https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/lekari-zlinske-krajske-nemocnice-zachranili-zenu-po-otrave-toxinem-z-cukety
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lékaři zlínské krajské nemocnice zachránili ženu po otravě toxinem z cukety

15.10.2023 01:28 | ZLÍN (ČTK)
Lidé by podle mluvčí měli kousek zeleniny ochutnat před tepelnou úpravou a nejíst ji v případě hořké nebo jinak zvláštní chuti.
Lidé by podle mluvčí měli kousek zeleniny ochutnat před tepelnou úpravou a nejíst ji v případě hořké nebo jinak zvláštní chuti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lékaři Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně zachránili ženu po otravě toxinem z cukety. Čtyřiapadesátiletá žena skončila na jednotce intenzivní péče, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Po šesti dnech byla pacientka z nemocnice propuštěna, cítí se lépe. Lidé by podle mluvčí měli kousek zeleniny ochutnat před tepelnou úpravou a nejíst ji v případě hořké nebo jinak zvláštní chuti.
 

Žena ze Zlína dostala velkou cuketu ze zahrádky a připravila si ji spolu s rajčaty a sýrem k zapečení. Zpočátku necítila nic zvláštního, večeři jedla sama. "Jídlo jsem jedla s chutí, ale po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá. Bohužel jsem jídlo celé dojedla," uvedla žena. Po třech hodinách začala mít bolesti břicha následované velkými křečemi a vodnatým průjmem narůžovělé barvy.

Do nemocnice se dostala po pár hodinách těžce dehydratovaná a s bolestmi břicha. "Její stav byl opravdu dramatický. Začali jsme podávat infuze, provedlo se CT břicha, kde byl popsán obraz těžkého otoku sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Výrazné poškození jater bylo patrné i z krevních testů. Pacientka pak byla ze zvracení a průjmů tak vyčerpaná, až na chvíli ztratila vědomí," uvedl vedoucí lékař interní jednotky intenzivní péče KNTB Ilja Ryšavý.

Stav pacientky byl podle lékařů od začátku netypický pro infekci. "Laboratorní výsledky nebyly nijak zvýšené, takže neukazovaly na zánět. Při gastroenteritidě nebývá nástup potíží tak rychlý, bývá jiný charakter průjmů. Nález na játrech byl netypický, a tak pro jistotu nasadili antibiotickou širokospektrální terapii. Pro intoxikaci by svědčila hořká chuť požité zeleniny, obraz postižení hlavně tkání, které byly v přímém kontaktu s toxinem, tedy žaludek, střevo, játra," uvedla mluvčí.

"Musím říci, že do té doby jsem nikdy o intoxikaci hořkou cuketou neslyšel. Ale protože nám pak pacientka o konzumaci cukety řekla, naše sestřičky napadlo, jestli se nemohla tímto způsobem otrávit. Skutečně jsme pak našli v internetové databázi několik popisů podobných případů otrav, které vznikly po požití tykvovité zeleniny s obsahem cucurbitacinu, což nám potvrdili odborníci z toxikologického informačního střediska ve Všeobecné fakultní nemocnice Praha s tím, že se však nikdy nejednalo o takhle závažnou otravu," uvedl Ryšavý.

Pacientka se nyní cítí lépe. "Sama chtěla svůj případ zveřejnit, aby si lidé dávali pozor. Podle odborníků může být cucurbitacin přítomen v některých typech zeleniny, například právě v cuketách nebo v jiné tykvovité zelenině," uvedla mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

15.10.2023 08:57
Je zajímavá otázka, zda to nebyla alergie na cucurbitacin .
Odpovědět

vladimír šmídl

16.10.2023 01:49
Že je tahle hořčina toxická jsem věděl, ale že to může proběhnout takhle, to mě překvapilo. U nakládaček se spoléhá na samovolný rozklad hořčiny během skladování a nehořké salátovky se šlechtily tak, že tisíce rostlin se vysely a následně ochutnávaly, až se narazilo na ztrátovou mutaci - okurku, která podle podmínek měla být hořká, ale nebyla.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist