Co má menší uhlíkovou stopu, kupovaný sendvič, nebo ten doma dělaný? Britská vědkyně zná odpověď
„Sendviče jsou základem britské stravy a představují významnou položku v obchodu s potravinami,“ říká Adisa Azapagicová. „Proto jsme se rozhodli podívat se na to, jakou měrou se sendviče podílejí na emisích skleníkových plynů.“
„Kupříkladu spotřeba 11,5 miliard sendvičů ročně představuje v průměru 9,5 milionů tun ekvivalentu CO2,“ říká Azapagicová. Odpovídá to ročním emisím 8,6 milionů aut.
Vědci se pod vedením Adisy Azapagicové zaměřili na to, jakou uhlíkovou stopu mají domácí i průmyslově vyráběné sendviče. Vyhodnocovali celý životní cyklus sendvičů, včetně vzniku ingrediencí, výroby sendvičů a jejich balení, a také nakládání s odpady doma či v průmyslu.
Vědci hodnotili 40 různých druhů sendvičů, jejich receptů a kombinací. Jejich zjištěním je, že největší uhlíkovou stopu mají sendviče, které obsahují vepřové maso (slaninu, šunku či párečky) a ty, které obsahují sýry nebo krevety.
Co se týče receptů, nejnáročnější jsou ty, které obsahují vajíčka, slaninu a párečky. Tyto tzv. celodenní svačinky mají za sebou 1441 g ekvivalentu CO2. Pro srovnání vědci dodávají, že stejné množství emisí vyprodukujete při dvacetikilometrové jízdě autem.
Jak udává Britská asociace výrobců sendvičů, ve Velké Británii se ročně sní přes 11,5 miliardy sendvičů. Asi polovinu si jich Britové vyrobí sami doma, druhá půlka je nakoupena v obchodech, supermarketech či u benzínových pump. Ročně Britové vydají za sendviče skoro 8 miliard liber.
Největší díl emisí ze sendvičů je spojený se zemědělskou produkcí a výrobou ingrediencí. V závislosti na složení může tato složka mít 37 až 67% podíl na celkových emisích sendviče.
Další složkou, která průmyslovým sendvičům přidává uhlíkovou stopu, je jejich chlazení v supermarketech. Podle vědců za chlazením sendvičů v obchodech stojí čtvrtina celkových emisí.
A zhruba osm a půl procenta emisí je spojena s obalem sendvičů. Doprava a chlazení sendvičů u spotřebitele přidá další čtyři procenta emisí.
Podle vědců je možné uhlíkovou stopu sendvičů o polovinu zmenšit tím, že se upraví receptura, balení a likvidace odpadů. Pomohlo by také prodloužení doby spotřeby, aby se omezilo množství sendvičů, které se včas neprodají či nesnědí a skončí v koši.
„Je potřeba změnit způsob značení potravin a prodloužit dobu spotřeby, která je nyní nastavena velmi konzervativně,“ říká Azapagicová. Průmyslově vyráběné sendviče procházejí testováním kvality, z kterého vyplývá, že i po doporučené době spotřeby jsou ještě v pořádku.
Podle Britského svazu výrobců sendvičů by prodloužení doporučené doby spotřeby mohlo snížit množství vyhozených sendvičů o dva tisíce tun ročně.
reklama
Další informace |
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (1)
I v ČR je potřeba začít využívat princip uhlíkové daně, přes LCA všech výrobků.