https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/rusko-muze-rozestavet-dukovany-a-pak-nas-vydirat-varuje-think-tank-evropske-hodnoty-v-dnes-vydanem-dokumentu-o
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko může rozestavět Dukovany a pak nás vydírat, varuje Think tank Evropské hodnoty v dnes vydaném dokumentu o bezpečnostních rizicích

20.11.2020 14:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jaderná elektrárna Dukovany.
Jaderná elektrárna Dukovany.
Česká vláda připravuje jednu z největších investic posledních třiceti let: výstavbu nového jaderného reaktoru v Dukovanech. Investice ve výši minimálně 160 miliard korun je problematická z celé řady důvodů. Think tank Evropské hodnoty s odkazem na materiály bezpečnostních služeb poukazuje zejména na otázku bezpečnostní.
 

Dnes vydaný dokument má vcelku jednoznačný název, který výstižně shrnuje obsah dokumentu. Jednosměrný ruský tunel: možné svěření stavby nových jaderných zdrojů Rusku jako největší hrozba pro suverenitu státu v polistopadové historii České republiky.

Jak upozorňuje think tank Evropské hodnoty, vláda zřejmě pustí do zakázky na výstavbu nového jaderného zdroje ruské a čínské firmy, přestože bezpečnostní složky před takovým krokem varují. Podle nich je jediným způsobem skutečného zajištění bezpečného tendru vůbec rizikové uchazeče neoslovovat.

Patnácti stránkový dokument popisuje všechna bezpečnostní rizika, která s plánem na vybudování nového jaderného zdroje souvisí. Téma je to nanejvýš aktuální. Dnes poslanecká sněmovna zahájila projednávání zákona, kterým se má dát výstavbě zelená. Vládní návrh zákona bezpečnostní rizika neošetřuje. Jak například dnes ve sněmovně pronesl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, projednávaný zákon bezpečnostní otázky neřeší. "Řeší pouze ekonomicko-finanční zajištění nových jaderných zdrojů České republiky, tzn. netýká se to nijak zadávací dokumentace nebo čehokoli s tím spojeného," pronesl Havlíček.

Bezpečnostních rizik s sebou výstavba nese celou řadu. Think tank Evropské hodnoty uvádí několik konkrétních příkladů. Česká republika by se mohla dostat do pozice, kdy jej bude Rusko moci snadno vydírat. "Stačí, když v pokročilé fázi stavby z nějakého důvodu pozastaví firma stavbu. Česká republika bude ve svých plánech na této stavbě energeticky a ekonomicky závislá, takže česká politická reprezentace bude pod tlakem Ruské federace donucena udělat to, co si bude Ruská federace přát," varuje text Evropských hodnot.

Pokud vláda pustí do zakázky i ruské a čínské firmy, hrozí podle think tanku situace, kdy vláda bude obhajovat u spojencům v EU postup, který umožňuje strategickému soupeři ucházet se o strategickou zakázku v ČR, přestože ČR taková zakázka bezpečnostně i energeticky ohrožuje. Česká republika se tak podle think tanku sama vmanévruje do obhájce zájmů Ruské federace nebo Čínské lidové republiky.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (93)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

20.11.2020 13:45
A uvědomuje si autor tohoto dokumentu, že tím by si Rusové naexkrementovali do vlastního hnízda? V současné době Rosatom realizuje po světě asi 26 zakázek. Pokud by udělali to, před čím nás dokument varuje, region jejich odběratelů by se podstatně zmenšil.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.11.2020 14:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vy jste vtipálek... ještě, že to nemyslíte vážně...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 15:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je přece totální blbost! Rusi se takhle přece chovají naprosto normálně! Víte, co se děje (nebo dělo) na Ukrajině, v Sýrii, v Čečensku, Dagestánu, Gruzii nebo Afganistánu?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2020 15:57 Reaguje na Pavel Hanzl
V Sýrii, na rozdíl od západního světa a Turecka, pomohli Asadovi porazit ISIL, což byla organizace, která se svými středověkými praktikami tu snad ještě nebyla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 16:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ruské demagogie jsou kouzelné, ale zcela vylhané. Rusi ISIL nejen spoluzaložili, ale taky do vždy podporovali, asi třetina bojovníků tam mluvila rusky. Asad s nimi kšeftoval.
http://blisty.cz/art/83993.html
https://www.respekt.cz/denni-menu/proti-islamskemu-statu-nelze-bojovat-s-basarem-ktery-jeho-vznik-zpusobil
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2020 16:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepletete si to s Tureckem, které od ISIL kupovalo ropu :-)?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 16:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
To taky. Rusi, Asad, Turci, všichni šmelili na plný plyn, prostě svoloč.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2020 16:29 Reaguje na Pavel Hanzl
To je skvělé mít takového spojence v NATO, že?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 16:33 Reaguje na Jaroslav Studnička
Dost se divím, že Turky ještě nevyrazili. Ten Náhorní Karabach měl být poslední kapkou.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2020 16:39 Reaguje na Pavel Hanzl
No to ještě patří mezi kandidátské země do EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 17:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
Už dávno ne.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.11.2020 08:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Dle EU stále figurují... https://www.consilium.europa.eu/cs/policies/enlargement/turkey/
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.11.2020 19:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud někdo v ISIL mluvil rusky, tak leda islamisté, kteří kdyby se vrátili do Ruska, tak by je čekal špagát nebo dlouhá léta vězení (v podstatě doživotí, vzhledem k poměrům v ruských věznicích). ISIL podporovaly tzv. "demokratické" státy (od USA až po některé státy EU, a také Izrael - on ten islám je v podstatě velmi blízký judaismu). A "bojovníci" ISIL se do řady "demokratických" států mohli vrátit, když konečně prohráli, takže budou dělat (a už dělají) b...l i v EU.
MMCH, USA pod vládou presidenta z demokratické strany pomohly i "islámské revoluci" v Íránu, protože v rozporu se spojeneckou smlouvou zatajily před šáhem naprosto zásadní informace o Chomejním a spol., které měly k dispozici (a tím pomohly nastolit jeden z nejodpornějších režimů v historii lidstva, v mnoha ohledech odpornější než režim v nacistickém Německu, který se jim "odvděčil" dlouhodobým vězněním jejich diplomatů).
Odpovědět
sv

20.11.2020 19:32 Reaguje na Jaroslav Studnička
Na rozdíl od západního světa (konkrétně USA), který ve spolupráci s Kurdy ISIL skutečně porazil, rusáci udělali jediné, a to podporovali masového vraha asada ve vyvraždění 300 000 syrských občanů, čímž totálně rozvrátili Sýrii a umožnil ISIL se v Sýrii uchytit.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.11.2020 08:18 Reaguje na
Je mi líto. Asadův režim je poslední v islámských zemích, kde mohou jakžtakž žít také nemuslimové. Je to tím, že Asad je alávita, což je sice formálně větev islámu, ale "pravověrní" muslimové, sunité i šíité, je považují za kacíře a odpadlíky a v podstatě je zabíjejí na potkání. A je snad jasné, že s tvorem, vymozkovaným koránskými vidinami o odpaňování 72 hurisek denně, se v podstatě nic jiného, než fyzická likvidace, dělat nedá. O tom by ostatně mohly hovořit i oběti nedávného útoku ve Vídni, protože tam se u útočníka "úspěšně" zkoušela "deradikalizace".
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.11.2020 08:36 Reaguje na
Pokud si dobře pamatuji, tak USA nechali následně Kurdy na holičkách, aby si s nimi Turci vyřešili svoje problémy, toto uvádíte jako vzorový příklad?
Souhlasím s panem Šimůnkem. Jak by nyní Sýrie vypadala, kdyby režim Asada padnul?
Stejně jak v Lybii, Kaddáfí nebyl svatoušek, ale připadá vám, že po odstranění Kaddáfího se má Lybie lépe? Mě rozhodně ne.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

21.11.2020 12:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
U amerických dodavatelů je obrovské riziko, že proti nim svět vyhlásí sankce v důsledku manipulací při sčítání hlasů u voleb a to nejen těch posledních presidentských.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

20.11.2020 13:49
Novodobí komsomolci v akci😀
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

20.11.2020 14:02 Reaguje na Jan Olejníček
To je tak, když pornoherec a jeho přátelé chtějí řídit světovou politiku i ekonomiku. Míním tím Jandu a spol. Doklady jeho, Jandovy, "umělecké" kariéry stále existují na internetu.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

20.11.2020 14:09 Reaguje na Jiří Daneš
Četl jsem o tom, neviděl jsem to, nechci to vidět.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.11.2020 14:19 Reaguje na Jiří Daneš
Věk a figuru už na tohle "vydělávání peněz" nemá, tak se prostituuje jinak.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.11.2020 19:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To bylo "umění"!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.11.2020 19:40 Reaguje na Jan Šimůnek
Díky za vysvětlení. Ale stejně se na to nepodívám. Já jsem nekulturní barbar, určitě bych to nepochopil. -)))
Odpovědět
MG

Milan G

20.11.2020 14:04
...."Stačí, když v pokročilé fázi stavby z nějakého důvodu pozastaví firma stavbu. Česká republika bude ve svých plánech na této stavbě energeticky a ekonomicky závislá, takže česká politická reprezentace bude pod tlakem Ruské federace donucena udělat to, co si bude Ruská federace přát," varuje text Evropských hodnot... tak tohle vymyslel ignorant.
Teď trochu nadsázky, pokud by si RF přála aby Český stát zakázal činnost různých nátlakových a naprosto zbytečných spolků včetně Evropských hodnot, tak ať se tak stane.
Jaký by asi tak mohl být důvod aby, samozřejmě když vyhraje soutěž, Rosatom pozastavil stavbu? Nikdy jsem neslyšel větší kravinu než tohle.
Je třeba si uvědomit, že díky tomu co se děje okolo CO2, JE vstává z popela, ať se to někomu líbí nebo ne a je to jenom dobře. A nedokážu si představit, že by takhle postupoval zhotovitel stavby, protože v tom momentě jako firma skončil a to definitivně, už by ho nikdo jak se říká nepustil k lizu.

Rusáci u nás postavili všechno jádro, dodávají palivo a nikdy jsem neslyšel, že by si někdo někde stěžoval, že ho ruský dodavatel vydírá. Naopak ten dodavatel je rád, že má byznys.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.11.2020 14:21 Reaguje na Milan G
Jinými slovy jsem napsal totéž. .
Odpovědět
MG

Milan G

20.11.2020 14:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Byl jste rychlejší, když jsem začal psát, nebyl tady ještě žádný komentář.

Ještě bych dodal, že ne RF ale spolek parazitů nazvaných EK a příšerná byrokracie v eu je brzdou obnovy JE viz PAKS v Maďarsku. A něco podobného očekávám i u nás za radostného hýkání nátlakových spolků typu hnutí duha, Evropských hodnot a dalších.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.11.2020 15:23 Reaguje na Milan G
Klávesnice máme asi stejně rychlé, ale Váš příspěvek je obsáhlejší. Jinak jsem rád, že podobně uvažuje více lidí. Přeji hezký den.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 16:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je zajímavé, že právě ekolist je platformou nejhorších ropáků u nás. Jsme prostě země naopak.
Odpovědět
MG

Milan G

20.11.2020 18:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono takhle uvažuje víc lidí, ve svém okolí neznám nikoho kdo by horoval pro OZE nebo vůbec pro tu parazitickou bandu co sedí v Europarlamentu, no a EK radši nemluvit. Přeji také příjemný den.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 20:32 Reaguje na Milan G
Nevzdělanost a zaprděnost našeho čechácháčka je skutečně zoufalá. Jak je to možné? Ještě v 90. letech jsme byli nejprogresivnější stát Evropy, velmi rychle jsme doháněli vyspělé země, všechny moderní postupy se u nác rychle rozvíjeli. A dnes? Haňba bluť....
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.11.2020 12:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevzdělaná a zaprděná je leda brusel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 15:42 Reaguje na Milan G
Velmi hluboké nepochopení celého problému. Rusi u nás vůbec nechtějí stavět nějaký jaderný blok, to mají totálně v paži. Rusi se sem potřebují mocensky zadrápnout. A tohle je ideální příležitost. BIS před tím varuje už dlouhá léta, jenže naše současná fašistická věrchuška je už jejich.
https://www.respekt.cz/politika/bis-otevrene-varuje-pred-promorenosti-ceska-ruskymi-spiony?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=Feed%3A+respekt-clanky+%28T%C3%BDden%C3%ADk+Respekt+%E2%80%A2+V%C5%A1echny+%C4%8Dl%C3%A1nky%29
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2020 15:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Pan Hanzl je ruský špion provokatér.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 16:04 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pán bude asi velmi významný vypatlanec, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2020 16:07 Reaguje na Pavel Hanzl
S vámi se nedovolím porovnávat :-),
Vy nás tu předčíte všechny dohromady...
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.11.2020 19:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste, mírně řečeno, naprosto mimo realitu. Pokud by Rusko něco takového zkusilo, jednak by přišlo o spoustu kšeftů po celém světě, jednak by tu elektrárnu vcelku bez větších problémů dostavěl někdo jiný.
Odpovědět
Va

Vašek

20.11.2020 17:46 Reaguje na Milan G
Také nechápu ty obavy, když naše i slovenské elektrárny jsou postaveny ve spolupráci s Ruskem a bereme od nich i palivo.
Ostatně i Německo bere od Rusů plyn. Tím je daleko vydíratelnější, než my skrze jádro, jelikož plynem na několik let se zásobit nedá, zatímco jaderným palivem ano.
Rusko sice vedou cyničtí psychopati, ale to Ameriku atd. také.
Takže mě jako zákazníka zajímá cena a schopnost dílo dokončit.
Odpovědět
MG

Milan G

20.11.2020 18:47 Reaguje na Vašek
Přesně tak. Proč neudělá tenhle Think tank anylýzu o dodávkách ruského plynu do Německa. Taky jim rusáci zastaví dodávky plynu a pak je začnou vydírat? Tohle může tvrdit jen idiot.

