https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pudni-sucho-v-cesku-temer-vymizelo-puda-je-mnohde-zcela-nasycena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Půdní sucho v Česku téměř vymizelo, půda je mnohde zcela nasycená

29.6.2020 16:04 | BRNO (ČTK)
Současné deště mohou pomoct i podzemním vodám, jejich doplnění však trvá mnohem déle a jejich stav je stále podnormální. Podle vědců současné vlhké dva měsíce neznamenají, že by už Česko nemělo čelit suchu, které se podle modelů s jistotou vrátí. Česko nevysychá kvůli tomu, že by méně pršelo, ale proto, že se zvyšuje průměrná teplota, a více vody se tak odpaří.
Současné deště mohou pomoct i podzemním vodám, jejich doplnění však trvá mnohem déle a jejich stav je stále podnormální. Podle vědců současné vlhké dva měsíce neznamenají, že by už Česko nemělo čelit suchu, které se podle modelů s jistotou vrátí. Česko nevysychá kvůli tomu, že by méně pršelo, ale proto, že se zvyšuje průměrná teplota, a více vody se tak odpaří.
Foto | Inge Maria / unsplash.com
Půdní sucho do jednoho metru z Česka po intenzivních dvouměsíčních deštích prakticky vymizelo. Zůstává sice na malém území v okolí měst Slaný a Louny na hranicích Středočeského a Ústeckého kraje, v některých jiných oblastech je ale nasycenost půdy stoprocentní a v případě intenzivnějších dešťů hrozí povodně. Vyplývá to z údajů, které dnes vědci zveřejnili na portálu InterSucho a jsou vztažené k nedělnímu ránu.
 

Míra sucha se určuje jako poměr aktuální nasycenosti půdy do jednoho metru k průměrné nasycenosti za roky 1961 až 2010. Nasycenost půdy je absolutní hodnotou a vyjadřuje množství vody v půdě. Stoprocentní je prakticky v celém Moravskoslezském kraji, severní polovině Zlínského kraje, v Jeseníkách a Rychlebských horách, v Orlických horách i podhůří, ve východní části Pardubického kraje, na Žďársku, také na pomezí krajů Olomouckého, Jihomoravského a Zlínského. Dále je půda stoprocentně nasycená v Krkonoších, Jizerských horách a na Šumavě. Raritou je stoprocentní nasycenost menší oblasti na jih od Brna, které je jednou z nejsušších oblastí Česka. Spíše opačný problém přetrvává na severozápad od Prahy a v Poohří, kde je nasycení citelně nižší než v ostatních částech republiky.

Současné deště mohou pomoct i podzemním vodám, jejich doplnění však trvá mnohem déle a jejich stav je stále podnormální. Podle vědců současné vlhké dva měsíce neznamenají, že by už Česko nemělo čelit suchu, které se podle modelů s jistotou vrátí. Česko nevysychá kvůli tomu, že by méně pršelo, ale proto, že se zvyšuje průměrná teplota, a více vody se tak odpaří. V dlouhodobém průměru prší stále stejně a tak to má zůstat podle modelů i nadále. Stejně tak modely ukazují, že Česko nemá čelit suchu jako jihoevropské státy, nicméně se prodlužují období bez deště a vzrůstá množství přívalových lijáků na úkor "zahradních dešťů". Na důležitosti tak stále více získává hospodaření s vodou.

Tým InterSucha měří sucho na základě tří pilířů. Základem je model vodní bilance, který maximálně využívá vstupních dat z pozemních měření Českého hydrometeorologického ústavu vztažených na čtvercovou plochu o straně 500 metrů. Výpočet bere do úvahy i typ vegetačního krytu, typ půdy, úroveň svažitosti i expozici. Aktuální stav půdní vlhkosti odhadnutý modelem se porovnává s padesátiletým průměrem stanoveným pro každý den. Monitoring na základě dvou předchozích pilířů je doplněný o nezávislou analýzu dopadů sucha na vegetaci prostřednictvím konfrontace aktuálních a archivních satelitních snímků stavu vegetace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

29.6.2020 16:59
A kdy tedy příjde to největší sucho za posledních 500 let, co nám ti vědci tak přesvědčivě předpovídali? Nebude to stejné i s tím oteplováním, prostě to trvale nenastane?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.6.2020 17:30 Reaguje na Jiří Daneš
To se musíte zeptat pana Metelky a spol. Oni na to mají modely a já nedouk bych se zase "znemožnil".

Ale teď vážně - květen a červen v plné nahotě ukázaly, že vývoj počasí nedovedeme ani korektně odhadnout. Jak potom můžeme předvídat vývoj klimatu mimo triviálních tvrzení, že v létě nebude padat sníh a v zimě nebudou tropy.
Srážkově u nás dal červen 122mm , normál je 82 mm.

Zajímavou informaci k vývoji klimatu najdete tady :

https://wattsupwiththat.com/…re/
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.6.2020 21:28 Reaguje na Jiří Daneš
Nevím, jestli to myslíte vážně nebo jen zase trollíte. Ale oni nepředpovídali, nýbrž hodnotili stav 2015 až duben 2020.
Odpovědět
va

vaber

30.6.2020 09:31 Reaguje na Jiří Daneš
tak extrémní sucho opravdu bylo ,nyní se půda nasytila , ale do jaké hloubky? je zřejmé že půda vodu vsakuje a její retenční schopnost v krajině je snížená jen o procenta a ne zásadně,
pokud jde o teploty ,mluví se o oteplování planety a v Evropě bylo v posledním měsíci relativně chlado ale to neplatí globálně, na Sibiři a Skandinávii byly extrémní vedra, chce to jen sledovat teploty globálně a ne lokálně
já je nevím kdy končí meteorologie a začíná klimatologie, myslím v dlouhodobých předpovědích počasí
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.6.2020 10:37 Reaguje na vaber
To už vám dnes neřekne nikdo, meteorologové tvrdí,že dají výhledy max na 30 dní, klimatologové zase začínají v desítkách roků.
Kdo nám tedy odpoví na interval mezi tím? Nikdo! :-)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.6.2020 12:41 Reaguje na Jiří Daneš
Mám takový pocit, že tento výrok byl myšlen jako deficit srážek a ne jako sucho. Jen, aby lidé věděli co tím bylo myšleno, tak se tomu začalo říkat sucho.... a lidé to stejně nepochopili... to je těžké no :)

Těžko říct co tím autoři výroku přesně zamýšleli sdělit....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist