https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/chytra-kuchyne-udrzitelne-efektivne-bez-plytvani
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chytrá kuchyně – udržitelně, efektivně, bez plýtvání

10.8.2025 06:57 | PRAHA (Ekolist.cz) | David Kunssberger
Suroviny na červenou omáčku na špagety, po které je pak možné sáhnout prakticky kdykoliv.
Suroviny na červenou omáčku na špagety, po které je pak možné sáhnout prakticky kdykoliv.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger
Když jsem v loňském roce zahajoval svůj experiment „Chudý měsíc“ – kompletně a vyváženě se stravovat s rozpočtem na úrovni existenčního minima, bylo mi jasné, že kromě levných nákupů budu muset věnovat pozornost maximálnímu využití všech surovin. Jednoduše řečeno – co nakoupím, nesmím vyhodit.
 
Moje zkušenosti potvrdily, že je důležité přemýšlet o potravinách maličko jinak, než jsem byl dosud zvyklý. O své poznatky se chci v tomto článku podělit. Nechci unavovat čtenáře sbírkou receptů, spíše předestřu soubor praktických nápadů, které se mi osvědčily. Přístup „levně nakoupit a efektivně využít“ mi umožnil jíst chutně, zdravě, udržitelně a za zlomek běžných nákladů. Zájemce o recepty pak odkážu na webovou stránku v závěru článku.

Nákup surovin

Pro nákup je možné uplatnit dva přístupy. Buď odcházíme do obchodu s přesně sestaveným nákupním seznamem, nebo s hlavou plnou nápadů. Každý z přístupů má svoje kouzla i svá úskalí. Pokud není vaření vaše vášeň, vše raději pečlivě naplánujte. Pokud jste v kuchyni ve svém živlu, jistě vám nebude vadit několikrát přehodnotit své plány podle toho, jaké suroviny jsou zrovna v nabídce.

Využijte slevu, ale s rozumem

Obchody nabízejí zboží, kterému bude brzy končit doba spotřeby. Toto zboží je plnohodnotné, jen se musí spotřebovat často ještě v den nákupu. Jako kompenzaci vám obchodník nabídne slevu v řádech desítek procent. Takovéto zboží je obvykle označeno nálepkou, v některých obchodech je pak soustředěno ve zvláštních regálech. Jen je třeba i přes lákavou cenu nakoupit pouze takové množství, které spotřebujeme. „Nákup do popelnice“ nikdo dělat nechce.

Tvaroh jsem zpracoval na budapešťskou pomazánku k večeři a domácí tvarohový dezert k banánovému chlebíčku druhý den k snídani.
Tvaroh jsem zpracoval na budapešťskou pomazánku k večeři a domácí tvarohový dezert k banánovému chlebíčku druhý den k snídani.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Pokud chcete potraviny s končící trvanlivostí využívat hodně, bude to nejspíš vyžadovat častější návštěvy obchodů, protože je nelze nakupovat do zásoby. Některé obchody mají výši slevy stálou, jiné jí postupně zvyšují tak jak se blíží datum spotřeby.

Mléko jsem využil spolu s přezrálým banánem na milkshake k sobotní odpolední svačině.
Mléko jsem využil spolu s přezrálým banánem na milkshake k sobotní odpolední svačině.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Je možné se setkat i s takzvanými „záchrannými bedýnkami“ – směs ovoce a zeleniny za skutečně nízkou cenu. Produkty v bedýnkách nemají sice výstavní vzhled, ale jsou obvykle zcela v pořádku. Obsah těchto bedýnek (nebo tašek) je nepředvídatelný a než si některou koupíte, je třeba vědět, jak s jejím obsahem naložit. A i zde samozřejmě platí, že je třeba je rychle zpracovat.

Kilo kýty byla výzva – proměnil jsem jí na řízky na výlet a plnou wok pánvičku „číny“.
Kilo kýty byla výzva – proměnil jsem jí na řízky na výlet a plnou wok pánvičku „číny“.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Nenechte se nikdy strhnout slevou k nepromyšlenému nákupu. Vždy kupujte jen to, pro co máte využití!

Efektivní zpracování

Nákup máme hotový a je načase se pustit do vaření. Třeba oloupeme zeleninu a z masa okrájíme nevzhledné kousky nebo vykrájíme kosti. A na pracovní desce je rázem spousta zdánlivého odpadu. Skutečně jen zdánlivého – to co vypadá jako odpad, je rozhodně třeba využít. Pojďme se podívat, jak je možné k surovinám přistupovat:

Odkrojky masa nebo kosti je možné hodit do mírně osolené vody s několika kuličkami pepře nebo i jiného koření a pomalu na mírném ohni vařit. Po několika desítkách minut máme vývar, který je možné přidat do omáčky, podlít jím maso a podobně. Není sice nijak excelentní, ale na vaření je pořád lepší než voda. Pokud je odkrojků nebo kostí více, je možné si vývar uchovat na později – buď z něj odvařit vodu, aby měl konzistenci sirupu a dát jej zamrazit do formiček na led nebo jej zavařit do sklenic.

Podobně lze pracovat se slupkami od zeleniny, odkrojky a košťály, jen je třeba zeleninu dobře omýt. Nezavrhujte ani cibulové slupky – dodají zeleninovému vývaru krásnou barvu. Zeleninovému vývaru však sluší rychlá spotřeba – jeho uchovávání není příliš efektivní.

Slupky a odkrojky pro zeleninový vývar střádám postupně do misky.
Slupky a odkrojky pro zeleninový vývar střádám postupně do misky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Sléváte brambory po uvaření do dřezu? Velká chyba – vývar z brambor je chutným základem na česnečku nebo zeleninové krémové polévky.

Zapomněli jste v míse ovoce? Z přezrálých banánů (i těch úplně hnědých) je možné upéct skvostný banánový chlebíček, který si zamilujete jako sladkou snídani nebo výtečný moučník. Scvrklá seschlá jablka udělají zase parádní službu třeba v jablkových muffinech.

Přezrálé banány koupené ve slevě jsem proměnil v banánový chlebík – ten je jak skvělou snídaní, tak i sladkou tečkou po hlavním jídle.
Přezrálé banány koupené ve slevě jsem proměnil v banánový chlebík – ten je jak skvělou snídaní, tak i sladkou tečkou po hlavním jídle.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Kreativita v akci

Pojďme si ukázat kreativitu na úplně obyčejném květáku. Jasně, je možné ho osmažit a sníst. Ale co si z jednoho, trochu většího udělat hned několik jídel? Jídel, která nebudou nudná a nebudou se opakovat.

Květákový mozeček sice nevypadá výstavně, ale je to moc chutná lehká večeře.
Květákový mozeček sice nevypadá výstavně, ale je to moc chutná lehká večeře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Květákový steak s rajčaty – na něj využijeme středovou část květáku.

Květákový steak s opečeným bramborem
Květákový steak s opečeným bramborem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger
Květákový mozeček – na něj postačí menší růžičky a to co odpadne při krájení.

Květákové lívance s dipem ze zbytku zakysanky.
Květákové lívance s dipem ze zbytku zakysanky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Květákové lívanečky – postačí horší část - drť, která odpadne, „nožičky“ od jednotlivých růžiček. (a protože se vaří, zbude nám vývar).

Květáková krémová polévka – vývar z předchozího pokrmu, nedřevnatá část košťálu a to co zbylo. Když je toho málo, lze nastavit bramborou. A pokud máte alespoň půlku rohlíku z předchozího dne, určitě té polévce budou slušet i osmažené krutony.

Stejným způsobem lze přistupovat k téměř libovolné surovině – třeba z kuřete vyrobit z prsou řízky, ze stehen roládu a z kostry a křídel polévku.

Vymetáme ledničku a špajzku

Doporučuji provést jednou za týden inventuru ledničky, míst, kde uchováváme zeleninu, uzeniny a sýry, zda jsme nezapomněli na nějaký zbytek. A skoro vždy něco najdeme. Já například posledně našel 2 zapomenuté brambory uvařené ve slupce, půlku kapie, stonek jarní cibulky, pár plátků šunky a slaniny a kousek okoralého sýra. I takovéto zbytky se dají zpracovat – stačí třeba přidat rozkvedlaná vajíčka, trochu nakrájené cibule a inspirovat se italskou legendou – frittatou – prostě to nakrájet, zamíchat, zalít vejci a zapéct. Skvělé je, že se tohle dá jíst i studené.

Jídlo inspirované frittatou vyrobené ze zbytků vymetených z lednice.
Jídlo inspirované frittatou vyrobené ze zbytků vymetených z lednice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Zgumovatělé pečivo usušte na strouhanku. Pokud je ho moc nebo strouhanku nepotřebujete, věnujte trochu úsilí přípravě nádivky. Ta se dá jíst studená i teplá, buď samotná nebo třeba jako příloha k pečenému kuřeti. Z ne úplně čerstvého chleba se logicky nabízejí topinky, kterým sluší nějaká pomazánka – masová či bezmasá dle vaší volby.

Chcete trochu extrému?

Plechovka bílých fazolí obsahuje nálev. Nevzhledný, slizký, na vyhození. I ten je surovinou, z níž je možné vyrobit veganskou náhradu majonézy.

Zpracovat lze i to, co vypadá na vyhození – nálev z fazolí.
Zpracovat lze i to, co vypadá na vyhození – nálev z fazolí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Recept: 1,5 dl nálevu z fazolí, 1,5 lžičky hořčice, 3 lžičky octa, ½ lžičky soli, trochu pepře – promíchat metličkou nebo tyčovým mixérem do pěny a pak za stálého šlehání pomalu po kapkách přilít 3 dl rostlinného oleje. Hotovo, veganská majonéza je na světě.

Kávová sedlina – puky z kávovaru najdou své uplatnění nejen jako čistič nebo pohlcovač pachu, ale lze z nich udělat skvělé sušenky.

Zpracovat lze i to, co vypadá na vyhození – kávovou sedlinu.
Zpracovat lze i to, co vypadá na vyhození – kávovou sedlinu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Recept: 280g hladké mouky, 120g tuku (másla), 60-100g sušené kávové sedliny, 65-75g cukru, 30g sušené syrovátky, 15g vody, vanilkový extrakt – vše v pokojové teplotě. Ze surovin se umíchá hladké těsto a to se po 1 hodině odležení v lednici rozválí na 3-5 mm silný plát, vykrájejí se sušenky, které se pečou při 180 °C na plechu asi 10 minut.

Navařil jsem a zbylo

S touhle situací potkal určitě každý – zbylo uvařené jídlo, od každého trochu, vlastně ani celá porce. A některá jídla se i špatně ohřívají a ohřevem trpí.

Třeba ze zbytku bramborové kaše dělám placky. Stačí přidat vajíčko, konzistenci doladit moukou a dochutit a osmažit. Když zbude kysané zelí, stačí ho překrájet a šup s ním do placek. A když zelí není, vyjímá se v nich dobře i mrkev a hrášek nebo i nastrouhaný okoralý sýr. Variant je nespočet.

Bramborovo-zelné placky ze zbytku dušeného kysaného zelí a bramborové kaše.
Bramborovo-zelné placky ze zbytku dušeného kysaného zelí a bramborové kaše.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Zbytek uvařených těstovin využívám třeba na těstovinový salát. Přidám třeba jarní cibulku, tuňáka a pár rajčátek. A vše mohu spojit třeba tou fazolovou majonézou nebo zakysanou smetanou. Dochucení je naprostý freestyle. Další možností je vytvořit pekáč zapečených těstovin – se zeleninou, s uzeným, co se naskytne.

Naprostou klasikou jsou pak knedlíky s vajíčkem nebo opékané škubánky.

Zbylá uvařená rýže je základní surovinou na bezmála geniální smaženou rýži.

Recept: 2-3 vejce, 350g uvařené rýže, 1 cibule, 1 mrkev, 50g hrášku, 1 lžička kari, 2 lžíce sójové omáčky, trocha oleje. Z vejce se usmaží silnější omeleta a po částečném vychladnutí se roztrhá na malé kousky. V pánvi (nejlépe woku) se na oleji orestuje najemno nakrájená cibule, najemno nakrájená mrkev (asi 6 minut), přidá se česnek a hrášek restuje se další 1 minutu, zapráší se kari kořením, přidá se rýže, promíchá se a po několika minutách restování se zalije sójovou omáčkou a promíchá s omeletou. Rychlé, skvělé, návykové!

Smažená rýže k večeři.
Smažená rýže k večeři.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

I zbytek masa je možné využít – doslova se nabízí nějaká masová pomazánka – přidání hořčice, okurky, majonézy, jarní cibulky a pak už jen mazat na chleba. Zde ale skutečně záleží na vlastní kreativitě a troše citu pro jídlo.

Chleba s pomazánkou ze zbytku pečeného králíka.
Chleba s pomazánkou ze zbytku pečeného králíka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

„Supermarket“ doma a u domu

Co je nutné zmínit je domácí výroba či spíše pěstování. I v panelákovém bytě je možné pěstovat pažitku, řeřichu, mátu a podobné rostlinky. Budete je tak mít vždy po ruce, ušetříte spoustu peněz a nevyprodukujete spoustu odpadu z obalů, do nichž jsou v obchodech baleny. Většina těchto rostlinek vydrží celý rok a je škoda kupovat něco, co mohu mít doma.

Příprava sirupu z bezového květu sklizeného za domem.
Příprava sirupu z bezového květu sklizeného za domem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Rozhlédněte se po svém okolí. Třeba narazíte na nějakou dostupnou surovinu. V době, kdy vychází tento článek, kvete bez. Z květů je možné vyrobit velmi snadno skvělý sirup. Je jen málo lidí, kterým tahle dobrota nechutná. Když si ho vyrobíte, opět ušetříte – jak peníze, tak i obaly. Zvláště v parném létě je určitě oceníte – domácí bezová limonáda je mimořádně osvěžující. A ten samý plevelný keř pak nabídne ještě jednu úrodu – plody, ze kterých se dá vyrobit parádní a zdravá šťáva. Na podzim se dají zase sbírat šípky – třeba na čaj. Stačí se prostě rozhlédnout po okolí.

A hotový produkt.
A hotový produkt.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Nestyďte se oslovit své přátele, kteří si pěstují svoji zeleninu. Je možné, že se budou potýkat s nadúrodou a rádi vám část své produkce věnují nebo levně odprodají na zpracování. Já takhle docela pravidelně dostávám cukety a rajčata. Stačí pak dokoupit na trhu lilek (v sezoně není drahý) a pár dalších surovin, vyrobit kotel omáčky na těstoviny a zavařit jí do sklenic.

Červená omáčka na špagety.
Červená omáčka na špagety.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Ta pak vydrží do další sezony – třeba když chcete nabídnout rychlé jídlo nečekané návštěvě nebo se vám prostě jen nechce vařit. Asi nemusím připomínat, že je dobré pamatovat s jednou skleničkou na ty, kteří dodali suroviny.

Červená omáčka. Dá se schovat na později.
Červená omáčka. Dá se schovat na později.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Kunssberger

Všechny recepty na pokrmy v tomto článku najdete na www.chudymesic.cz/recepty


reklama

 
Další informace |

Tématu jak předcházet plýtvání potravinami se věnoval magazín Pražská EVVOluce 2/2025, kde tento článek vyšel ve zkrácené verzi.

foto - Kunssberger David
David Kunssberger
Autor se věnuje environmnetálnímu poradenství v Agentuře Koniklec.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

10.8.2025 08:25
používání slova "Chytrá, Chytré, chytrý" je zbytečně nadužívané. A působí poněkud unaveně...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.8.2025 08:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
obdoby slova "chytrý" působí leckdy dost směšně...
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.8.2025 18:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
jojo, propagátoři chytré energetiky neumí trojčlenku a ohmův zákon by hledali ve sbírce zákonů.

generace kovozemědělců žili a prospívali na kyselu (polévce z kvásku), bramborách, hrachu, kysaném zelí a občas vejce občas špek a jako koření cibule a sezonní byliny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.8.2025 14:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
My říkáme mobilnímu telefonu "chytrá křidlica" a ono to celkem sedí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.8.2025 09:06
díky za přínosný článek...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.8.2025 10:02
Chudej měsíc,
suchej únor -
co bude dál vnucováno, no !
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.8.2025 15:36
Toto ale funguje úplně automaticky. Člověk bez peněz vaří "sekyrkovou" polévku, zatímco ten, co je za vodou, se stravuje v restauracích nebo když doma, tak vyhozené zbytky nepotřebuje řešit. Teda pokud jeho koníčkem není spotřebovat i šlupky od brambor.
Odpovědět
AM

Anežka M

12.8.2025 16:21
Jasně, to jsou rady jak noha. Auto ale zapomněl na jednu surovinu, kterou je v jeho návodech potřeba požehnaně - čas. Jo a taková drobnost - vlastní kuchyň, špajz na zavařovačky a ideálně ještě skříňový mrazák.

Vlivem různých životních peripetií jsem zhruba 10 let bydlela po různých podnájmech a ubytovnách, takže se sdílenýma, nevyhovujícíma případně zcela chybějícíma kuchyněma mám celkem zkušenost. A jo, vyzkoušela jsem si k tomu i žít 2 roky bez pračky a 4 roky bez koupelny ba teplé vody, ale to sem nepatří.

Te´d už je to jinak, mám kuchyň, dva mrazáky, sklep, sušičku na ovoce i špajzku. A vlastní zásoby ze zahrady, takže je co zpracovávat, zavařovat, sušit od jara do podzimu.

Nicméně ta nuzná epizoda mě poučila v tom, že hlavní překážkou pro úsporné a ekologické vaření není nedostatek informací, ale nedostatek času a vybavených prostor. Hlavně lidi (chudí, v prekarizovaných jobech) kteří by z takového vaření profitovali nejvíc tyhle věci typicky postrádají.

Autor píše defakto pro vyšší střední třídu, která si může dovolit držet manželku v domácnosti, případně pro rodiny příjmově sice relativně chudé, ale majetkově saturované (dědictvím). Nic proti tomu, good for them.

Ale že má autor drzost uvést svůj článek slovy „Chudý měsíc“ - to se mi otvírá kudla v kapse. Autor a jemu podobní ví o chudobě houno, jinak by nepsali takové kraviny.
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.8.2025 09:29 Reaguje na Anežka M
vocaď pocaď. i nájemník ve sdíleném bydlení s čtvrtmetrem čtverečným kuchyňského prostoru si může udělat na jednoplotýnce skvělý "ajntopf" (nebo červenou omáčku a rýže mu zatím dochází pod dekou) a nemusí mikrovlnit mraženou pizzu nebo lasagne. samozřejmě když jeden padá na hubu po dvou směnách, tak je pochopitelné, že nemá náladu vyvářet a koupí si nějakou předraženou prasárnu.
Odpovědět

Radek Čuda

20.8.2025 12:49 Reaguje na Lukas B.
Tak to co popisujete je už celkem slušný oser, který mi jako každodenní řešení přijde dost nic moc ... jako uvařit si i v takto nouzových podmínkách lze, a jednou za čas se to dá snést, ale být odkázán jen na to ... asi by mne to velmi rychle fest sralo.
Ale to u popisovaného stavu asi všechno.
Odpovědět
DK

David Kunssberger

20.8.2025 08:26 Reaguje na Anežka M
Možná vás to překvapí, ale času je třeba přibližně stejně jako při jakémkoliv vaření ze základních surovin. Vše, co jsem popsal vzniklo v maličké kuchyni nevelkého panelákového bytu s běžným vybavením - sporákem, troubou, lednicí a tyčovým mixérem. Mám výhodu, že mě vaření baví a čas v kuchyni je pro mě odpočinkem.

Upřímně řečeno nevím, co je drzého, že jsem vyzkoušel, zda se dá pořídit plnohodnotné jídlo za 100 Kč denně. Možná to, že jsem zjistil, že to jde, i když je to docela mentální cvičení. A nejvíc času mi zabralo vše pečlivě zaznamenávat a dokumentovat.
Odpovědět

Radek Čuda

20.8.2025 12:46 Reaguje na David Kunssberger
Tam jde spíš o to, že jste měl k dispozici ten nevelký panelákový byt s malou a standardně vybavenou kuchyní. A měl jste jej pravděpodobně k dispozici pro sebe, resp. sebe a někoho s kým žijete ... ne pouze sdílíte byt.

Což je z pohledu mnoha lidí právě ten luxus, o kterém Anežka píše. Ten pokud máte, tak to vaření popsaným způsobem s uvedenými náklady zase není taková věda. A opět jak Anežka píše, ten ti opravdu chudí prostě nemají a tím se ocitají v dost bludném kruhu.

Jinak nic proti článku, obecně jsou to takové staré známé pravdy, které jen, jak už to u nich bývá, jsou často ignorovány.

Mne akorát pobavila ta první fotka, kde to, co je na ní pro značnou část populace a pro většinu roku fakt úplně láce není ... spíš naopak;-).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist