Nemoc bílých vláken. Na co dát pozor při nákupu kuřecího masa v supermarketu?
„Supermarkety nabízí svým zákazníkům maso z přešlechtěných a nemocných kuřat. Tato plemena jsou vyšlechtěna k co největšímu a nejrychlejšímu růstu, až jim místo svalů roste tuk. Jejich život je krátký a plný utrpení. Nepřirozená rychlost růstu si vybírá krutou daň ve formě nejrůznějších zdravotních problémů a nemocí, včetně nemoci bílých vláken, se kterou se v supermarketech zákazníci setkávají naprosto běžně,“ vysvětluje Radim Trojan, koordinátor kampaně Rychlokuřata ze spolku OBRAZ.
Podle výsledků průzkumu se nemoc bílých vláken průměrně vyskytuje u téměř 96 procent balení kuřecích prsou privátních značek napříč obchodními řetězci. Nejhůře je na tom Kaufland se svými značkami Purland a K-Jarmark a Penny se svou značkou Dobré maso, u kterých se nemoc bílých vláken vyskytuje dokonce ve více než 97 procentech balení. Ale ani u ostatních řetězců to není o moc lepší – Billa 96,5 procenta, Lidl 96,4 procenta, Tesco 95,3 procenta. Z testovaných značek dopadlo nejlíp Sklizeno s výsledkem 83,3 procent pozitivních vzorků.
„Supermarkety v Česku nenabízejí kvalitní potraviny. Kuřecí maso rozhodně není výjimkou. Špatná kvalita je pak v tomto případě přímo spojena s utrpením zvířat,“ uvádí šéfkuchař pražské restaurace Spojka Karlín Ondřej Panoš.
„Zákazníci si zaslouží vědět, že reklamní slogany a obrázky šťastných a zdravých kuřátek jsou jen marketingový trik. Realita vypadá jinak. Supermarketům nezáleží na zvířatech ani na kvalitě nabízeného zboží. Mezi zákazníky jsme se setkali s pozitivními reakcemi na naši kampaň. Provedli jsme anketu, ve které zákazníci často zmiňují, že odteď budou více přemýšlet o tom, co kupují,“ hodnotí akci Trojan.
Průzkum byl proveden v 259 prodejnách devíti obchodních řetězců s pobočkami po celé republice. Celkem bylo vyhodnoceno 2255 balení kuřecích prsou, z nichž v 95,7 procentech případů byla odhalena nemoc bílých vláken. Podrobnější popis toho, jak průzkum probíhal, OBRAZ zveřejnil na webu www.nemocnataliri.cz.
Zveřejnění výsledků průzkumu kvality kuřecího masa nabízeného supermarkety je součástí kampaně Rychlokuřata, kterou spolek OBRAZ vede od léta minulého roku. Jejím cílem je, aby se obchodní řetězce, restaurace a další potravinářské firmy připojily k závazku European Chicken Commitment, který definuje nové standardy pro chov kuřat. Ve Francii, Německu i v Polsku firmy tento závazek přijímají. U nás tak zatím z obchodních řetězců učinily pouze Trefa, Terno a Konzum Ústí nad Orlicí nebo třeba restaurační síť Bageterie Boulevard.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (35)
Richard Vacek
15.4.2023 06:36Předpokládám, že ta poslední varianta je téměř vyloučená a proto se nebudu ani pídit po dalších informacích, které by mi to potvrdily.
Anyr
15.4.2023 20:53 Reaguje na Richard VacekSnad nemáš děti.
Radim Polášek
15.4.2023 12:07A tuk do masa přináší jednak větší výživnou hodnotu, jednak výrazně zlepšuje chuť potraviny. Proto je potřeba, aby v mase nějaký tuk byl. Producenti masa se jinak snaží, aby v mase bylo tuku málo, protože obecně stejným množstvím krmiva se dosáhne mnohem většího hmotnostního přírůstku v mase než v tuku.
Pavel Karel
15.4.2023 12:56 Reaguje na Radim PolášekPříspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.
Karel Zvářal
15.4.2023 16:43 Reaguje na Pavel KarelTonda Selektoda
15.4.2023 20:09Tonda Selektoda
15.4.2023 20:38 Reaguje na Tonda SelektodaV ČR je zřízena Státní veterinární správa, jejíž zásadní a dlouhodobou úlohou je zajištění stálého dozoru na jatkách a tím zdravotní nezávadnosti masa a dalších živočišných produktů na domácím trhu. To znamená, že všechna zvířata poražená na jatkách v ČR včetně kuřat musí být povinně prohlédnuta pracovníky Státní veterinární správy (úředním veterinárním lékařem a úředním veterinárním technikem). Každé zvíře je veterinárním dozorem prohlédnuto před porážkou i po porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů. (více viz: svscr.cz)
Žádní pochybní aktivisté a jejich spolky, nejsou oprávněni odborně maso v prodejnách kontrolovat a v rámci nějaké své kampaně strašit veřejnost vymyšlenými nemocemi poražených zvířat.
Karel Zvářal
16.4.2023 07:19 Reaguje na Tonda SelektodaMajka Kletečková
16.4.2023 00:01Richard Vacek
16.4.2023 07:28 Reaguje na Majka KletečkováVyšlechtěná větší plemena trpí např. dysplazií a uvidíme, jestli aktivisté začnou proti jejich chovu protestovat.
Slavomil Vinkler
16.4.2023 07:54 Reaguje na Richard Vacekproti psům se zkráceným nosem
proti psům s krátkýma nohama
proti bojovým psům (to bych pochopil)
a proti psům...
Radim Polášek
16.4.2023 15:26 Reaguje na Richard VacekU slepičích brojlerů je to ještě zdůrazněno tím, že je to generace F1 od málo příbuzných a nadměrně osvalených rodičovských ras. Dříve vyšlechtěných na maso nebo snad i na kohoutí turnaje.
Tonda Selektoda
16.4.2023 09:59 Reaguje na Majka KletečkováAnimoid II
16.4.2023 15:15Že by nedostatek pohybu byla nemoc?
Podobně se projevuje třeba nedostatek selenu, nebo je to důsledek šlechtění, ale nemoc?
Je nedostek vzdělání taky nemoc?
Radim Polášek
16.4.2023 15:19 Reaguje na Animoid IIBřetislav Machaček
17.4.2023 10:10odchované v travnatém výběhu. Kvůli tuhosti masa by ho považovali za maso
ze starých nosnic a asi by jim ani nechutnalo. Jsou totiž zvyklí na křehké
maso rychle rostoucích kuřat a nikoliv na kuřata, která na dvoře rostou
půl roku i více. Ono i domácí chov je rozdíl, co se týče rasy, potravy a
velikosti výběhu. Nejsem fanda jakéhokoliv intenzivního chovu, ale chápu
ekonomiku chovu a hlavně požadavky zákazníků na jemné křehké maso těchto
průmyslově chovaných kuřat. Celý život chovám drůbež, ale taky už nebudu
nikdy chovat kuřata ke konzumu, protože doma vychované kuře by mne vyšlo
na minimálně 300 Kč/kg a nikomu mimo mne by asi nechutnalo.
Radim Polášek
17.4.2023 21:16 Reaguje na Břetislav MachačekTuhé možná bude, to znamená, že nezměkne téměř žádnou kuchyňskou úpravou, když se to zvíře udělá špatně, například se při zabíjení vystaví velkému stresu. Třeba se dlouho honí než se chytne a když se předtím předchozí zvířata zabíjela stejným způsobem před očima těch ostatních zvířat, takže to zvíře ví přesně, že jak ho člověk chytne, ho zabije. Nebo možná když se zabíjí neobratně. Nebo drží neobratně tak, že se tomu zvířeti způsobuje bolest. Nevím, v tom nemám moc zkušenosti.
Potom přirozeně tuhé je zvíře, které je staré.
Tonda Selektoda
18.4.2023 19:15 Reaguje na Břetislav MachačekRichard Vacek
19.4.2023 19:49 Reaguje na Břetislav MachačekKýho Šlaka
19.4.2023 13:55Richard Vacek
19.4.2023 16:37 Reaguje na Kýho ŠlakaMajka Kletečková
19.4.2023 21:31 Reaguje na Richard VacekTonda Selektoda
20.4.2023 05:10 Reaguje na Majka KletečkováRichard Vacek
20.4.2023 05:52 Reaguje na Majka KletečkováAlternativně si můžete koupit vyřazenou slepici z drůbežárny - ty jsou starší a jde o jiného křížence, takže tam budete mít více kostí a méně masa, které bude tužší.
Kýho Šlaka
20.4.2023 16:27 Reaguje na Richard VacekRichard Vacek
20.4.2023 18:33 Reaguje na Kýho ŠlakaSnad tolik ke struktuře masa, které je křehké a hodí se na přípravu spousty chutných pokrmů. Výborná je kuřecí kapsa plněná Nivou a šunkou.
Břetislav Machaček
20.4.2023 10:10 Reaguje na Majka Kletečkovárostlinu, když se chce najíst. Koukala na mne jako
péro z gauče a řekla, že je to normální, že jíme
rostliny. Na to jsem ji řekl, zda to mohou i zvířata
a my je za tu konzumaci rostlin potrestat snězením.
Měla v tom stejný guláš jako vy v tom týrání
zvířat. Co se některým lidem jeví jako týrání, tak
provozují to samé se svými miláčky, kteří na ně
čekají nevyčuraní v bytě, než přijdou z práce a
nebo doma sami vyjí steskem. Svého křečka "pobaví"
kolotočem, aby neběhal ze stresu kolem stěn terária a dají všem k jídlu pouze to, co uznají za vhodné. Čistě přírodní chov dnes neexistuje téměř nikde mimo divoké zvěře v divočině. Všude jsou zvířata i lidé něčím omezováni a záleží pouze na té míře omezení.
Já bych dobrovolně nežil v paneláku ve městě, tak jako umožním slepicím běhat celý den v travnatém výběhu s potokem a stromy. Jiným ale nic než byt
ve městě nezbývá a taktéž i ten intenzivní chov zvířat. Umožnit všem domácím zvířatům alespoň to,
co mají mé slepice je UTOPIE, pokud nás tu bude 8 miliard a více. Být tu divočina, tak se na Zemi uživí pouze pár desítek milionu a co s ostatními? Budeme se rozpočítávat 1.2.3.4....a střílet? Ti
utopisté jsou taky mrzáci, ale duševní, protože
neznají řešení, ale jsou ZÁSADNĚ PROTI velkochovům
a intenzivnímu pěstování potravin na polích.
Karel Zvářal
20.4.2023 18:30 Reaguje na Majka Kletečkováhttps://www.youtube.com/watch?v=2brAeeFqi2U
Majka Kletečková
21.4.2023 23:02 Reaguje na Karel ZvářalNení brojler jako brojler. V mnohých výkrmnách chovají hybridy vyšlechtěné tak, aby přibírali tak rychle, že je za několik týdnů jejich nohy neunesou nebo jen s velkými obtížemi; pravděpodobně mají i jiné zdravotní potíže, které nejsou vidět. Mně se tahle eugenika nelíbí, považuji to z etického hlediska za nesprávné.
Karel Zvářal
24.4.2023 17:19 Reaguje na Majka KletečkováViděno optikou "nemoci bílých vláken", bych mohl považovat dnešní chovy skotu za "nemoc velkých vemen", resp nemoc vysoké dojivosti. Osobně považuji optimum někde mezi 7-10 tis litrů, chtít více mi přijde už přes čáru. Jenže dnešní svět se neřídí představami polo/lajků, ale ekonomickými parametry.
Genetika dnes zasahuje do spousty oborů. Dovedete si představit, že bych bojoval proti "nemoci dlouhých uší" u psů, či "nemoci dlouhé vlny" u ovcí? Těm zvířatům to přináší útrapy, ale páníčkům/chovatelům to tak vyhovuje. Takže můžete pouze vyslovit svůj názor, případně chovat přirozeněji, ale to je tak asi všechno...
Tonda Selektoda
19.4.2023 21:24 Reaguje na Kýho ŠlakaAž budete jíst cvrčky a červy, vzpomeňte si, že to byli též živí tvorové, chovaní „nehumánně“, v zajetí uzavřených velkochovů, jen aby se snížila současná spotřeba masa a tím i produkce našeho společného nepřítele - kysličníku uhličitého!
Kýho Šlaka
20.4.2023 16:16 Reaguje na Tonda SelektodaTonda Selektoda
22.4.2023 00:24 Reaguje na Kýho ŠlakaNo, v současnosti vadí kuřecí maso. Příště můžou být nežádoucí třeba vajíčka… …a nakonec, možná, i lidé... Ušlechtilými úmysly lze zdůvodnit ledasco.
A co se týče toho internetu. Ano, právě z něj vím, že to co je v článku popsáno, není vůbec nemoc, člověka konzumace takového masa vůbec neohrožuje a v ČR existuje Státní veterinární správa...
Břetislav Machaček
22.4.2023 10:29 Reaguje na Kýho Šlakanemá zkušenosti s generací, která by vyrostla na hmyzu místo masa. Abych do sebe dostal stejné množství bílkovin z hmyzu, jako z masa zvířat,
tak k tomu musím zkonzumovat téměř stejné množství
chitinu a taky různé hmyzí feromony. Zkoumá někdo dopad těchto látek na lidský organizmus? Ne? A nebo ano a mlčí? Nemíním být nedobrovolným pokusným králíkem vedení EU, která si zahrává s myšlenkou
nám ten hmyz vnutit jako součást mouky a pečiva.
Ať existuje možnost výběru, ale nikoliv vnucování.
Vynutit lze cokoliv cenově, změnou norem, ale i
zákazy chovu zvířat a dotováním chovu hmyzu. Pro
ryby a ptáky jsem se kdysi o chov hmyzu pokoušel
a není to nic jednoduchého a ani levného. Navíc
zápach feromonů dospělců potemníka moučného byl
v místnosti takový, že jsem ji po ukončení chovu
musel celé léto větrat a znovu vymalovat. Když
si představím, že bych měl něco tak "voňavého"
jíst v pečivu, tak předem říkám NIKDY !