https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zniceni-kachovske-elektrarny-by-krym-pripravilo-na-leta-o-vodu-varuje-kyjev
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zničení Kachovské elektrárny by Krym připravilo na léta o vodu, varuje Kyjev

26.10.2022 12:05 | KYJEV (ČTK)
Pokud by ruské síly vyhodily do povětří Kachovskou vodní elektrárnu na jihu Ukrajiny, připravilo by to poloostrov Krym na 10 až 15 let o dodávky vody. V rozhovoru se stanicí Sky News to řekl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Poloostrov, který v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo Rusko, trápí nedostatek vody už od tohoto připojení.
 

"Pokud ji (elektrárnu) vyhodí do povětří, tak na samotnou myšlenku dodávek vody na Krym můžeme na 10 i 15 let zapomenout, a možná, že i napořád. Vzniká tady ale otázka, k čemu je Rusům Krym dobrý, pokud ho plánují nechat bez vody," sdělil Danilov.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady v rozhovoru zopakoval tvrzení Kyjeva, že ruská armáda areál Kachovské hydroelektrárny zaminovala, a to s pomocí "obrovského množství výbušnin". Rusko to popírá a naopak tvrdí, že útok na přehradu možná chystá Ukrajina. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden uvedl, že ruský útok by mohl vést k zatopení více než 80 obcí včetně města Chersonu.

Pitná voda z Kachovské přehrady na řece Dněpr je na Ruskem obsazený poloostrov přiváděna Severokrymským kanálem. Po anexi poloostrova Ruskem se dodávky vody touto cestou téměř zcela zastavily, když správa kanálu dostala příkaz uzavřít v Tavrijsku v Chersonské oblasti hraničící s Krymem stavidla. Když však v únoru část kanálu v Chersonské oblasti ovládli ruští vojáci, dodávky se obnovily. Krym má ale i vlastní zdroje pitné vody. Od roku 2014 se například pro zásobování pitnou vodou používají vodní nádrže ve východní části poloostrova, které byly původně určeny k zavlažování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 19:48
Mužika skutečně vůbec nezajímá, co bude jak fungovat, když něco zničí. To je menatlita Hordy, která nikdy nic nebuduje, jen ničí. Pokud ovšem fakt něco postaví, tak fabriku na stroje na zabíjení lidí.
Odpovědět
Robert Häusler

Robert Häusler

27.10.2022 15:21
Věřit tomu, že Rusové chtějí zničit přehradu a způsobit sami sobě škodu může jen naprostý idiot.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.10.2022 08:40 Reaguje na Robert Häusler
Věřit tomu, že Ukrajinci chtějí zničit přehradu a způsobit sami sobě škodu může jen naprostý idiot.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.10.2022 15:08 Reaguje na Robert Häusler
Putin ví, že tam končí, tak chce způsobit maximální škodu, kdežto Ukarince to postihne a tu přehradu budou opravovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist