Globální oteplování ovlivňuje kvalitu spánku divokých zvířat
"Vzhledem k hlavní roli, kterou spánek hraje v celkovém zdraví, naše výsledky signalizují, že globální oteplování, a s ním spojený nárůst extrémních klimatických událostí, pravděpodobně negativně ovlivní spánek, a tím i zdraví divoké zvěře, zejména u nočních zvířat. To by se potenciálně mohlo vztahovat i na lidi," uvedla jedna z autorek studie Isabella Capellini z Královské univerzity v Belfastu. "Celkově naše výsledky naznačují, že jedinci, kteří konzistentně spí méně, nebo méně efektivně, pravděpodobně získají méně výhod ze spánku a mohou se u nich projevit dlouhodobé škodlivé účinky spánkové deprivace," řekla.
Vědci využili k pozorování divokých prasat a technologie zvané biologgery, které mají senzory a sbírají v terénu informace. "Je fascinující, jak pomocí nových technologií můžeme nepozorovaně sledovat detaily života divokých zvířat v jejich přirozeném prostředí. Změny ve spánkovém rytmu jsou tak další potvrzenou změnou v chování divokých zvířat čelících intenzivnímu lidskému využívání krajiny a s tím souvisejících změn," řekl Miloš Ježek z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU.
Podle univerzity je výzkum jedinečný, neboť obsahuje nejdelší a nepodrobnější analýzu divokých zvířat. Vědci pozorovali téměř 30 divokých prasat na dvou místech v České republice po dobu tří let. Na výzkumu se podíleli dále vědci z Královské univerzity v Belfastu a Univerzity Swansea ve Velké Británii. Výzkum publikoval vědecký časopis Proceedings of the Royal Society B.
Přečtěte si také |
Lockdowny, pandemie covid-19 a volně žijící zvířata. Do mezinárodní studie se zapojili i čeští vědciSpánek patří k základním fyziologickým funkcím u zvířat i lidí. Mnohdy jedinci, kteří spí méně než průměr, mají tendenci k častějším neurologickým poruchám v pozdějším životě, uvedla ČZU.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (14)
Richard Vacek
31.5.2024 19:17Karel Zvářal
31.5.2024 20:45Něco jiného bude dobytek na pastvě v oplůtku, bez přítomnosti stromů či přístřešku/stínu. Sem by se měl výzkum zaměřit!, neb přírůstek paseného mladého dobytka býval na pastvě mizerný, dohánělo se to na podzim, po zahnání do stájí. Potom se děly zázraky, tj. i kilo a více za den, což kooperanti brali jako podvod (rozštelovaná váha). (A včíl mudruj, bůvole!-)
FRANTIŠEK PTÁČNÍK
1.6.2024 08:53 Reaguje na Karel ZvářalMiloš Zahradník
31.5.2024 23:00smějící se bestie
1.6.2024 06:17Ale vím, jak celonoční svícení ve zdejším parku, ovlivňuje život zpěvného ptactva !
Karel Zvářal
1.6.2024 11:27Kontejner s vodou rozpálený, tráva více poválená jak spasená, k tomu mračna much, takže místo plánovaných 0,7 kg přírůstku (normovaných pro stáj!-), bylo na pastvě 0,3-0,4 kg. Pro vedení noční můra a následovalo strašení o výplatách bez prémií. Hrůza, ke komu to dáme?
Prošel jsem hodně farem, ale nikde jsem se nesetkal s člověkem, jako byl František Č.. Vyučený zedník, ale k práci u dobytka měl neskutečný cit a talent. Paradoxem bylo, že na té stáji se krmilo RUČNĚ – nebyla průjezdná – za ní byla hnojová jáma s dopravníkem. Proto všichni ostatní, kromě F.Č., se to snažili všelijak ošulit, nechali si navážet málo, někteří dokonce házeli krmivo hned ho hnojového dopravníku. Ti také prakticky na hodinu letěli (alkoholici za trest do živky)... a František dělal na dvě směny – což byl základ úspěchu!-)
Pan F.Č. byl pravý opak – nechal si navážet DVOJNÁSOBEK krmné dávky, takže se ani hromady siláže a senáže někdy nevešly do přípravny a musely se ke dveřím obcházet. A vrchol všeho byl, že nedával granule, na které jinde spoléhali jako na jediný možný způsob, jak zajistit dobrý růst jalovic. Ale měl naproti stáje seník, kam si chodil opakovaně s vozíkem naložit vrchovatou hromadu.
Když jsem ráno dojel do práce, měl již nakrmeno, koryta plná sena, které dobytek ještě během dne vyčistil. Pohled na nacpané a spokojeně funící zakulacené bachory dával tušit, že přirůstají dobře. To ovšem nikdo netušil, jaký poprask nastane při vážení. Rozdíl váhy po přihnání z pastvy (září) byl za tři měsíce běžně i 100 kg – kilo denně nědělali ani býci ve výkrmu! Když kooperanti zvážili prvních pět kusů, práci ukončili s tím, že si za týden dovezou vlastní váhu, neb této něvěřili. K jejich smůle a naší radosti se průběh opakoval – jalovice rostly “jak z vody” – a to i bez granulí. Takže František byl nejčastěji odměňovaným pracovníkem, což “to tu nikdy dříve nebylo” – závistivci běhali na pentagon, že jsme spolu spolčeni:-)
Bylo to vazné stání, každý kus dostal svou dávku, žádný nebyl tedy odstrkován. Pointa vtipu je v tom, že dobytek reagoval na stájovou pohodu a dostatek krmení neuvěřitelným růstem, čímž dohnal deficit z letní “pastvy”, spíše tedy polohladovění. Odtud tedy (m.j.) můj názor na různé rádobyekology, kteří si myslí, že není nad “svobodu zvířat”.
FRANTIŠEK PTÁČNÍK
1.6.2024 14:43 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
1.6.2024 16:08 Reaguje na FRANTIŠEK PTÁČNÍKBřetislav Machaček
2.6.2024 09:55 Reaguje na Karel Zvářalkrmivo. Výkrm býčka byl ale vždy o lepší potravě, než luční tráva,
pokud měl do jatečné váhy dorůst co nejdříve a nezabírat dlouho
místo ve chlévě. Pro něho měl hospodář jetel, vojtěšku, řezanku
se šrotem a jiné kalorické bomby. Páslo se podle počasí a v létě
to bylo pouze ráno a večer, pokud tam nebyla možnost stínu pod
stromy, nebo nějakým přístřeškem. Mouchám se předcházelo střídáním
pastvin a o mnoho hmyzu se postaralo kdysi daleko hojnější ptactvo.
Pamatuji dokonce, že k sousedům chodil jeden zahrádkář pro mléko
a obden si odvážel z pastviny vozíček kravinců do svého hnoje. Ti
mu je umožnili sbírat, protože jim na oplátku nosil výpěstky na
jejichž pěstování neměli sedláci čas. Byla to taková vzájemná
symbióza, kdy každý dělal to co umí a co neumí přenechal jinému.
No a přírůstky u zvířat byly kus od kusu při stejné potravě jiné.
Pamatuji si na dva čuníky od jedné prasnice a jeden rostl jako
z vody a druhý držel štíhlou línii, asi aby nebyl první poražen,
ale v tom se spletl a byl poražen a nahrazen novým seletem. U
býků na výkrm, což bývala za socíku běžná praxe využívána mezi
drobnochovateli tomu bylo podobně. Byli hýčkáni, ale pokud
nepřirůstali jak měli, tak šli na jatka jako telecí. Nemělo
smysl vykrmovat někoho, kdo na to neměl genetické předpoklady.
Kamarád takto vykrmoval smluvně dva býčky ročně a to býval
docela slušný příjem navíc. Bývali jako ze škatulky a rostli
u něho jako z vody, že se tomu divil i zootechnik ze statku
odkud je měl. Bylo to o péči a hodnotné potravě, kterou jim
servíroval tak, aby s ní neplýtvali, ale tak, aby se na ni
těšili a sežrali do posledního stébla a zrna. Pást se šli
pouze při házení hnoje a ne nějaké pasení celý den a celou
noc. Prostě intenzivní výkrm a ne nějaké levné, ale málo
výživné spásání málo výživné trávy. Spásání beru jako velmi
ekologickou činnost u které nejde o rychlost růstu zvířat,
ale o levnou údržbu krajiny a relativně levné maso bez nároků
na výkrm kaloricky hodnotnou potravou pěstovanou na polích.
Efektivitu samozřejmě nelze u stájového a pastevního způsobu
chovu zvířat srovnávat, protože každý způsob má svůj účel.
Jinak o tom odstrkování platilo na každé zvíře něco jiného.
Některé při krmení otálelo a druhé mu to sežralo, ale závist
měla vliv na množství zkonzumované potravy. Pak se předháněli,
kdo toho sežere více a absolutně toho bylo nakonec více, než
když měl každý svůj žlab. Někdy to ale nešlo kvůli agresivitě
jednoho z nich, který toho druhého od žlabu odstrkoval. Pak
bylo nutno stáj rozdělit a krmit každého zvlášť. Ono u lidí
je to totéž a tak proč ne u zvířat? V tom jsme si podobni.
Jinak máte pravdu v tom, na jaké výši tehdy byly některé chovy
zvířat v porovnání s tehdejšími soukromníky na Západě. Když
jsem po revoluci navštívil dva sedláky v Alpách, tak to bylo,
jako bych se vrátil do padesátých let u nás. Staré kamenné
chlévy, mračna much, pouze ruční práce s vidlemi a ve stodole
seno dovezené z Podunají. Od té doby tvrdím, že není nic
ekologického dotovat chovy v horách, které se neobejdou bez
krmení dovezeného z nížin. Vždyť se tam dovážejí živiny navíc,
než kolik jich ty louky vyprodukují a které musejí zase do
sebe vstřebat. Je to jako navážet na pole hnůj, tu produkci
neodvážet a pak se divit, že se mění skladba rostlin a jejich
kvalita, co do množství dusíku atd. Ekologické je otáčet ty
živiny a produkci na daném místě bez drancování, ale taky bez
neúměrného obohacování živinami. Pak se i u nás divíme, jak
se mění skladba rostlin na pouze mulčované louce, protože na
ni narůstá množství živin vyhovující pouze některým rostlinám
a jiné to zahubí. Je to díky dotacím efektivní, ale ekologicky
zcela zcestné!