https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ukrajina-hraz-prehrady-nova-kachovka-je-protrzena.jake-to-bude-mit-ekologicke-dopady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ukrajina: Hráz přehrady Nová Kachovka je protržená. Jaké to bude mít ekologické dopady? Aktualizováno

6.6.2023 11:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Protržená hráz přehrady Nová Kachovka.
Protržená hráz přehrady Nová Kachovka.
Dnes brzy ráno zveřejnil twitterový účet OSINTTechnical video protržené přehrady Nová Kachovka na Ukrajině. 18 km krychlových se nyní žene korytem řeky Dněpr. Jen pro představu, objemem největší česká přehrada má 0,7 km3.
 

Jeden z nejfatálnějších důsledků zničené přehrady je to, že její voda napájí speciální nádrž, která slouží k chlazení největší evropské jaderné elektrárny Záporoží. Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu jaderné bezpečnosti, na svém Twitteru píše, že jaderná elektrárna je odstavena (respektive pět reaktorů je odstaveno a jeden jede na minimální výkon, aby zajistil energii pro obsluhu celého komplexu) a chlazení je zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru.

Jaderná elektrárna Záporoží je od začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 těžce zkoušena. 4. března 2022 byla hodinu ostřelována, ve výcvikové budově vypukl požár. 8. září došlo k přerušení elektrického vedení, které vede elektrickou energii z elektrárny, ale také do ní. To je důležité v situaci, kdy je elektrárna odstavena a potřebuje energii na chlazení reaktorů. Pro případ výpadků energie má elektrárna záložní dieselové generátory.

Obecně platí, že odstavit jadernou elektrárnu, tj. zastavit štěpnou reakci v reaktoru, je otázka okamžiku. V reaktorech ale zůstává zbytkové teplo, které je potřeba odvést, tj. reaktory uchladit. Pokud dojde k výpadků chlazení, ať už kvůli nedostatku energie či nedostatku chladící vody, je to krok ke katastrofě.

Každopádně platí, že ruské hrátky s ukrajinskými jadernými elektrárnami (ruská armáda postřelovala i jadernou elektrárnu Enerhodar) je v rozporu se Ženevskou konvencí.

Jaké dopady to bude mít?

Ukrajinská strana obvinila ze zničení hráze ruskou stranu. Rusko se k akci nepřihlásilo, ale ze strategického hlediska je zaplavení rozsáhlých oblastí po proudu Dněpru jeho strategickou výhodou. Tudy bude velmi obtížné vést protiofenzivu.

Voda z přehrady si zřejmě vyžádá mnoho lidských životů a vyvolá humanitární krizi. Bez přístřeší mohou být stovky desítky tisíc lidí, voda způsobí materiální škody na budovách a infrastruktuře. Jsou tu ale i škody, které na první pohled nejsou zřejmé.

Voda kompletně vypláchne rozsáhlé území. Nikdo neví, co přesně mají lidé v garážích a firmy ve svých skladech za látky, které by se neměly dostat do prostředí. Voda vypláchne všechny žumpy, čistírny odpadních vod, znečistí zdroje pitné vody.

Následky budou pro život v půdě a její úrodnost, na život v řece a jejích povodích, bude to mít dopad na mořskou faunu a flóru v deltě Dněpru, potažmo v celém Černém moři. Už proto, že území, které bude záplavou postiženo, bude mít rozlohu 5 až 6 tisíc kilometrů čtverečních.

Paradoxně se zničení přehrady dotkne i Ruskem obsazeného Krymu. Sem je totiž pitná voda z Kachovské přehrady přiváděna Severokrymským kanálem. Krym má i vlastní zdroje pitné vody.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (38)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

6.6.2023 09:38
Degenerovaný pranárod vyvolá válku a když se mu nedaří, zničí co může. Dobytek.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.6.2023 10:34
Naštěstí Rusko hladinu přehrady od podzimu snižovalo maximálně možnou rychlostí, jak se i na zdejších stránkách objevilo:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/npr-v-prehrade-na-ruskem-okupovanem-jihu-ukrajiny-dramaticky-ubyva-vody
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.6.2023 10:39 Reaguje na Richard Vacek
Což ovšem dělalo předtím než začalo dělat pravý opak:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/kachovska-prehrada-ukrajina-rusko_2305260704_ako
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.6.2023 10:40 Reaguje na Richard Vacek
Jaja, hodný a milující tatínek Putin nechal snížit hladinu! To je chlapák! A proto na konci května v ní byla voda nad maximem. :D :D :P
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.6.2023 13:32 Reaguje na Richard Vacek
Další zdroj, že aktuálně byla situace s hladinou v přehradě zcela jiná:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-kachovka-predstavuje-obrovskou-katastrofu-hraz-nejde-opravit-tvrdi-kyjev-232111#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest225_trending_topics_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

6.6.2023 10:38
Sugestivni snimek protrzene prehrady v dalce je zde https://iz.ru/1524156/2023-06-06/uroven-vody-v-dnepre-znachitelno-povysilsia-posle-podryva-kakhovskoi-ges Kdo tu prehradu znicil, to se dozvime - tak jako u Nord Streamu nebo u Krymskeho mostu - az nekdy casem.....
Odpovědět
PB

Petr Brok

6.6.2023 11:55
V Nové Kachovce je objem vody: 18,2 km³, nikoliv 18 milionů km krychlových.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.6.2023 12:24
Tady je viník jasný. Přehrada byla postavena tak, aby odolala ostřelování, případně i výbuchu v okolí hráze. Jediná šance jak přehradu zničit, je, že se dovnitř navezou desítky tun výbušnin a ty se odpálí. Protože je přehrada už více než rok obsazena russkými jednotkami, Ukrajinci by neměli šanci tam nepozorovaně navézt takové množství výbušnin. Takže vina je na straně russáků.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.6.2023 20:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Viník je jasný jen někomu. Obvykle tomu, kdo se na svět dívá politicky. Tak naše senátorka Němcová věděla, že raketu, která dopadla do Polska a zabila 2 lidi, vypálilo Rusko. A nebo tady máme i správný politický pohled celé skupiny politiků - náš Sněmovní bezpečnostní výbor věděl, že tady máme ruského agenta s ricinem:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ricin-ondrej-kolar-zdenek-hrib-pavel-novotny-milos-zeman-bezpecnostni-vybor-bis_2005071601_zit
Přitom v obou případech šlo o dezinformaci, která byla naštěstí brzy vyvrácena.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

6.6.2023 20:12 Reaguje na Richard Vacek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

6.6.2023 21:26 Reaguje na Richard Vacek
Jasně. Ta obrovská díra jsou jen tvoje halucinace, lidový rusáku. Copak, dostal jsi z fatherlandu zásilku krokodilu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.6.2023 16:26 Reaguje na sv
Víte, že jak minulí, tak současní svazáci si jsou dost podobní? Fakta jsou pro ně vedlejší, podstatný je ten správný uvědomělý pohled na svět. A ten, kdo se opováží nad správným pohledem pochybovat, je protistátní živel.
Co myslíte, jak daleko máte vy k takovému svazákovi? Stačí vám ten správný pohled a žádná fakta vlastně nepotřebujete? Kdo vypálil tu raketu, která zabila v Polsku dva lidi?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

7.6.2023 17:19 Reaguje na Richard Vacek
Fakta jsou pro nás naopak primární. Nevyvratitelný fakt je, že dýcháte, a i přes ten monitor je cítit ejakulát ruských oficírů.
Odpovědět
sv

sv

7.6.2023 19:24 Reaguje na Richard Vacek
Takovou míru sebekritiky bych od tebe svazáku nečekal. To nevím. Kdybych věděl jakou máš IP adresu tak bych to dokázal určit alespoň přibližně.
Evidentně máš na mysli tu antiraketu vypálenou proti rusáckým balistickým raketám a dronům útočícím na civilní cíle, svazáku.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

7.6.2023 19:42 Reaguje na Richard Vacek
Ta raketa byla protivzdusna, a byla vypalena s cílem sestřelit ruskou útočnou protizemni raketu. Tedy příčinou odpálení rakety byla ruská agrese vůči Ukrajině. To jsou věci, co, svazaku????
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 10:18 Reaguje na Richard Vacek
Hlupáčku blbečku, co to melete? Jaký svazák, to jste jen vy!!
Tu raketu vypálili Ukrajinci proti ruskému iskanderu a ona minula cíl, trulo. Byl to omyl, za který může ten, kdo vypálil iskandera!!!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

