https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-uklid-znecistene-plaze-existuje-bagrik-bobcat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na úklid znečištěné pláže existuje bagřík Bobcat

10.3.2018 01:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Místo ručního sbírání nedopalků lze do práce zapojit stroj.
Místo ručního sbírání nedopalků lze do práce zapojit stroj.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pláže zanesené odpadky, které sem buď vyplavilo moře, nebo zanechali neukáznění plavci. To zrovna není pohled, který by potěšil. Zvlášť pokud si chcete dopřát pocitu bosých nohou v chladivém písku a nechcete co chvíli lovit z mezer mezi prsty víčka od PET lahví nebo nedopalky od cigaret. Proto je příjemným překvapením přístup společnosti Bobcat, jinak známého výrobce stavební techniky. O jeho zařízení informuje server ConstructionWeekOnline.
 

Dosud bylo čištění pláží úmornou a do krajnosti nevděčnou činností. Hodiny strávené předklonu s napichovátkem a plastovým pytlem na odpadky totiž vezmou do druhého dne za své. Moře znovu vyplaví vše, co do něj lidé dříve naházeli. Takže znovu s napichovátkem do boje? Nikoliv, pokud tentokrát vsadíte na techniku. Hračku, která nese jméno SC200 Sand Cleaner, tedy předsazenou sběrnou a přesypávací radlici. Připojit ji můžete ke konvenčním pásovým nakladačům z produkce zmíněné společnosti. A pak? Čištění pláže od odpadků pozbude rozměr fyzické dřiny.

Čistič písku prohrabuje písek do hloubky dvaceti centimetrů (v šířce 190 centimetrů), provzdušňuje jej, prosívá a vrací zpět. Zajímavá je zvláště fáze prosívání: v závislosti na volbě síta totiž můžete z povrchu pláže odstranit frakce od 5x5 milimetrů po 2x2 centimetry. Na opravdu písčité pláži to znamená jediné: můžete ji relativně snadno zbavit všech zanesených odpadků. Sand Cleaner navíc moc nerozlišuje mezi suchým a vlhkým pískem, takže je možné „vybírat“ i mořskou vodou oplachované okraje, kde se nachází nejvíc „pokladů“.

Sesbírané odpadky pak BobCat shromažďuje ve sběrném koši. Na jeden zátah se do něj vleze 350 litrů. Tedy zhruba sedm plných pytlů. Rozdíl mezi konvenčním manuálním čištěním a touhle aplikací? Sand Cleaner pracuje s výkonem 15.000 metrů čtverečních za hodinu. Pláž, na které byste sběrem odpadků strávili dopoledne (jen proto, abyste si to příští den mohli zopakovat), tedy stihne za zlomek času. Ne, Sand Cleaner nevyřeší problém znečištění moří, a nenahradí boj proti ukládání odpadů do moře. Ale pláže čistit může. A evidentně to dokáže rychle a dobře.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

,n

,jt,juht n,nhrfnh

10.3.2018 15:04
jasny ze jste to jen opsal z jineho vebu ale mohl by jste si predtim overit o cem chcete informovat ceske ctenare a nepokouset se znich delat idioty,Stroje (traktory)prispusobene na uklid plaze existuji a uz pekne dlouho a urcite prvni bude o hodne starsi nez vy.za co bych mel prispivat to nevim
Odpovědět
am

avatar metoo

10.3.2018 22:31
zrovna tohle mě nedávno lítalo hlavou, že proč něco takovýho nemají na docela známý pláži u miami, kde je v písku vevnitř svinstev nadmíru a ani země není zrovna chudá když si z poplatků za ubytování přičetli někde 20%, nejspíš od každýho. někdy to tam projel akorát něco jako pluh aby to srovnal.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist