Lékaři zlínské krajské nemocnice zachránili ženu po otravě toxinem z cukety
Žena ze Zlína dostala velkou cuketu ze zahrádky a připravila si ji spolu s rajčaty a sýrem k zapečení. Zpočátku necítila nic zvláštního, večeři jedla sama. "Jídlo jsem jedla s chutí, ale po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá. Bohužel jsem jídlo celé dojedla," uvedla žena. Po třech hodinách začala mít bolesti břicha následované velkými křečemi a vodnatým průjmem narůžovělé barvy.
Do nemocnice se dostala po pár hodinách těžce dehydratovaná a s bolestmi břicha. "Její stav byl opravdu dramatický. Začali jsme podávat infuze, provedlo se CT břicha, kde byl popsán obraz těžkého otoku sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Výrazné poškození jater bylo patrné i z krevních testů. Pacientka pak byla ze zvracení a průjmů tak vyčerpaná, až na chvíli ztratila vědomí," uvedl vedoucí lékař interní jednotky intenzivní péče KNTB Ilja Ryšavý.
Stav pacientky byl podle lékařů od začátku netypický pro infekci. "Laboratorní výsledky nebyly nijak zvýšené, takže neukazovaly na zánět. Při gastroenteritidě nebývá nástup potíží tak rychlý, bývá jiný charakter průjmů. Nález na játrech byl netypický, a tak pro jistotu nasadili antibiotickou širokospektrální terapii. Pro intoxikaci by svědčila hořká chuť požité zeleniny, obraz postižení hlavně tkání, které byly v přímém kontaktu s toxinem, tedy žaludek, střevo, játra," uvedla mluvčí.
"Musím říci, že do té doby jsem nikdy o intoxikaci hořkou cuketou neslyšel. Ale protože nám pak pacientka o konzumaci cukety řekla, naše sestřičky napadlo, jestli se nemohla tímto způsobem otrávit. Skutečně jsme pak našli v internetové databázi několik popisů podobných případů otrav, které vznikly po požití tykvovité zeleniny s obsahem cucurbitacinu, což nám potvrdili odborníci z toxikologického informačního střediska ve Všeobecné fakultní nemocnice Praha s tím, že se však nikdy nejednalo o takhle závažnou otravu," uvedl Ryšavý.
Pacientka se nyní cítí lépe. "Sama chtěla svůj případ zveřejnit, aby si lidé dávali pozor. Podle odborníků může být cucurbitacin přítomen v některých typech zeleniny, například právě v cuketách nebo v jiné tykvovité zelenině," uvedla mluvčí.
reklama