https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/odvracena-tvar-zakazu-jednorazovych-plastu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odvrácená tvář zákazu jednorázových plastů

30.12.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Po celém světě existuje nepočetná, ale pořád dost zřetelná skupina lidí, kteří se bez brčka normálně nenapijí, i kdyby se rozkrájeli. Lidé, kteří kvůli svému tělesnému postižení tak nějak nemají moc na výběr.  / Ilustrační foto
Po celém světě existuje nepočetná, ale pořád dost zřetelná skupina lidí, kteří se bez brčka normálně nenapijí, i kdyby se rozkrájeli. Lidé, kteří kvůli svému tělesnému postižení tak nějak nemají moc na výběr. / Ilustrační foto
Snad proto, že je Jižní Austrálie nejsušším státem kontinentu, neměli tu se zákazem jednorázových plastů žádné problémy. Na zdraví planety jim tu záleží, a proto místní vláda schválila obsáhlý seznam výrobků, které teď z obchodů zmizí. Příběh s dobrým koncem? Jak se to vezme. Komplikace teď vyvstávají hlavně pro tělesně postižené. Píše o tom ABC.net.
 
Nekonečné debaty o užitečnosti nebo škodlivosti plastových, kovových, dřevěných či papírových brček a slámek lze za normálních okolností vyhrát bez ztráty kytičky konstatováním, že pít z kelímku, láhve či hrnku jde zrovna tak dobře bez brčka, vlastními rty.

Není to ale tak stoprocentní pravda. Po celém světě existuje nepočetná, ale pořád dost zřetelná skupina lidí, kteří se bez brčka normálně nenapijí, i kdyby se rozkrájeli. Lidé, kteří kvůli svému tělesnému postižení tak nějak nemají moc na výběr. Stará dobrá plastová brčka jim dost výrazně usnadňovala nelehký život a pitný režim. A v Jižní Austrálii teď o ně přijdou.

„My pochopitelně lidem nezakazujeme, aby plastová brčka dál používali. Jestli doma nějaké v šuplíku mají, klidně je používat mohou,“ komentoval návrh zákona proti jednorázovým plastům jihoaustralský ministr životního prostředí David Spencer. „Jen se snažíme o to, aby už prostě další brčka nebyla k dostání.“ Principem jím prosazované tzv. restrikce dostupnosti je, že plastová brčka tu bude zakázáno vyrábět, distribuovat, dovážet, prodávat a dodávat.

Takže v horizontu maximálně několika let se jejich rezervoár v domácnostech vyčerpá a postupně vymizí i z odpadu. Toho legálně i nelegálně ukládaného. Ke spokojenosti a prospěchu všech. Tedy, skoro všech.

Tělesně postižených se totiž nikdo v environmentálním zápalu neptal. Nikdo jim nevysvětlil, že své pitíčko teď budou muset vysosat jinak. A nikdo jim nejspíš ani neukáže, jak to mají zvládnout s pomocí rozmblemcaného papírového brčka nebo slámky. Nebo brčka kovového, či ručně vyrobeného dřevěného, které si mohou koupit v obchodu a průběžně ho omývat… protože nemohou.

„Ona tady totiž není žádná smysluplná alternativa k plastovým brčkům,“ vysvětluje Romola Hollywoodová, mluvčí Sdružení lidí s postižením (PDA). „Což ale nikdo nedomyslel.“ Ani ona nepopírá, že jednorázové plasty jsou opravdu velký environmentální problém. Ale zrovna u tělesně postižených, v malé frakci z celkové populace, odváděla plastová brčka každý den zatraceně užitečnou práci.

Je sice hezké, že ministerstvo pro životní prostředí nezakázalo používání plastových brček, ale těžko si je teď budou někde tělesně postižení shánět a objednávat na internetu. Protože v krámě je legálně nekoupí. Nabízí se pochopitelně nejrůznější výjimky z výjimek, například, že by pro tělesně postižené dál brčka k dostání byla a vyzvedávat by si je mohli třeba v lékárnách.