Je už jiná doba a tohle všechno je byznys a nikdo nebude dělat takový kraviny, jak tady prezentuje Janda. Člověku se nechce ani věřit, že existují takovýhle trotlové.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.11.2020 19:30 Reaguje na Milan G
Jsem toho názoru, že to Německo je daleko vydíratelnější (tím plynem), a že němečtí politici zobou Rusákům z ruky daleko víc než kdokoli jiný, alespoň v rámci EU.
Odpovědět
VJ

Václav John

21.11.2020 16:47 Reaguje na Milan G
Ono dneska bohužel nikdo ani neví, jaké že to "evropské hodnoty" vlastně máme na mysli. Soudě dle životopisu Jakuba Jandy jde patrně zejména o plagiátorství a pornoherectví:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jakub_Janda_(1990)
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

20.11.2020 14:36
Možná by stačilo přiškrtit trubky s ropou a plynem. Rosatom bych do toho netahal, zejména když mezi "evropské hodnoty" bude brzo patřit i zákaz aut na benzín.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.11.2020 15:43
Na vydírání všeho druhu se specializuje ta parta z brusele - v energetice také vyhrožují, že si vymyslí klacek na ty, kteří nebudou hrát hru na "boj s CO2".
Poláci a Maďaři zrovna zkoušejí, jaké to je, zkusit si neprovozovat euro-řiťolezectví.

Tak nás laskavě nestrašte zlou Moskvou - na rozdíl od reálných rizik bruselských je to hrozba velmi hypotetická.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.11.2020 21:27 Reaguje na Viktor Šedivý
Jojo, maďarský oligarcha a polští černoprdelníci jsou svatí bojovníci vůči EU. :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.11.2020 12:09 Reaguje na Petr Eliáš
Jsou přinejmenším nepřítel našeho nepřítele.

Asi jak chápal Churchill SSSR po jeho přepadení Německem. "Kdyby Hitler vpadl do pekla, považoval bych za svou povinnost pronést pár pozitivních slov o Satanovi" - takto nějak to formuloval.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 15:45
Dát to Rusům je skutečná sebevražda a rok 48 v novém provedení. Tady jsou je některé problémy maďarského Paksu a hlavně rozhovor s pí Drábovou, která už dost pochybuje, že stavět JE mastodonta je dobrerj nápad.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/jak-nedostavovat-dukovany-madarsky-priklad-varuje/r~5c14ae08b6d611ea95caac1f6b220ee8/
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2020 15:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Nováku, čtěte to :-)? Já jsem vám psal, že to p. Hanzl za pár dní znovu vytáhne :-).
Je to prostě kolovrátek...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 16:03 Reaguje na Jaroslav Studnička
Člověče ducha mdlého, napřed si to přečtěte, než začnete zase kdákat. Je to jiný článek a jiný rozhovor, nešťastníče.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.11.2020 19:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Blbosti plácáte pořád stejné a hlavně jste mistr v překrucování výroků ostatních.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.11.2020 15:58
Evropské hodnoty jsou přece americké hodnoty. Téměř na vše evropské plivou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.11.2020 16:10
Pokud "Think tank Evropské hodnoty " varuje před touto cestou , je to téměř zcela správná cesta , kterou by se ČR měla dát.

Nedejme se zastrašovat antiruskými weby, hojně sponzorovaných z pokladny Bruselu.

Až se podepíše kontrakt Rosatom - ČR na výstavbu JE skutečně si oddechnu od grýn-dýlového šílenství made Ulrika v.d.Leyen.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 16:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste prostě jejich, to je celý. Ve třicátých letech byste volil Hitlera, ve 46 komunisty, že?
Pro mě je nejdůvěryhodnější zpráva BIS, což je organizace chránící stát před útoky ze zahraničí. A ta hovoří jednoznačně. Jejich obvinění jsou velmi ostrá a musí být stoprocentně pravdivá. Jinak by už dávno lítali po soudech, hlavní ruský agent z Hradu na ni má spadeno a křivých právníků má něurékom.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.11.2020 08:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Kolik je v té BIS cizích a nepřátelských agentů?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.11.2020 21:29 Reaguje na Jan Šimůnek
No přece mraky! Říkal to Ovar! ;)
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.11.2020 08:02 Reaguje na Petr Eliáš
BIS se tak chová. Může si za ta podezření sama.
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.11.2020 09:25 Reaguje na Petr Eliáš
MMCH - BIS nám jednoznačně dluží informaci, kdo platí destruktivní a proti našim zájmům jednající živly, jako jsou Čižinský, Hilšer, Sequens. Palaščák, Gabal a další. Ani soudruzi nerozkryli tzv. Kuřimskou kauzu, byť patrně právě proto se dostala na post ombudsmana trockistka Šabatová.
Odpovědět
VJ

Václav John

21.11.2020 17:21 Reaguje na Pavel Hanzl
To snad není možné. Když už v diskusi nemám argument, jdu srovnávat s Hitlerem. Na tom celém je jediná pozitivní věc, a to že aspoň Hitlera a komunisty vnímáte jako nadávku (já taky). Jinak je to smutné.

