Sedm praktických tipů, jak se snadno vyhnout palmovému oleji
Někdy vám jde výrobce naproti. Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
„Ten palmáč je snad ve všem! Nemám čas, abych kontroloval všechno, co potřebuji koupit!“ slýcháme často stížnosti lidí. A jde o pochopitelnou reakci. Také jste zaznamenali, že palmový olej se nachází v tak velkém množství výrobků? Pak právě pro vás je toto užitečné a stručné sedmero, sepsané v rámci oslav Mezinárodního dne bez palmového oleje, který připadá na 1. února.
1. Nejrychlejší kontrolu výrobků vám zajistí oblíbený mobilní „bič na palmáč“, aplikace Palm Oil Scanner, která je k dispozici pro Androidy i Apple.
2. Nejlépe se vyhnete palmovému oleji při nákupech s heslem „Šetrně a lokálně“. Tedy, je vhodné podporovat místní farmy, ideálně ty v režimu BIO. A protože 65 % palmového tuku, který byl loni dovezen do EU, bylo použito v energetice, z toho 53 % na bionaftu, má smysl jezdit co nejvíce na kole a hromadnou dopravou a pokusit se šetřit elektřinou.
3. Jednoduše vyřaďte z kuchyně margaríny a ztužené tuky a nahraďte je máslem a tuzemskými nebo evropskými oleji. A všem doma prospěje, když rozšíříte jídelníček o více chutných vařených a pečených receptů a uberete smažená jídla.
4. Zajděte si do vašeho nejoblíbenějšího pekařství v době, kdy tam bude klid, a zeptejte se prodavače, které výrobky z těch, co bráváte, jsou bez palmového oleje. Pokud zjistíte, že některý vámi oblíbený druh pečiva obsahuje palmový olej, zeptejte se, zda pekárna neplánuje změnu. Pokud ne, najděte v nabídce pečivo podobného typu bez palmového oleje. Zapamatujte si rady prodávajícího a příště už budete vybírat najisto.
Je tam! Sakra! Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
5. Co se týče potravin, ze zákona musí být palmový tuk uveden na obalu. Nejčastěji bývá obsažen v polotovarech, dále v krémech, náplních a polevách. U tohoto sortimentu stojí za to kontrolovat složení a najít si své oblíbené značky, u kterých víte, že jsou v pořádku a půjdete pro ně při rychlých nákupech najisto. Ale i konkrétní sušenku, zmrzlinu nebo třeba listové těsto je třeba čas od času přezkoumat zase, složení výrobků se může v běhu měsíců měnit. Pro základní nakouknutí, jak si na tom výrobky stojí, můžete využít jejich katalog.
6. Zvítězte nad pokušením! Při vzpomínce na obvodního lékaře + na vaše poslední vážení slavnostně omezte nebo vyškrtněte ze života fastfoody. Pokud se chystáte navštívit restauraci nebo cukrárnu, je dobré si najít předem informace o složení a původu surovin, které zařízení využívá. Palmový olej je zhusta využíván v restauracích při smažení. A když najdete sympatický podnik, kde vám bude chutnat a současně tam nepoužívají palmový olej, příště jej upřednostněte a doporučte také svým známým.
7. Kde pátrání po palmovém tuku nejvíc skřípe? U kosmetiky, čistících a pracích prostředků a krmiv pro zvířata. Tam bývá palmový olej zašifrován do záhadného hieroglyfu, např. jeden z nejčastějších zní „sulfate laureth sodium“. Nejjednodušší je, najít si seznam kosmetických či jiných firem, které nepoužívají palmový olej a začít brát zboží od nich. Můžete také výrobce postupně střídat a nalézt svoji novou „srdeční“ značku mýdla, šamponu nebo pracího prášku, která bude současně šetrná k životnímu prostředí.
Přejeme vám, aby se vám dařilo krok za krokem snižovat svoji ekologickou stopu. A také, aby vás a vaši rodinu začalo toto téma bavit a něco nového a zajímavého vám to přineslo!
reklama
Lucie BarošováAutorka ochránkyně přírody, spolupracuje s Koalicí proti palmovému oleji.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Nejhorší je používání oleje jako biopalivo. A je jedno, jestli se jedná o olej palmový, nebo řepkový. Jeden hektar palmy olejné dává oleje jako několik hektarů řepky, takže při rozumném pěstování by zajistil obživu v rozvojových zemích a uvolnil řepkové lány v Evropě.
Odpovědět
Nojo… Ale jak dosáhnete, aby ho pěstovali rozumně?
Jedině poklesem poptávky po něm, a tu lze snížit jedině bojkotem výrobků, do kterých se používá.
Odpovědět
Oboje je špatně, na poli se nemjí pěstovat žádná paliva do motorů. Pole pokryté fve panely dá za rok asi 400x? víc energie než řepkové, ale ani panely na pole nepatří, ty patří na střechy a parkoviště. Prostě tahle cesta je celá špatně.
Odpovědět
Jinými slovy, zelení blábolí o palmovém oleji v potravinách ale to, že hlavní problém vyvolali oni sami uhlíkovým šílenstvím a snahou opět za pomocí masívních dotací a zákazů a příkazů nahradit fosilní paliva rostlinnými oleji, o tom mlčí jako hroby.
Odpovědět
Jsem toho názoru, že v potravinách palmový olej svůj smysl má. Jen bychom měli jíst více ryb (bez ohledu na to, že se většinou dovážejí), protože tuk z nich do jisté míry "vyvažuje" mastné kyseliny z palmového a kokosového oleje (co do biologického účinku).
Vzhledem k nízké konzumaci ryb u nás jsou EUnijní "bezpečné příjmy" palmového a kokosového oleje pro naši populaci příliš vysoké.
Odpovědět
Tip osmý: zelení všech směrů a orientací se spojí, stejně jako tehdy, když bojovali za náhradu ropy biopalivy a se stejnou vehemencí začnou varovat, že to byl nejhloupější nápad století, který víc problémů přinesl než vyřešil a že se od něj musí okamžitě ustoupit. A nepřestanou, dokud toho nedosáhnou. Upozorňuji ovšem, že jde jen o partikulární řešení, které by opět mohlo více problémů přinést než vyřešit - ekonomiky celých států se již orientovaly na palmový (řepkový, ...) olej, vykácely lesy a pralesy nebo aspoň vyhubily včely a teď by je stihla chudoba, když by celý svět přestal ten olej odebírat a oni by měli jen vyklučený prales a milióny prázdných sudů na palmový olej.
Odpovědět
Je to prostě tak, že když člověk zasáhne do přírody, vždycky způsobí jen její poškození a když to napravou jen jen způsobí další škodu. Těch příkladů je nepřeberně monodruhové lesy, meliorace,insekticidy a herbicidy,biopaliva, atd., atd., ...
Ono by bylo nejlepší, aby lidé na nic moc v přírodě nešahali, když už, tak velmi opatrně a jen v nezbytné míře.
Zatím lze tvrzení, že na co přírodního sáhl člověk to podělal, považovat téměř za popis skutečnosti.
Odpovědět
Myslím, že hysterie okolo palmového oleje je neadekvátní. Je to olej, který má široké využití a sám o sobě ničemu neškodí. Velkým problémem se ale stává okolnost, že se kvůli němu někde vypalují původní lesy a zakládají neúnosně rozlehlé plantáže. Problém je obrovských monokulturách s nulovou biodiverzitou. Pokud by si nějaký obecný zemědělec v rámci své usedlosti vysázel háj s palmovým olejem, vřelému to, jako dobrý agrolesnický počin, doporučím. Pokud ale velcí kapitáloví hráči palmovými plantážemi pokazí krajinu, to je jiná. Ještě je možné akceptovat plantáže, pokud jsou založeny na již degradovaných pastvinách, kde se jiným plodinám nedaří. Taky jsem viděl, že se ze zbytků slupek po vylisování dají vyrábět skvělé komposty. To není vůbec k zahození. Takže, vnímejme to rozumně, a s klidem. Doporučuji se naopak vymezovat proti bezohledným hráčům, co ve svém, jen na zisk orientovaným byznysem páchají nedozírné škody.
Odpovědět
Pane Střítecký, to co píšete, lze podepsat - ale: Ten článek se v podstatě nezabývá tím, jestli je palmový olej zdravý nebo nezdravý. Nezdravý je, ale je mnoho věcí mnohem nezdravějších, takže budiž, netřeba se ho bát, natožpak hysterčit.
Ale jak jinak chcete bojovat proti těm bezohledným hráčům a proti dalšímu vypalování pralesů (protože ono ještě neskončilo), než co nejdůslednějším BOJKOTEM všeho, v čem je palmový olej obsažen?
O tom ten článek je. A já s ním souhlasím.
Určitě bojkotem nezruinujeme ty obecné zemědělce. A bohužel ani ty velké kapitálové hráče - ty už vůbec ne... Ale když poklesne odbyt palmového oleje, alespoň ustane snaha plochy těch plantáží dál rozšiřovat.
Odpovědět
No dobře...
Rozšiřovat se možná budou i tak, ale pomaleji. Nemusí pršet, alespoň že kape.
Odpovědět
Palmový olej je samozřejmě zdravý, obsahuje například velké množství beta karotenu. PRoto si ho mimo jiné oblíbili v JV Asii, kde díky stravě založené hlavně na rýži, která neobsahuje žádný beta karoten, lidé obecně trpí nedostatkem tohoto provitamínu. Řešit se to dalo GM zlatou rýží, nedošlo k tomu díky hysterii zelených vylízanců, kteří tento slibný projekt zadupali do země. Místo toho mají v JV Asii palmový olej.
Ano, bezohledné zelené fanatiky, kteří prosazením dotováním tzv. biopaliv způsobili tuto katastrofu, je třeba bojkotovat.
Odpovědět
To, že obsahuje hodně vitaminu A a E, ještě neznamená že je zdravý. Ani zdaleka to nevyrovná jeho zásadní nectnost, kterou je extrémní podíl nenasycených mastných kyselin. V tom ohledu je horší než sádlo, lůj či máslo. A to je evidentní zdravotní problém. Nenasycených mastných kyselin totiž máme v naší stravě i bez něho vysoké přebytky, což se významně podílí na vzniku tzv. civilizačních" chorob.
Odpovědět
Evidentní zdravotní problém to není pro toho, kdo se nepřežírá. V opačném případě vyloučení palmového oleje stejně nepomůže. Píši o obyvatelích JV Asie, ti se za prvé nemají možnost se příliš přežírat a za druhé trpí nedostatkem beta karotenu … a pro ně je samozřejmě palmový olej zdravý, pokud jim rovnou nezachraňuje zrak.
Odpovědět
PO obsahuje omega 6 nenasycené mastné kyseliny, které při nedostatku omega 3 nenasycených mastných kyselin z ryb v naší stravě (tyto dvě skupiny mastných kyselin se vyvažují) nejsou úplně OK. Dalším problémem jsou nasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, u nichž se předpokládá podpora vzniku aterosklerózy. Je opravdu otázka, nakolik se E vitamin a beta karoten dostanou do finálních výrobků (jsou docela nestabilní). Na druhou stranu se palmový olej (podobně jako kokosový) přepaluje při vyšších teplotách než běžné rostlinné oleje a je také dost trvanlivý, což se vztahuje i na výrobky, v nichž tvoří tukovou složku.
Odpovědět
Nemusíme chodit daleko, jeden dělá u nás přímo premiéra.
Odpovědět
Ten pěstuje energetickou řepku na olej. Měl by tedy prokázat, že řepka uhradí energii, potřebnou pro výrobu čpavku a energii pro výrobu dusičnanu amonného , včetně ztrát platiny a že bonita půdy se pěstováním nemění (v nejlepším případě). Může též vázat vzdušný dusík a bez NH4NO3 se úplně obejít.
Odpovědět
To by měla prokázat EU, na jejíž befél se ta řepka pěstuje.
Odpovědět
EU nic prokazovat nemusí. Je nastavena tak, že přikazuje aniž by musela něco vysvětlovat. Nemá ani komu, protože nikdo nemá možnost se jí na důvody jejích rozhodnutí ptát. Nebo snad víte o nějaké zpětné vazbě od vás jako občana ČR (nejen ČR) směrem k bruselským byrokratům?
Odpovědět
Samozřejmě. EU skutečně nařídila biopaliva, ale pochopila, že je to blbost a v roce 2013 doporučila to zrušit. Taky to většina států zrušila, jen u nás si Bába vylobboval pokračování dotací. Čistá špinavost.
Odpovědět
Nic se nerušilo. Jen se omezují "biopaliva první generace". Druhou věcí je, že požadavky na podíl energie z "biopaliv" neustále rostou a bez té řepky bychom na ně nedosáhli a platili bruselistům jak mourovatí.
Tedy, ledy bychom místo pěstování řepky nakupovali ten palmový olej.
Odpovědět
|
|