„Ale ani tak se nemůžeme zbavit dojmu, že ten zákaz jednorázových plastů je ve svém důsledku nedotažený," říká“ Hollywoodová. „Zákaz brček se stal emblematickou záležitostí ochrany životního prostředí, ale přitom je tu jistě dost jiných věcí, na které by se vláda mohla soustředit a dosáhnout pozitivního výsledku.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (43)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jan Křížek

30.12.2019 09:05
Náhražek se nabízí nespočet:
Vzduchovací silikonové hadičky pro akvária se používají i pro aplikaci léků. Nerezové potrubí se dělá i 4mm průměr a dá se i hygienicky převařit. Mohou posloužit i široké makarony.
Vždy je alternativní řešení...
Odpovědět
Radomír  Dohnal

Radomír Dohnal

30.12.2019 09:29 Reaguje na Jan Křížek
Nechci primárně hledat problém na každé řešení, ale když se v tom systému dobereme toho konkrétního jednotlivce, kolize tam vážně vidím. Představa toho, jak někdo, kdo vážně nemůže… vyrazí do akvaristiky, a bude se snažit vykomunikovat získání silikonové hadičky místo brčka. Jak někdo, kdo nemůže, si bude hygienicky převařovat nerezové potrubí… jasně, život si vždycky najde cestu. Ono to nějak půjde, postižení si s pomocí asistentů a pečovatelek nějak poradí. A časem nahradí to, co pro ně funguje teď něčím, co bude fungovat i v budoucnu. Válka proti brčkům se vede na všech frontách, vyhrát se musí…
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

30.12.2019 10:34 Reaguje na Radomír Dohnal
Děkuji Vám za tento názor, přiznám se, že jsem to od Vás nečekal.
Odpovědět
JK

Jan Křížek

1.1.2020 08:58 Reaguje na Radomír Dohnal
Pokud někdo prožívá podobné peripetie, společnost se o řešení postará formou různých protetických pomůcek pro postižené, jen budou postižení nakupovat jinde a limitní stav bude obstarávat recept.
Morfium si také běžně nekoupíte, přesto se běžně k potřebným dostane...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.12.2019 12:28 Reaguje na Jan Křížek
Měl jste tu silikonovou hadičku v ruce? Pokud je vůbec silikonová?
Musel byste si ji vypreparovat třeba nějakým rzpouštědlem, a nechat v nataženém stavu, aby ztvrdla. Nebo možná x let nechat zestárnout, aby ztvrdla.
Vidím to tak, že pokud budou takové zákazy platit, brzo se ty zákazy budou muset rozšířit ještě o zákaz upravování jiných materiálů na plastová brčka.
Ono asi nejlepší tam, kde se plastová brčka nedají nahradit,jako plastová brčka používat i nadále plastová brčka.
Odpovědět
VN

Vilém N

30.12.2019 09:18
Moje děti chtějí brčka vždy. A vždy to skončí otázkou, jestli neumějí pít bez brček. Nakonec většina lidí zjistí, že brčka nepotřebuje. A to si tedy myslím, že problém "brčka" jsou vyjádřením neschopnosti enviromentální politiky.
Odpovědět
ig

30.12.2019 09:45
Zajímalo by mě, kolik brček použitých v Austrálii skončilo v moři, že bylo nutné je zakázat.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

31.12.2019 08:13
Tak určitě, kam se proti zákazu brček hrabe holokaust? Že ano?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

31.12.2019 10:46
"Ten zákaz brček je založen na naprosto stejných principech jako ten holokaust" - tím myslíte nadřazenost čisté rasy nad nějakou méněcennou? A tudíž právo na vyhlazení té méněcenné? Protože na tom je postaven nacismus a holokaust. Bože můj, jak už jsem apeloval asi stokrát - používejte laskavě přiměřené pojmy a přestaňte vyprazdňovat termíny typu nacismu...Chováte se jako propagandista Goeblesovského ražení
Je mi vás líto
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.12.2019 11:55 Reaguje na Jakub Graňák
Obdivuji Vás, s jakou vytrvalostí se pokoušíte pana Šimůnka převychovat. Zkoušel jsem to spíše žertem, ale svůj styl si vzít nenechá. Když čtu ty litanie, tak si notuji na hudbu M. Jacksona "***isti a ***isti, trýdu tytudýdu". takže bych mu rád doporučil, že stačí napsat Ref., a každý už si domyslí...

Sedm procent je vcelku dost, a s takovým výrazivem to naznačuje tendenci k diagnóze, kterou zjistili odborníci i (či zejména) u vrcholových politiků. Mě to neuráží, necítím se být tím, za koho ekology označuje, ale divím se, že to toleruje redakce. Mi smazali úplně banální narážky na konkrétního šaška, který se do mě vytrvale naváží - a tomu to nechají!-)

https://www.flowee.cz/clovek/7352-psychopat-ve-vlade-je-jako-vlk-rozdeli-stado-a-pak-ho-znici-rika-jan-hnizdil?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

31.12.2019 12:19 Reaguje na Karel Zvářal
Vždycky si říkám, že se na to můžu vybodnout a pokaždé mi to nedá. Přesně ta jeho rétorika je důvodem proč se lidi nedokážou na ničem dohodnout. V podstatě používá ten samý fanatismus, jako ti, které označuje fašisty... akorát s opačným znaménkem
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.12.2019 12:24 Reaguje na Jakub Graňák
Je mi líto: Akce - reakce, hrubý pytel, hrubá záplata.

Dějiny jsou plné tragédií, spočívajících v tom, že se proti zločinným totalitářům nezačalo postupovat včas a s potřebnou razancí. Konec konců, tohle je podstata jak Mnichova, tak i "vítězného února".
Ne pokaždé je po ruce nějaký Pinochet, který marxisty v Chile včas zastavil a zlikvidoval.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.1.2020 19:08 Reaguje na Jan Šimůnek
Podívejte se pane Šimůnku, já jsem poslední rok a půl strávil mimo jiné řešením agendy odpadového hospodářství v jednom ostravském městském obvodu. Občané tam dělají takový bordel, že to svět neviděl, běžně potkáte na ulici člověka, který pohodí obal, petku, cokoli na zem i když stojí přímo u odpadkového koše. Kolem popelnic je to ještě daleko horší, za tu dobu co jsem tam byl jsem řešil přes 1300 černých skládek kolem popelnic (dokonce jsem zažil případ kdy jedinec přímo přede mnou hodil na zem před prázdný kontejner na papír obal od televize - přece se nebude obtěžovat ten obal strkat do té popelnice). Jak tedy chcete tu nevzdělanou, lhostejnou pakáž přimět k tomu, aby se začali chovat jako lidi? Holt nic jiného než restrikce asi nezbývá.
Asi se shodneme na tom, že v případě výše uvedeného článku bylo s vaničkou vylito i dítě, jenže jak z toho odpadového kolotoče ven?
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2020 10:03 Reaguje na Jakub Graňák
Tohle by vyřešil fungující stát, který nebude dbát např. na etnicitu pachatelů a jiné "polehčující okolnosti", a naloží za to odhození vedle kontejneru pár hodin veřejně prospěšných prací pod dozorem, padni komu padni.

Jinak "běžný bordel" a životní prostředí jako takové souvisí spolu jen velmi okrajově.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.1.2020 18:57 Reaguje na Jan Šimůnek
Já zastávám názor, že musí začít každý sám u sebe. O etnicitě to ani zdaleka není, je to běžné i na "dobrých adresách" a není to petka sem obal tam, ale komletní vybavení obývacího pokoje sem, mraznička tam. A není to ani o fungujícím státu. Jak by to fungovalo? U každé popelnice by stál policajt, nebo jak? To jsme se za těch třicet let po bolševikovi skutečně nikam neposunuli? O tom jak spolu běžný bordel a životní prostředí souvisí nejlépe dokladuje černá skládka u řadových garáží na ul. Švermova v Ostravě Mar. Horách, najdete ji i na ortofotosnímku na mapy.cz (Odhaduji že je tam tak 500 tun)
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2020 10:06 Reaguje na Jakub Graňák
Tohle by vyřešil fungující stát, který nebude dbát např. na etnicitu pachatelů a jiné "polehčující okolnosti", a naloží za to odhození vedle kontejneru pár hodin veřejně prospěšných prací pod dozorem, padni komu padni.

Jinak "běžný bordel" a životní prostředí jako takové souvisí spolu jen velmi okrajově.
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.12.2019 12:20 Reaguje na Jakub Graňák
Ano, hlasatelé politické ekologie se prohlašují za nadřazené "plebsu", který je "nevzdělaný", případně "senilní", a kterému je tudíž třeba ekologický pokrok vnutit proti jeho vůli, i za cenu likvidace demokracie, neboť na to "mají právo".
A k likvidování "méněcenných" dříve nebo později dojde, pokud nebudou ekologové včas zastaveni. Konec konců, euthanasii důchodců (a jiných "ekonomicky bezcenných" osob) neomarxisté z frankfurtské školy podporují.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

31.12.2019 12:44 Reaguje na Jan Šimůnek
A přesně to samé, jen s opačným znaménkem, dělají takoví jako jste vy.
Co dodat?
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.1.2020 13:16 Reaguje na Jakub Graňák
Že by akce a reakce?

Ale jsou to zelení, kteří se snaží vnutit společnosti život podle jejich bezcenných kydů. Společnost se jen proti nim brání.
Pokud toto nejste schopen rozlišit, pak nejste schopen chápat rozdíl mezi dobrem a zlem.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.1.2020 19:12 Reaguje na Jan Šimůnek
Viz výše. jen ještě řečnickou otázku: Kdo je zlý? ten kdo kolem sebe dělá bordel, nebo ten kdo se kolem sebe snaží udržovat pořádek?
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2020 09:51 Reaguje na Jakub Graňák
Takže lidé, kteří upozorňují na to, že se část našich občanů s nejrůznějšími zdravotními hendikepy bez plastových brček neobejde, "dělají bordel"?
Nebo "dělají bordel" ti, kdo upozorňují na skutečnost, že podíl vyspělých zemí na do přírody vyházených plastech je zanedbatelný, a že podobné zákazy nejsou nic jiného než jakési Potěmkinské vesnice, předstírající, "že se něco dělá", ale s prakticky nulovým pozitivním efektem a se spoustou efektů negativních, protože tvůrci těchto zákazů jsou vzdělanostně a mentálně nekompetentní k tomu, aby takovéto negativní dopady předpověděli?

Lidé jako vy prostě vytvářejí jakousi virtuální realitu, která předstírá boj za životní prostředí, a přitom praktický dopad toho, co prosazují je buď nulový, nebo dokonce záporný, přičemž zcela jistě záporný, a to velice významně, efekt má to, že celou tuhle problematiku totálně zdiskreditují (což se tedy už, bohužel, stalo), a že pak lidé s oprávněnou nedůvěrou přistupují i k těm aktivitám v oblasti ochrany ŽP, které by nějaký pozitivní efekt mohly mít.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.1.2020 12:17 Reaguje na Jan Šimůnek
Přenášíte vyjádření z jednoho přízpěvku do druhého aniž by jste se obtěžoval zachovat kontext, vaše schopnost objektivně diskutovat k věci se limitně blíží nule.
Jo a neodpověděl jste na mou otázku, ale to se od vás asi nedá čekat
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2020 12:47 Reaguje na Jakub Graňák
Takže explicitně:
Tím "bojem proti bordelu" můžete nadělat víc zla, než je ten bordel samotný.

Navíc v naprosté většině případů tento boj chce systémová opatření na úrovni celého státu a boj za ně má (nebo by měl mít) vyšší prioritu než skončení jedné PET láhve nebo jedné krabice od TV v příslušném kontejneru.