S p. Vinklerem v něčem souhlasím a v něčem nesouhlasím, ale pro tuto argumentaci nevidím jediný důvod. Naopak to u vás mi přijde, že pokud někdo nemá jediný a správný názor, pak ho okamžitě odsuzujete? Typický demokratický přístup, že ano...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2020 10:00 Reaguje na Václav John
Pan Vinkler rád věří těm stejným demagogiím, které používal Hitler i komunisti, dnes ruští demagogové v hybridní válce.
Jsou celkem dobře identifikovatelné, jsou velmi přesvědčivé a nemají elementární logiku. Nepočítají vůbec s lidským faktorem stejně, jako konspirační teorie.
Pana Vinklera čtu běžně a tohle z jeho názorů jasně vyčnívá.
Odpovědět
VJ

Václav John

22.11.2020 20:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepřijde vám, že si trochu protiřečíte? Jak můžou nějaké argumenty současně nemít elementární logiku a současně můžou být velmi přesvědčivé?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2020 10:03 Reaguje na Václav John
Jednoduše. Cílí na pocity a ne na rozum. Jsou ryze iracionální ale účinné, protože vyvolávají ty správné emoce. U jednodušších lidí, kteří se logikou a rozumem nezabývají, velmi dobře fungují.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.11.2020 16:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Komunisti říkali, že člověk roste s funkcí. Lejnová totálně podělala německý Bundeswehr. Z šesti německý ponorek není funkční jediná, více než polovina německých tanků není bojeschopná, totéž lze říct o německých bojových letounech a německá armáda je na tom tak bídně, že si důstojníci kupují oblečení za svoje. Po tomto "úspěchu" povýšila a teď působí na unijní úrovni. Hned v letošním roce se jí podařil socialistický majstrštyk, kdy byl ustaven fond na pomoc zemím po jarní pandemii koronaviru. Pravidla jsou jednoduchá - země, které systematicky prožíraly svůj rozpočet, dostanou nejvíce, zatímco země, které se chovaly zdrženlive, utřou hubu. Jsem zvědavý, jakých "objevů" se z mozku této dámy ještě dočkáme.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.11.2020 16:24
Zbytečná diskuse "co kdyby". Co já vím, tak tu byla mezi EU A USA dohoda
o hliníku a ocelářských produktech. Pak USA dohodu jednostranně zrušily
a uvalily vysoká cla. A to jsou prosím spojenci i ve zbrani a ideologii.
Nedodržování dohod vídám hlavně z naší pozice a zbytku západního světa.
To my neustále politiku nadřazujeme obchodu a uvalujeme sankce a cla na
všechny "neposlušné". Kdo chce prodat i v budoucnu, tak si bránu neuzavře
nedostavěním jednoho bloku. Vy si někdo myslíte, že takové Rusko se
potentuje z odmítnutí jednoho našeho uprděného bloku? Podívejte se kolik
jich postavilo a staví doma a jinde ve světě. Nejsme pupek světa a dveře
do sejfu s pokladem. Ano, ale snad s tím plným natištěných papírků krytých
"dluhem" a ne zlatem a aktivy ČNB. My bychom hlavně měli ručit, že budeme mít čím zaplatit a že v půlce nezměníme vládu na blbečky, kteří od smlouvy
odstoupí. Chytněme se lidé za nos, dnes se odklepl další dluh a bude hůř.
S novým dluhem přijdou nové úroky a úroky, pak dluhová brzda a bude utrum
s investicemi na roky. Dny hodování jednou skončí a to procitnutí bude
setsakra bolet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 16:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Píšu to pořád, stavět mastodonta a ještě s Rusy je pitomost kolosálních rozměrů.
Jenže naši soudruzi ve vládě jsou už totálně zkorumpovaní.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.11.2020 17:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy už se taky vzpamatujte! Koukněte se kdo dneska hlasoval
s kým. Hlasovali zástupci bohatých pro bohaté, kteří si
polepší nejvíce. Ostatním se zalepí pusa pár stovkami,
jedinou možností bude okrájet investice a zvýšit DPH.
Takže "tahoun" ekonomiky ve formě státních zakázek padá
a o daňové příjmy se postarají spotřebitelé. Tomu říkám
výhra. Nyní už nevěřím ani na půl bloku a další zimy
pak bez proudu a tepla, když nebude za uhláky náhrada.
Vaše OZE to nezachrání i kdyby jste se rozkrájel, ale
já se z toho nezblázním ani bez elektřiny a plynu.
Budu žít jako předci bez lživé TV a zloděje času jménem internet. Města se ale při výpadcích proudu potentují,
když nepojedou výtahy, nebudou běžet čerpadla topení,
pitné vody a odpadních vod. Zažil jsem týdenní výpadek
v době povodní a to bylo v létě. Být to v zimě, tak je
tu katastrofa. Tak už přestaňte fantazírovat a uvažujte,
pouze stabilní zdroje nás chrání před podobným kolapsem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 19:37 Reaguje na Břetislav Machaček
U nás se samozřejmě protěžují korporátové a bohatí na úkor chudých, to je typický rys fašismu.
Ale všechny normální země mají energie dost a při tempu výstavby jí bude dost i do budoucna. A naši dodavatelé (EON, RWE atd.) budou kupovat venku. Takže něma problema. Jenom to bude stát ranec, tento svět není dělaný pro blbý.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.11.2020 08:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Které země to jsou? Je to Francie a zatím ještě Německo :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2020 10:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
Podívejte se do jakékoiv statistiky, kolik gigawatt nových energetických zdrojů se ročně v Evropě staví. Já vám to hledat nebudu, určitě to je na webu oenergetice.cz.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.11.2020 16:00 Reaguje na Pavel Hanzl
To už chce vyšetřit a stanovit diagnózu.
Odpovědět
VK

Václav Kain

20.11.2020 18:16
Lepší rusové než Westinghause.A evropské hodnoty? S těma si můžete víte co.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 18:57 Reaguje na Václav Kain
Jistě, evropské hodnoty je potřeba kopnout do dža a co místo nich? Blbé ruské samoděržaví, nebo agresivní islám?
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.11.2020 19:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Evropské hodnoty zastávají jen gayporn herci. Já nejsem ani gay, ani herec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 19:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Je skutečně zoufalé, že vůbec nevíte nic o evropských hodnotách. To mi stále utvrzuje v názoru, že musíte být ruský bot, tohle člověk napsat nemůže.
Odpovědět
MG

Milan G

20.11.2020 20:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Evropské hodnoty jsou: přijímání imigrantů, lhát, podvádět, dehonestovat a pomlouvat svého názorového protivníka, potlačení svobody slova, cenzura a to je jen pár evropských hodnot alá západní evropa.

Merkelová úplně zlikvidovala svobodu slova v německu, Rutte v Holandsku taky.
Když chtěli Katalánci větší autonomii, Španělský fízlové po nich stříleli, hlavní exponenty pozavírali na leta do kriminálu.
Ano tohle jsou ty evropské hodnoty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 21:05 Reaguje na Milan G
Vy to máte přímo z Kremlu, že?
Bod A) ruské demagogie zní: "Ze svých špinavostí obviníš nepřítele".
Ne Merkelová, ale Putin:
"V roce 2005 (tedy v roce, kdy se Rusko stalo přidruženým členem OIC – „Organizace islámských států“) Putin prohlásil v Čečenském parlamentu, že Rusko je hlavní opora islámských zemí a že pokud se Rusko stane slabé, nebude mít islámský svět žádné obránce před barbarskou westernizací o kterou se snaží USA a jejich Západní spojenci."
https://www.ivcrn.cz/islam-a-rusko/

Odpovědět
MG

Milan G

20.11.2020 23:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jste se s tim popasoval?
V jednom průzkumu sami němci přiznali, že si dávají velký pozor na to co říkají na veřejnosti a řeší to tak, že na té veřejnosti radši nic neříkají.

A v Barceloně po kataláncích střílel Putin, podle vaší zvrácené logiky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.11.2020 08:40 Reaguje na Milan G
Tak už jste taky z Kremlu :-)
Odpovědět
VJ

Václav John

21.11.2020 16:57 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jak to tady čtu, tak celá naše republika je podle p. Hanzla evidentně prodchnutá agenty Kremlu a zbytek světa taky. Pakliže nesdílím nenávist proti Rusku, jsem evidentně ruským agentem. Do této kategorie spadá i mnoho amerických politilů, ex-prezidentů a nositelů nobelových cen.

Ale co když tomu tak skutečně je? Co když všemocní Rusové a arcizloduchem Putinem skutečně ovládají všechno? Co když i pan Hanzl a ředitel think-tanku Evropské hodnoty jsou agenti Kremlu aby naivní protiruskou propagandou zdiskreditovali jakékoliv snahy o objektivní kritiku Ruska?

:-))))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2020 10:07 Reaguje na Václav John
Stačí si přečíst zprávy BIS a nemusíte tady nic nesmyslného plácat:
https://www.bis.cz/vyrocni-zpravy/vyrocni-zprava-bezpecnostni-informacni-sluzby-za-rok-2016-d30334e2.html
https://www.respekt.cz/politika/bis-otevrene-varuje-pred-promorenosti-ceska-ruskymi-spiony?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=Feed%3A+respekt-clanky+%28T%C3%BDden%C3%ADk+Respekt+%E2%80%A2+V%C5%A1echny+%C4%8Dl%C3%A1nky%29

A můžete vzít jed na to, že VŠECHNO, co BIS uveřejní, musí být x krát ověřená pravda, protože jakékoliv pochybení by jim špinavci stokrát omlátili o hlavu a hnali je před soud.
Odpovědět
VJ

Václav John

22.11.2020 20:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Vaši neochvějnou víru v BIS vám závidím. Zeptám se tedy jinak - v roce 2002 a 2003 vznesly britské a americké tajné služby obvinění proti Iráku, že nelegálně vlastní chemické zbraně a následkem toho začal v roce 2003 útok na Irák, jehož následky pokračují dodnes. Žádné chemické zbraně se nenašly a tytéž zpravodajské služby přiznaly, že žádná zbraně neexistovaly.

Jestliže se tedy mýlily britské a americké zpravodajské služby v tak zásadní otázce, pak mi z toho vychází, že protože BIS se mýlit (kvůli špinavcům) nemůže, tak naše zpravodajské služby jsou mnohem lepší než ty neschopné britské a americké. Je tomu tak?
Odpovědět
VJ

Václav John

22.11.2020 20:57 Reaguje na Václav John
A teď zcela vážně - Rusko zasahovalo a zasahuje do záležitosti dalších zemí, placená proruská propaganda samozřejmě existuje. Stejně tak ovšem existuje i placená proamerická propaganda a zásahy amerických zpravodajských služeb, někdy i dost nepříjemné, a to vůči spojeneckým státům. Viz třeba zde:
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/215801/americane-spehovali-merkelovou-napojili-se-na-jeji-mobil.html

Jenže dneska se stalo módou Rusko obviňovat ze všeho špatného. Lidé jako Vy mi v podstatě podsouvají, že musím buď jednoznačně stát na proruské nebo na protiruské straně, a pokud nejsem dost protiruský, tak jsem v podstatě proruský. Taková logika je mi ale z duše odporná, nemám nejmenší problém současně kritizovat Rusko za Krym a USA třeba za Irák (nebo Kosovo, nebo Sýrii, nebo cokoliv jiného v rozporu s mezinárodním právem). A vytvářet si svůj vlastní názor na svět, který není černobílý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2020 10:25 Reaguje na Václav John
Zkuste se vžít do situace za 1. republiky a někde vykládat, že nejste ani pro Hitlera ani proti němu, že je móda svalovat na něho všechno špatné a že Karel Čapek, když psal Bílou Nemoc nebo Válku s mloky,
tak nám podsouval, že musíme jednoznačně stát na protihitlerovské straně.
Jistě, já bych v té době jednoznačně stál na protihitlerovsé straně stejně, jak stojím dnes na straně protiputinovské.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2020 10:13 Reaguje na Václav John
Irák ty chemické zbraně prokazatelně měl, plynoval s nimi Kurdy i Iránce v Irácko-Iránské válce. A než Amíci zorganizovali tu intervenci, tak je stačil uklidit, nejspíš k Asadovi.
Odpovědět
VJ

Václav John

21.11.2020 17:08 Reaguje na Jaroslav Studnička
Že nás tady ale je, co? :-)
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.11.2020 17:53 Reaguje na Václav John
Vítejte do klubu :-)
Odpovědět
MG

Milan G

21.11.2020 20:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Mám pro vás další z evropských hodnot, bezprecedentní podpora terorismu. Posílají peníze a ne zrovna malé částky teroristické organizaci Hnutí Hizballah.

Pozor to je oficiální postup, nikoli aktivita pár dementů, je to v režii EK.
Paradox je že v čele eu je nyní Německo, takže posílají peníze teroristům, kteří mají jediný úkol - vyvraždit židovský národ. Za blahosklonného přihlížení Angely Merkel.
No jak říkám, evropské hodnoty.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.11.2020 08:05 Reaguje na Milan G
Konec konců, EU je jen pokračování Hitlerovy Třetí říše. Takže je logické, že podporuje i to genocidování Židů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2020 10:19 Reaguje na Milan G
Zase cílená propaganda. Hizballáh je především humanitární organizace, která tvoří prakticky veškeré sociálno a podporu chudých ať Palestinců nebo Arabů.
Mají svoji teroristickou divizi, která je nejvíc vidět a je zcela oprávněně kritizovaná.
A v Evropě se stále řeší, jestli z těch soc.podpor z Evropy si nekupují zbraně. Ale asi to nemají zapotřebí, mají dost bohatých sponzorů od ropných magnátů.
Odpovědět
IP

Ivan Pt

20.11.2020 21:06
toto mohli napsat jen trotlové.... ať najdou jediný případ v obchodě, kdy Rusko nedodrželo smlouvu!!! Nenajdou a ať najdou jediný případ, kdy vydírali!! Nenajdou, to si dlouhodobě hlídají i u zbraní, i náhradní díly dodají pokud od nich něco máte a můžete být nepřítel v lokální válce, prostě toto je nesmysl, přišli by o všechny další zakázky po celém světě a to moc dobře vědí,
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.11.2020 08:22 Reaguje na Ivan Pt
Doplnil bych to, že si to hlídají daleko drastičtějšími metodami, než jaké by akceptovala západní firma. Možná proto jsou proti většině z nich úspěšnější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2020 10:14 Reaguje na Ivan Pt
Rusko krutě vydíralo Ukrajinu v plynové krizi v roce 2009, v roce 2014 ji přepadlo i když ji garantovalo bezpečnost v Bělověžské smlouvě (potvrzení v Maďarsku a uznané OSN). Samozřejmě nedodržuje odzbrojovací smlouvy SALT, samozřejmě používá dávno zakázané bojové plyny (nejkrutější je yperit). Samozřejmě krutě vyvražďovalo Čečensko, kde garantovalo volný odchod z Gronzého aby uprchlíky postřílelo. Samozřejmě povraždilo asi půl miliónů civilistů v Sýrii kdy domrtě vybombili Aleppo, včetně všech velkých nemocnic...........Prostě Rusi....
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.11.2020 12:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Prostě má letitou zkušenost s islámskými teroristy (v podstatě od vpádu muslimů na své území a vlády Zlaté hordy) a podle toho s nimi jedná. Je to rozhodně sympatičtější přístup vůči nim než rektální speleologie na způsob EU.
A, mimochodem, ve Viatnemu a Kambodži použili sověti extrakt z toxických plísní. Bylo to účinnější než yperit. Navíc to má tu zajímavou vlastnost, že při použití A-bomby by to zesílilo u zasažených účinky záření. Je docela možné, že to byla zkouška na případnou jadernou válku.

A když jsme u toho yperitu, nebožtík profesor Horáček kdysi vcelku úspěšně zkoušel na lupénku mast s nepatrným množstvím yperitu a prý to fungovalo docela dobře. Možná i lépe než moderní léčba této choroby.
Odpovědět
VJ

Václav John

22.11.2020 21:42 Reaguje na Pavel Hanzl
To je zase směska. S něčím lze souhlasit (Ukrajina), něco je velmi svérázná interpretace skutečnosti a něco je zcela nepravdivé. Tak například ruské vyvražďování civilistů v Sýrii. Ano, mohla by to být pravda, pokud rozšíříme definici civilistů i na ozbrojená džihádisty. Protože všimněte si, Rusové NEPOMÁHALI Asadovi bojovat proti třeba velmi umírněným Kurdům, ale proti ozbrojené islámské opozici (teroristům), z nichž drtivá většina jsou náboženští fanatici. Proto taky všechny náboženské menšiny stály za Asadem (nejenom syrtší křesťané a alávité). Velká část "opozice" patří/patřila do tzv. fronty An-Nusrá, což je přejmenovaná Al-Káida, která se tady ocitla na správné straně barikády, protože západním státům už najednou moc nevadí. Kdyby se uplatnila logika jako při válce v Iráku (neexistující spojenectví s Al-Káidou jako důvod války), tak by státy NATO na základě existující podpory Al-Káidy musely zaútočit samy na sebe (...)

Co se týká rozbombardovaného Aleppa a podobně, Američané ve stejné době rozbombardovali Mosul, kde se pro změnu ukrýval Islámský stát, viz třeba zde:
https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Mosul_massacre
Proč by to jednou mělo být správně a podruhé špatně? A civilisté umírají při útoku jakékoliv armády, v terminologii americké armády se tomu neříká masakry civilistů, ale "collateral damage".
Odpovědět
VJ

Václav John

23.11.2020 17:58 Reaguje na Václav John
A aby to bylo zcela jasné i rusobijcům - v roce 1996 jsem byl zcela jednoznačně pro vstup do NATO. Nicméně akce NATO mě velmi zklamaly, vojensky bylo NATO velmi aktiviní, ale s jedinou výjimkou Afghanistánu, což bylo dle mezinárodního práva legální (schváleno RB OSN) a dávalo logiku nastal éra nelegálních vojenských dobrodružství - Jugoslávie, Irák, Libye, Sýrie atd. V množství přestoupení mezinárodního práva NATO předčilo Rusko velmi výrazně. Tím neříkám, že Rusové jsou lepší ani že bych byl pro vstup do vojenské koalice vedené Ruskem (ani omylem). Bylo by mi ale po těch skutečnostech sympatičtější kdybychom byli vojensky neutrální zemí, i když s vazbami na západ - tak jako např. Rakousko, Švýcarsko, Finsko nebo Irsko.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.11.2020 12:19
Teď proskočila tiskem informace o jednání s EDF na téma stavba v Dukovanech. Jsem zvědavý, co ekofašisté vyhrabou na Francouze.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist