https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/jak-na-cukrovi-bez-palmoveho-oleje-poradi-nova-kucharka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak na cukroví bez palmového oleje? Poradí nová kuchařka

13.12.2018 08:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vánočním pečivem můžete někoho podarovat. Ale ptáčkům ho nedávejte!
Vánočním pečivem můžete někoho podarovat. Ale ptáčkům ho nedávejte!
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Vít Mádr
Možná nechcete používat palmový olej s ohledem na své zdraví, možná ho nechcete používat s ohledem na tropické pralesy. Pak přesně pro vás je nová kuchařka, kterou vydala Koalice proti palmovému oleji. Autorkou kuchařky Tradiční vánoční cukroví bez palmového oleje je členka koalice a ČSOP Veronica, píšící ilustrátorka Lucie Barošová, která sbírá a zkouší recepty na cukroví už 20 let.
 

Kvůli intenzivnímu pěstování palmy olejné jsou odlesňovány tropické deštné pralesy v jihovýchodní Asii, Africe i Jižní Americe. Korporace tak přispívají k ničení životního prostředí místních obyvatel, rostlin i živočichů. I my, průměrní Evropané, můžeme průběh této ekologické katastrofy ovlivnit, a to snížením spotřeby výrobků s palmovým olejem. Nejvíce procent produkce palmového oleje jde stále ještě do potravin, dále pak do krmiv pro zvířata, agropaliv, do drogerie, kosmetiky a svíček.

Ale zpět k adventní době. Letos vzniká první ročník projektu, který nese název Smysluplné Vánoce. Je to inspirace, zvládnutelná pro jednu rodinu nebo jednotlivce – a může přinést přesně to, co má v názvu: pomůže navrátit smysl vánočním svátkům.

Domov by měl v době adventu vonět cukrovím. Je hezké, učit děti tradici, která jim zlepší zručnost. A děti milují, když mohou pomáhat mamince s kořením, těstem, vykrajováním a zdobením. Jenže, kdo to pak všecko sní? Jistě to každý z vás zná, dnes už je k mání dost jiných dobrot a cukroví nemizí moc rychle, často se musí zbytky zamrazit do Velikonoc (Ne, ani jeden čtenář Ekolistu nedá moučné sladké pečivo do krmítka ptáčkům – to je samozřejmé!).

Bez palmového oleje.
Bez palmového oleje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Vít Mádr

Lucie Barošová nabízí řešení: Co takhle se zeptat předem ve svém okolí těch, kdo si cukroví nemohou dovolit, a pak je obdarovat? Třeba by si je moc rád vzal starý vdovec, co žije tři patra pod vámi. Nebo osamělá matka s dětmi, která nedostává výživné a nemá podporu rodiny. Není nic těžkého, jít se zeptat, zda by tito lidé stáli o dárek! A pokud ano, polovinu napečeného cukroví jim věnovat. Uděláte velkou radost a vaše děti budou ve vás vidět dobrý příklad.

Jelikož pro Lucii Barošovou je cukroví koníčkem a je schopna napéct mnoho druhů, založila spolu s předsedou strany iČesko Janem Šternem tradici Smysluplných Vánoc. Každý rok se dohodnou předem, koho obdarují cukrovím bez palmového oleje. Jan Štern pokryje náklady a Lucie Barošová naplní krabice vlastnoručně zhotovenými dobrotami – stejnými, jaké půjdou na její štědrovečerní stůl.

Letos poputují dvakrát dvě krabice prodejcům časopisu Nový prostor do Prahy a do Brna. Lucie Barošová má s prodejci Nového Prostoru několik dobrých osobních zkušeností z let, kdy s nimi dělala coby externí novinářka rozhovory.

Pouliční prodej je nesnadná práce. Prodejci se snaží postupně dostat ze životní krize a bývají mezi nimi velmi stateční bojovníci. Proto by Jan Štern a Lucie Barošová chtěli těmto lidem cestou Smysluplných Vánoc vzkázat, že jim drží palce. Před Bohem jsme si přece všichni rovni. Nikdo z nás nikdy neví jistě, zda neudělá velkou chybu, nebo kdy nás postihne náhlé neštěstí… Smyslem Vánoc je nalezení míru v sobě a také cesty k bližním.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

14.12.2018 10:25
Souhlas s tím darováním cukroví.

U nás se peklo cukroví (do něhož se dává jiný tuk než co je v ořeších a vaječných žloutcích) vždycky z másla. Za komunistů šlo před vánoci do obchodů "dvojka máslo", které bylo levnější než "jednička" k mazání na chleba, a kupovalo se právě na tohle pečení. Šlo např. o máslo, které nějakou dobu leželo ve strategických potravinových rezervách, které bylo potřeba čas od času obnovit. Takže palmový olej jsme neřešili.
Pamatuji na nějaké recepty se "stoprocentním tukem" (pocházejícím asi mj. z palmového oleje), ale nepamatuji, že by se u nás podle nich peklo.
Odpovědět
Lucie  Barošová

Lucie Barošová

14.12.2018 17:13 Reaguje na Jan Šimůnek
To je hezké. Ráda čtu o lidech, které rostlinné tuky minuly. Já jim jednu dobu vcelku věřila a také jsem částečně začala používat Heru, ztužené tuky do čokoládových polev apod. Ale jelikož jsem roky členkou ČSOP, jednoho dne mi přišel z centrály krom časopisu i letáček o palmovém oleji. Od té doby jsem se začala zajímat: snažím se PO nakupovat minimálně (i když sem tam není vyhnutí nebo o tom občas nevím, že jsem ho v nějaké kosmetice koupila)a stala jsem se členkou Koalice proti palmovému oleji. Později členkou rady... A loni jsem si řekla, že pomohu s propagací tématu s pomocí velmi pozitivní kampaně - jakou je vydání receptů vánočního cukroví. Všimli jsme si totiž, že je dost rodin, kde se ten řetěz předávání tradičních receptů přerušil a mladé ženy nevědí, jak s pečením bez PO začít.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

14.12.2018 23:14 Reaguje na Lucie Barošová
Jestli se použije na výrobu té kostky ztuženého tuku na pečení olej palmový, řepkový, sojový nebo slunečnicový, ono je to vcelku jedno. Jde jen o to, KDE to poškozuje přírodu. Máslo je pro člověka o trochu zdravější, než ztužené tuky, ale chov mléčného skotu zase produkuje nezanedbatelné množství metanu (jeden ze "skleníkových" plynů). Takže to vůbec není jednoduchá volba, co dát do toho vánočního pečiva, aby to bylo k přírodě co nejšetrnější.
Odpovědět
Lucie  Barošová

Lucie Barošová

15.12.2018 13:12 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Souhlas. Mojí snahou bylo, začít s osvětou velmi jemně, tak abych neodradila běžného člověka, který se začíná trochu zajímat. Když se chrlí rovnou celý systém katastrof, které již probíhají nebo časem propuknou, lidé to neunesou, nepřijmou a urazí se, proč je na ně svalována vina. Když jsou to koneckonců často poctivě pracující lidé a nevědí, nemají přístup k enviro problematice. Tedy, proto "jen" palmáč - v Indonesii jsou kvůli němu napáchány každoročně nevratné škody, které pocítí celý svět. A když si pak přečtete můj úvodní text v kuchařce, naťukávám další témata, o másle, o "trojkových" vejcích...
Odpovědět
ad

2.1.2019 16:55
Říct NE palmovému oleji není šťastný nápad, tvrdí IUCN:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rict-ne-palmovemu-oleji-neni-stastny-napad-tvrdi-iucn
Odpovědět
reklama


Blíž přírodě

 


Pražská EVVOluce
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist