Na česká pole se vrací zapomenuté paběrkování. Loni se díky němu zachránily 4 tuny potravin
V roce 2017 vypaběrkovali 4,2 tuny zeleniny a ovoce, které by jinak zůstaly nesklizené na poli nebo vyřazené ve skladech. Během 12 výjezdů od června do října sebírali dobrovolníci pro potravinovou banku převážně mrkve, kedlubny, cibule a dýně. Nejčastějším důvodem, proč by se nesnědly, byly odchylky od předepsaných kritérií na vzhled, nadprodukce nebo poškození vlivem počasí. Letos se má paběrkování rozšířit do jižních Čech.
Zatímco v prvních dvou letech projektu se jezdilo na paběrkování k zemědělcům pouze pro zeleninu, cílem pro rok 2017 bylo zajistit přebytky také od ovocnářů. “Oslovili jsme 57 českých ovocnářů a Ovocnářskou unii a zjistili jsme, že na rozdíl od zelinářů vypěstované plodiny tolik nevyhazují. Nevzhledné ovoce se zpracovává do moštů nebo se vypaluje. Loni navíc byla velice špatná sezóna kvůli mrazu a jarnímu suchu, takže přebytky v ovocnářství jsme nezaznamenali,” popisuje situaci Adam Podhola, koordinátor projektu.
Plodiny pro letní happening Jam session, na kterém se vařilo 1000 džemů z vyřazeného ovoce, získala iniciativa Zachraň jídlo z velkoskladů a obchodů. “Oslovili jsme 26 velkoskladů, do nichž se dováží ovoce a zelenina ze zahraničí, kteří nám poskytli vyřazené ovoce. Jednalo se o pomeranče, jablka, třešně, ale i exotické kousky jako manga nebo melouny. Ovoce bylo mírně natlučené, ale úplně v pořádku pro výrobu džemů.”
Do paběrkování a příprav happeningu Jam session se zapojilo 170 dobrovolníků, kteří sběrem na poli strávili 35 hodin. Mezi nimi byli zaměstnanci firem KPMG a Logio, žáci ze základní školy Kladská a také klienti organizace Jako doma (Kuchařky bez domova). “Skvěle strávené odpoledne, mnohem lepší než sedět v kanclu, spousta zábavy, zážitků, zeleniny a vše pro dobrou věc,” komentovala výjezd zaměstnankyně ze společnosti Logio.
Zatímco dosud se jezdilo paběrkovat ve prospěch potravinové banky v Praze a v Litoměřicích, v průběhu letošního roku se projekt rozšíří do okolí Českých Budějovic, kde sídlí aktivní potravinová banka. “Chtěli bychom oslovit místní lidi, předat jim informace, jak se takové paběrkování prakticky dělá, a motivovat je, aby začali jezdit sami. Doufáme, že se nápad ujme a vzniknou nezávislé skupiny tak, jak se to stalo v případě skupiny Paběrkování po Brněnsku. Díky nim se rozšíří povědomí o plýtvání potravinami v zemědělství,” říká produkční Inka Jurková ze Zachraň jídlo.
Nevíte, jak paběrkovat? Poučte se v příručce.
reklama