Byť ty případy, které popisujete, jsou zcela jistě věrohodné a věřím vám, jak je líčíte, a věřím i tomu, že v takový moment má člověk pocit, že tělesné tresty měly taky něco do sebe.
Odpovědět
ig

31.12.2019 17:45 Reaguje na Jakub Graňák
Ale vždyť je to tak. Ti kteří by ostatním pořád jen všechno zakazovali a usměrňovali je, se prostě cítí být morálně nadřazení. Nevím jak k tomu došli a nezkoumám to, jen se také snažím bránit jejich vlivu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

1.1.2020 10:36 Reaguje na
Domnívám se, že bojovat proti demagogii demagogií žádné výsledky nepřinese. Nemluvě o tom, že v té záplavě oboustranného osočování se ztratí i rozumné a kompromisní myšlenky a přístupy.
Klima se mění, to nerozporuje nikdo, tak na tom žačněme stavět. Ta rozhádanost a neschpnost hledat kompromis nahrává především těm, kteří z toho nejvíc těží
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.1.2020 13:20 Reaguje na Jakub Graňák
Klima se mění. Pokud by se na základě lživého "boje za klima" nevyhazovaly peníze lopatami (ovšem s tím, že skončí v kapsách solárních baronů a podobných zločinců), tak jsme za ty stovky miliard ročně měli spoustu investic do přizpůsobení (krajiny, měst i lidí) oteplení. A byly by ve stavu pokročilé rozestavěnosti JE, které k tomu přizpůsobení napomohou také, a jako "vedlejšák" mají nulovou produkci CO2.

Jinak u opozice proti klimatickým lhářům žádnou demagogii nevidím.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.1.2020 19:29 Reaguje na Jan Šimůnek
Já to neschválil a nelíbí se mi to o nic více než vám. Právě proto jsem vůči těm pravověrným militantním zeleným skeptický. Nicméně i dnešní politika dokazuje (i přes velkohubá prohlášení jak s tímto tunelem zatočí), že se to hodí právě těm, kteří ta velkohubá prohlášení pronášejí.
Proč tedy ti mocipáni tyhle kraviny nezruší? - Protože z toho sami tyjí
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2020 12:48 Reaguje na Jakub Graňák
V tomhle se do jisté míry shodneme. Proto také tvrdím, že tento problém má politické, nikoli "ekologické" řešení.
Odpovědět
ig

1.1.2020 15:33 Reaguje na Jakub Graňák
Souhlas, ale brčka neovlivní klima. To se asi shodnem, že házení brček do moře je jen normální prasárna a že by se to nemělo. Co je na tom k diskusi je, že prostý zákaz v civilizovaných zemích stejně problémů přidělá kolik jich vyřeší. To povyšování levičáků je už jen diskusní odbočka, byť to považuji za větší problém než brčko v nozdrách karety zelenavé :-)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.1.2020 18:38 Reaguje na
Brčka neovlivní klima, jenže jak ty tupce přimět k tomu, aby ty brčka do té vody neházeli?
Obávám se, že to téma poněkud zplošťujeme, jednorázové plasty jsou prostě na h..no. Daleko efektivnější (možná i srozumitelnější pro veřejnost) by bylo jednorázové plasty dodanit v duchu: Chceš jednorázovou plastovou hovadinu? Tak zaplatíš i její uklizení a recyklaci.
Pro ty, kteří je požívají z důvodu nutnosti, nebo absence náhrady, udělit výjimku. To by šlo, co myslíte? Alespoň pro mě by to dávalo větší smysl
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2020 12:51 Reaguje na Jakub Graňák
A opravdu ty brčka do vody u nás někdo hází?

Není to náhodou tak, že ty plasty, nejen brčka, končí v té vodě v zemích 3. světa a ti naši ekoblbové se chovají jako ten pán, co ztratil peněženku za rohem, ale tam je tma, a tak ji hledá pod lucernou, kde se líp hledá?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.1.2020 15:18 Reaguje na Jan Šimůnek
Reagoval jsem na přízpěvek pana ig - ten hovořil o moři...
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.1.2020 13:30 Reaguje na Jakub Graňák
Ale psal také o rozvojových zemích.
Jsem toho názoru, že v civilizovaných zemích se těch brček dostane do vody, potažmo do moře minimálně. Proto ten zákaz postrádá jakýkoli smysl. Je to jen prostředek sebeukájení se patologických osobností, které by měly být, místo toho, aby se jejich potřebám přizpůsobovala legislativa, zbaveny svéprávnosti.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.1.2020 17:04 Reaguje na Jan Šimůnek
O cilizovanosti v těch "civilizovaných" zemích si dovoluji z vlastní zkušenosti vážně pochybovat. Kdyby se věci měly řešit tak jak popisujete, polovina lidí by byla nesvéprávná a ta druhá polovina by je musela hlídat
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.1.2020 17:06 Reaguje na Jakub Graňák
Jinak, inteligentnější řešení problému jsem navrhnul, viz výše totéž vlákno
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.1.2020 09:44 Reaguje na Jakub Graňák
Vypadá to velice hezky, ale promítne se to (a to dost) do nákladů zdravotnictví, kde se jednorázové pomůcky používají velmi hojně.