7.6.2023 08:18 Reaguje na Richard Vacek
Jaja, viník je přeci Samoseto. Tedy alespoň dle russácké verbeže. :D :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 10:14 Reaguje na Richard Vacek
Co proboha plácáte ricin a sestřelenou raketu s Kachovkou?
Ten ricin byla jen ruská provokace, aby udělali z Koudelky debila (což se nepovedlo) a ta antiraketa v Polsku byla jasně identifikovná jako Ukrajinská, která minula cíl.
Obě akce mají absolutně nulový význam, i když se keců kolem vyrojilo, ale Kachovku nemohli odpálit Ukrajinci ani omylem. Nehledě na to, že by útočili proti sobě a ničili svoji zemi a riskovali katastrofu v JE Záporoží.
Odpovědět
va

vaber

7.6.2023 09:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
strýček Sam ,už docela dávno vyvinul speciální bombu kterou vyzkoušel na Tora Bora,
ta má rozbořit vše,
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

6.6.2023 18:03
Zatracení Rusáci!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.6.2023 21:02
Konečně se plní sny ekologů o likvidaci přehrad a ono se jim to nelíbí?
Ale teď vážně! Komu to prospěje, koho to poškodí? Každý si odpoví dle
svého rozumu, pokud mu ale stačí informace politiků, tak už zná viníka.
Unáhlené závěry tu už byly u Nord Streamu a rakety vybuchlé v Polsku.
Kdo si počká, ten se dočká!
Odpovědět
sv

sv

6.6.2023 21:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak, tak, machačkovi stačí jeho palice mezi puťkovýma půlkama. Všem ostatním stačí to, že přehradu už rok okupují rusáci.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

7.6.2023 08:09 Reaguje na Břetislav Machaček
To je možná tak sen tvého chorého mozečku. :-)
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

7.6.2023 19:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Blbá zpráva pro Vas Machacku je, že přehradu v každém případě odhalili byvali soveti, a uškodit to bývalým sovětum....blbý, co???? Nějak se vám ty sovětské světle zítřky borci.
Odpovědět
os

orb slavík

8.6.2023 08:20 Reaguje na Břetislav Machaček
No nevím, když tak čtu Váš příspěvek, tak je mi Vás líto a zároveń přemýšlím , co jste za člověka. Putin napadl bezdůvodně Ukrajinu a tam zabíjí, ničí pole, přírodu, vraždí děti, civilisty, boří domy, nemocnice a Vy tady plácáte rádoby moudré myšlenky. Pro mne jste: velký trapák"
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.6.2023 09:41 Reaguje na orb slavík
Bezdůvodně do války nešel a záleží na úhlu pohledu, jaký
byl důvod. Pro některé byl špatný a pro jiné správný. Je
to pouze o tom úhlu pohledu. Jinak v každé válce umírají
civilisté a nevinní i tak, že na ně dopadne sestřelená
raketa směřující původně na vojenský cíl a nebo odstřelují vojenské pozice ukryté mezi domy obývané civilisty. Víte
proč za 2. světové války rozbila Rudá armáda náš dům? No
proto, že na dvoře stálo německé dělo. To ho tam měli nechat, aby je odstřelovalo? Pročpak spojenci bombardovali
Prahu a jiná města, ač tam nebyly žádné vojenské cíle?
Vidíte vše jednostranně a vžijte se do situace druhé strany,
kde válku podporuje většina Rusů. Jakpak asi v každé válce
dopadne město-pevnost ve kterém se opevní obránci? Já vám
povím! Špatně! Bojovat na poli, tak se městu nic nestane,
ale na poli se nelze dost dobře bránit a tak se brání ve
městě. Jinak za války existovala i nucená evakuace a města
zůstala bez civilistů a tutéž možnost mají obránci i nyní,
ale pak by tu nebyly ty civilní oběti o kterých píšete.
Samozřejmě neomlouvám žádnou válku, ale i vy by jste musel
kritizovat za stejné činy i naše spojence a dokonce i nás,
když jsme se těchto válek zúčastnili byť jen sporadicky.
I naši letci v RAF házeli bomby na civilní objekty a nikdo
je za to nekritizuje, protože byli na straně vítězů. Být
mezi poraženými, tak by byli asi souzeni. Za každé války se
ničí příroda(ve Vietnamu pralesy Agentem Orange, zapalují
se ropné vrty, potápějí lodě s ropou a ropnými palivy.
Bombardují se chemičky a vyhazují do povětří přehrady, nebo
se bombardují jako v Německu klouzavými bombami. A co srovnání Hirošimy a Nagasaki jadernými bombami? To bylo
EKO a zaměřené na vojáky? Houbeles 99% obětí byli civilisté o kterých tu píšete. Měřte prosím stejným metrem a ne tím
cinknutým podle dnešní ideologie. Někteří lidé rádi měří
podle momentální situace a rádi taky zapomínají. Já pouze
srovnávám a tvrdím, že máslo na hlavě mají všichni, kteří
nezabránili konfliktu za KAŽDOU cenu dříve, než k němu
došlo. I nynější neochota k ústupkům a dohodám dospěje
pouze k daleko horším dopadům , než které jsou nyní.
Pokud dojde na protiofenzívu, tak budou ta města ve kterých se opevní Rusové rozbíjet samotní Ukrajinci i s civilisty,
kteří to přežili. Není na čase jednat, obě strany oddělit vojsky OSN, jen ať už nepokračuje tato válka? Totéž se stalo v Jugoslávii a prozatím to funguje. Odpovězte si sám!
Odpovědět
JH

JH

8.6.2023 10:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy mícháte dohromady přehnanou politickou korektnost a právo silnějšího. Podle vaší logiky mělo například Německo právo nás před 80 lety všechny vyhubit, protože všichni Němci podporovali Hitlera a bylo by to v jejich zájmu. A Rusové se tenkrát měli zamyslet nad tím, jestli jim někdo nebude jednou vyčítat, že u Stalingradu zabili tolik německých vojáků, kteří je jen chtěli vyhubit a měli na to právo, protože to chtěla většina. Jestli oni se neměli víc vžít do situace Němců. Zkuste se občas zamyslet nad tím, co píšete.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

8.6.2023 11:30 Reaguje na JH
Nerozumim "logice" Vasi odpovedi na pana Machacka, ktery zminuje fakta - zatimco Vy mu vkladate
do ust "podle vasi logiky" neco, co vubec nerekl
Odpovědět
JH

JH

8.6.2023 11:50 Reaguje na Miloš Zahradník
Ale řekl, zkuste si ten jeho projev pořádně přečíst.
Odpovědět
JH

JH

8.6.2023 12:22 Reaguje na Miloš Zahradník
„Vidíte vše jednostranně a vžijte se do situace druhé strany, kde válku podporuje většina Rusů. Důvod byl pro některé špatný a pro jiné správný“ – ale ono to jde vidět jen jednostranně, Rusové jsou agresoři, kteří nemají na Ukrajině co dělat. A to, že válku podporuje většina Rusů jen svědčí o jejich blbosti. Určitě to není omluva ani přijatelný důvod pro to, co na Ukrajině dělají a to, co chce většina nemusí být vždycky správné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 10:04 Reaguje na Miloš Zahradník
Macháček se asi regulérně zbláznil a mektat něco o tom, že terorismus, genocida, mohutné vraždění a unášení a mučení dětí je jen "úhel pohledu", je podle mě na hospitalizaci. Není to náhodou trestný čin podpory terorismu? Není to už mimo běžnou svobodu slova?
Odpovědět
os

orb slavík

8.6.2023 13:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Nedokázal jsem celou Váši odpověd na můj příspěvek přečíst. Podle Vaší logiky bych Vám mohl odpovědět, že za cara ruští kozáci vraždili národy Sibiře, aby si je podmanili a oni platili jasak. Bezdůvodně Rusové napadli Finsko tzv. zimní válce, Polákům povraždili 20 000 důstojníků, na Ukrajině ruští komančové zařídili hladomor 1 mil. mrtvých, napadli Bulharsko, NKVD zavraždilo a utrápilo na Kolymě a jinde 30 mil lidí, v 68 u nás zahynulo 200 lidí, atd. Jsem skálopevně přesvědčen, že pokud by putin obsadil Ukrajinu, tak by se určitě nezastavil, narostla by mu křídla a šel by dál. A já ho na rozdíl od Vás tady nechci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 09:59 Reaguje na Břetislav Machaček
To fakt není možný. Opomíjím vyložené zločiny, cílené útoky na civilní cíle, únosy dětí a mučení zajatců i civilistů a odpovím na ten váš cha cha cha "úhel pohledu":
Proč Putin napadl Ukrajinu je zcela jasné z jeho vlastních slov - chtěl ji použít jen jako odrazový můstek pro agresi proti Evropě.
Lavrov: „Naše speciální vojenská operace je navržena tak, aby skoncovala s bezohlednou expanzí a směřováním k úplné dominanci Spojených států na mezinárodní scéně, a pod nimi i zbytku západních zemí.“
Tento a nespočet další výroků nám sděluje, že ta válka je čistě mocenská agrese, to není žádný "úhel pohledu"!!! Úkladný vrah taky vraždí z "úhlu pohledu", Hitler taky rozjel 2.sv. válku z téhož důvodu? Víte vy staré hlupačisku, co ten pojem vůbec znamená?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.6.2023 10:17 Reaguje na orb slavík
Reagovat na tohoto žvanila je zcela zbytečné. Nakecá toho hromadu, ale vlastně neřekne nic. Jen žvatlá o tom, jak ON je ten kdo přemýšlí ve vyšších dimenzích, jak vše zná a ví a umí si domyslet! :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 10:07 Reaguje na Petr Eliáš
Omyl. Sdělil přece to podstatné. Že je chorobný psychopat a měl by se léčit.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

6.6.2023 22:40
Nevim, zda to bylo primo na ekolistu nebo treba na wikipedii na strankach venovanych temto velkym stalinskym stavbam v SSSR ale bylo tam argumentovano - at jiz jde treba o Kujbysevskou prehradni nadrz na Volze ci Kachovskou prehradu zde na Dnepru - ze zatopena urodna pole a louky nebo i biodivesita zatopenych luznich lesu byla vetsi ekologickou a zemedelskou hodnotou nez ta rejdiste - sice hojnych ale mene hodnotnych nez vyse zminene - cejnu a candatu v soucasnych nadrzich. Tak tady mame velky nechteny experiment - a po 20 letech ekologove budou moci rozhodnout, zda toto nasilne vyprazdneni velike prehrady bylo pro budouci biodiversitu v luznich lesich a zemedelstvi na urodnych, drive zatopenych pozemcich vetsim ziskem, nez ztrata ulovku tech cejnu a candatu plus uzitecna spickova elektricka energie ze zrusene prehrady...
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

8.6.2023 11:33 Reaguje na Miloš Zahradník
Mne zemepis vzdy zajimal uz od dob, kdy jsem jako dite 8 - 10 lete sahnul v knihovne meho dedecka po knize "Na velikych rekach. Stalinske stavby soucasnosti a budoucnosti" Tehda byla ta Kachovska prehrada prave cerstve postavena. Uz nekdy pred rokem jsem koukal na wiki o Kachovske prehrade na pro mne temer neuveritelne velkou kapacitu kolem 900 kubiku/sec (trikrat Labe v Decine !!!) zavodnovacich kanalu vedoucich z Kachovske prehrady na vsechny svetove strany. Jasne, ze pohodlnejsi je, kdyz voda vetsinu cesty tece samospadem ale zdvihnout tu vodu z Dnepru o 20 - 30 metru vyse do mist, kde z prehrady odbocovaly dosavadni zavlazovaci kanaly - to by snad nemelo byt buhvijakym technickym problemem. Pohanet to mohou i vetrniky i kdyz rozumnejsi by bylo casem vyuzit tamni jaderne elektrarny, nejvetsi v Evrope. Trochu se to prodrazi - ale treba ve srovnani s odsolovanim morske vody jde o pakatel, rekl bych
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2023 13:42 Reaguje na Miloš Zahradník
Pokud bude šílená kremelská zrůda na dostřel Kinžálu, nikdo tam nic stavět nebude.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist