Vánoce bez palmového oleje? Používejte tradiční tuky z kuchařek našich babiček
Většina v obchodech běžně dostupných tuhých tuků na pečení obsahuje palmový olej, upozorňuje Koalce proti palmovému oleji. Namísto nich můžeme použít osvěčené živočišné máslo. „Pro co největší snížení jeho ekologické i etické stopy je nejzodpovědnější volbou máslo v bio kvalitě nebo od malých výrobců, jejichž zemědělskou a výrobní praxi osobně znáte," říká hlavní koordinátorka Koalice proti palmovému oleji Martina Skohoutilová. Můžete se podle ní rovněž ujistit, zda se chovatelé vyhýbají také krmnému palmovému tuku. "Klasické máslo je sice dražší než běžné tuky na pečení, obzvlášť zde však platí, že je lepší sladkostí méně a kvalitních, než ve velkém množství a plných prázdných kalorií,“ dodává Martina Skohoutilová. Palmový olej se ale může ukrývat i v rozinkách a dalším sušeném ovoci nebo některých druzích ořechů.
Přečtěte si také Vánoce se mohou obejít bez palmového oleje. Webové aplikace poradí, jak na to
Do mnoha receptů můžeme podle ochránců přírody použít také naše tuzemské rostlinné oleje, nejlépe ty od drobných malých farmářů. Přednostně bychom měli vybírat původem české, případně evropské i další ingredience a u těch exotických šetřit s množstvím a nejlépe kupovat ty vyprodukované férově jak k přírodě, tak k lidem, kteří je pěstují, pokračují v doporučeních ochránci přírody. „Především u základních exotických komodit o Vánocích běžně využívaných, jako je čokoláda nebo kakao, je více než vhodné volit značky s certifikátem Fairtrade, UTZ či BIO. Pokud upřednostňujete čokoládu z dílen malých tuzemských čokoládoven, ujistěte se, že čerpají suroviny získané zodpovědným způsobem," radí.
Právě Vánoce jsou podle ochránců přírody ten čas, kdybychom měli opravdu myslet na druhé, i když žijí třeba na opačném konci světa. I tyto lidi totiž dnes naší globální spotřebou ovlivňujeme.
reklama