Nebo budete muset provést dvojí zdanění identického zboží a máte tu zanedlouho stejný průšvih, jaký byl kolem nafty/LTO.

Socialismus prostě žádný problém nikdy nevyřešil a nevyřeší, jen nadělá zmatky navíc.
Odpovědět
ig

3.1.2020 21:31 Reaguje na Jakub Graňák
Ale jo, ať je v ceně klidně předplacená ekologická likvidace, jsem pro. Ať každý nese kompletní náklady toho co dělá. Jen aby z toho nevznikl takový paskvil jako v poplatcích za elektroniku, kdy Německo na všechny dohody dlabe a požaduje ještě jednu platbu u německých organizací :-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.1.2020 19:54 Reaguje na
Pro otrlé pravičáčky...

https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/plasty-v-rybach-ptacich-i-zaludcich-krav-indie-ma-sacky-za-vetsi-hrozbu-nez-atomovku
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.12.2019 10:55
Fíha, no to je fakt problém!-)) A co takhle bidon, či u dětí používaný cumel? Ten, kdo postižené obsluhuje, by jim během chvilky gumový cumlík opláchl, tak jako běžné nádobí. Jen mi vrtá hlavu, jak lidstvo do objevení slámek vůbec mohlo přežít...
Odpovědět
KD

Karel Dominik

30.12.2019 10:57
Musel jsem se vložit do diskuze jelikož jsem invalidní s horními končetinami a bez brčka se neobejdu.
Pan Jan Křížek tu v komentářích napsal že alternativ je spousta viz nerezové potrubí nebo špagety pane zkuste tak pít týden nosit to sebou v batohu tu makaronu, jsem na vás zvědaví. Já nejsem proti zákazu jednorázových plastů ale v lékárně pro držitele ZTP by měli zůstat každopádně.
Jinak to může dopadnout tak že míchařům zakážou cévky diabetikům injekce atd jelikož to je taky jednorázoví plast.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

30.12.2019 11:14 Reaguje na Karel Dominik
Zákaz jednorázových plastů je nesmysl!!!!!!!
Odpovědět
ig

30.12.2019 19:08 Reaguje na Karel Dominik
Je to tak, jak pořád říkám. Každé vládní řešení jakéhokoliv problému je stejně špatné jako problém sám. A v tomhle případě asi i horší, protože nějak nemůžu uvěřit, že by Austrálie byla plná prasat, která sypou odpad do vody.
Odpovědět
BR

Blanka Rybková

30.12.2019 12:48
Mě napadli okamžitě jako náhrada, hadičky pro akvaristiku. V prodejně akvaristiky budou okamžitě vědět co chcete. Používají se pro rozvod vzduchu do akvárií, to je to odvzdušňování. Jen jestli je v Austrálii taky nezakážou, protože jsou s plastu. Průměr mají tyto hadičky jako slámka a jsou ohebné.
Když mě před lety operovali slepé střevo, měla jsem hrozný problém se napít a slámky v té době běžné nebyly. Pravda, že personál v nemocnici mi asi nabídl tuto hadičku asi 3. den po operaci, ale to je potřeba první dny po operaci, když mi to nabídli, to už jsem mohla sedět a pít. Příště, když někdo v rodině šel na operaci, tak jsem mu balila tuto hadičku novou, ne jetou v akváriu. (Dotyčný se ptal, jestli je již použitá z akvária, byla nová.)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist