https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/svetova-obchodni-organizace-konci-s-podporou-neudrzitelneho-rybarstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světová obchodní organizace končí s podporou neudržitelného rybářství

30.6.2022 06:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Světová obchodní organizace (WTO) se částečně vyvázala z několika dotačních schémat, které přímo či nepřímo podporovaly systematické přelovení moří. To, že se členové WTO dohodli na omezení těchto dotací, považují mezinárodní ochranářská seskupení za výrazný posun ve snaze omezit nadměrný rybolov a zlepšit stav světových oceánů.
 

Jak v roce 2019 vyčíslila studie kanadských vědců, světové vlády dohromady ročně přispívaly sumou 22 miliard dolarů na podporu rybářství. Z této umělé finanční stimulace ovšem nerostla prosperita malých rybářů, ale spíše jen zisky velkých flotil průmyslového formátu. Mohly si totiž snáze dovolit levnější palivo a také snížit náklady na stavbu nových plavidel. V konečném důsledku tak mohly na mořích operovat po delší dobu stále masivnější lodě, což se míjelo se snahou o udržitelnost rybolovu.

Nová dohoda omezí tyto škodlivé dotace vytvořením tzv. globálního rámce, který omezí dotace na nezákonný, nehlášený a neregulovaný rybolov, a také omezí dotace na rybolov nadměrně lovených populací a dotace pro plavidla lovící v mezinárodních vodách.

Klíčovou součástí nové dohody jsou opatření zvyšující transparentnost a kontrolu. Také nově deklarují odpovědnost jednotlivých vlád za „své rybáře“. Dohoda se vztahuje na všech 164 vlád členských států WTO.

Členové ochranářských neziskovek to kvitují s nadšením. Například Isabel Jarrettová, šéfmanažerka The Pew Charitable Trusts, k tomu uvádí: „Nezodpovědné rybářské praktiky již po desetiletí zbytečně vyčerpávají rybí populace a poškozují národní ekonomiky a ekosystémy. Omezení dotací, které vedou k nadměrnému rybolovu, může pomoci obnovit zdraví rybolovu a komunit, které na něm závisejí. Nová dohoda WTO je prvním a zásadním krokem k dosažení tohoto cíle.“

Členské země WTO ještě musí probrat dílčí otázky realizace, dohoda musí oficiálně vejít v platnost a neměla by chybět vůle k jejímu naplnění. „Jedná se ale o zlomový bod při řešení jedné z klíčových příčin celosvětového nadměrného rybolovu,“ dodává Jarrettová.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

30.6.2022 12:21
To je sice správné, ale zbude víc na číňany.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.7.2022 13:41
To je potom stejný problém jako s pozemním zemědělství. Ostrakizují se velcí lovci ryb, kteří dokáží ty ryby chytat výrazně levněji a preferují se malí rybáři, jejichž produkce ryb je drahá.
Přitom není žádný důvod k domněnce, že velcí lovci moře drancují a malí ne. Podle předpisů mají být na rybářských lodích úředníci, zaměstnanci dozorujících organizací, kteří toto sledují a v případě, že rybářská loď loví nepovoleným způsobem nebo překročí kvóty lovu, mají povinnost zasáhnout. A naopak to neznamená, že malí rybáři moře nedrancují, pouze nemají takové technické možnosti, aby mohli dostatečně účinně moře drancovat.
Spíš to je naopak. Například na velkých rybářských lodích se ryby a další mořské organismy, které jsou nevyužitelné pro lidskou spotřebu, ale už jsou vylovené v sítítch a usmrcené, nevyhazují zpět do moře, ale taky se shromažďuji a zpracovávají se do krmiva pro rybí pěstírny a akvakultury. Ti živočichové tak nepřijdou vniveč, ale jsou využiti pro další produkci lidských potravin v těchto provozech. Zatímco malí rybáři nemají ryby a jiné plody moře, které neprodají ani nespotřebují doma v rodině, jak využít a proto je musí vyhazovat do moře.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.7.2022 19:53 Reaguje na Radim Polášek
"Přitom není žádný důvod k domněnce, že velcí lovci moře drancují a malí ne." - Jistě, proto celá norská rybářská flotila letos chytí za celou sezonu tolik halibutů, co před čtyřiceti lety jedna velká loď za den
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist