivé náklady. A navíc z jeho daní placený úředník nebo i vědecký pracovník mu za jeho peníze tvrdí, že to jinak nelze dělat, i když to pochopitelně není pravda. To by musela být z dějin zemědělství vyškrtnuta naprostá většina času, kdy to bez chemie šlo.
pavel peregrin
6.8.2020 10:26 Reaguje na Martin GrofMartin Grof
6.8.2020 11:39 Reaguje na pavel peregrinJiří S
6.8.2020 12:07 Reaguje na Martin Grofpavel peregrin
6.8.2020 13:13 Reaguje na Martin GrofJiří S
6.8.2020 13:33 Reaguje na pavel peregrinMartin Grof
6.8.2020 14:47 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
6.8.2020 17:41 Reaguje na Martin GrofMartin Grof
7.8.2020 00:25 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
7.8.2020 07:10 Reaguje na Martin GrofJiří S
8.8.2020 06:34 Reaguje na Martin GrofMartin Grof
17.8.2020 05:46 Reaguje na Jiří SJiří Daneš
4.8.2020 16:37 Reaguje na Jakub GraňákViktor Šedivý
5.8.2020 13:57Jen by to ještě chtělo doplnit zjišťováním, jaké budou následky jeho nepoužívání.
Jiří S
6.8.2020 09:42 Reaguje na Viktor ŠedivýJiří S
6.8.2020 09:42 Reaguje na Viktor ŠedivýJiří Daneš
9.8.2020 17:33 Reaguje na Jiří SMarcela Jezberová
6.8.2020 10:02 Reaguje na Viktor ŠedivýJiří Daneš
9.8.2020 17:28 Reaguje na Marcela JezberováDíky tomu nepoužívání herbicidů a insekticidů, či jiných -cidů založenných na organických sloučeninách, jsem tady dodnes a docela, s ohledem na věk, zdravý.