Na veletrhu ve Francii nabízeli rostlinné verze kebabu, špízů i ryb
"Je to chutné a nemusíte kvůli tomu zabíjet zvířata," lákal ke grilu s malými hamburgery prodejce izraelské firmy Redefine Meat. Ta se snaží přesvědčit restaurace, aby na svá menu zařadily jídla s alternativami masa. Firma cílí zejména na Nizozemsko, kde je už dnes jedno procento veganů, pět procent vegetariánů a 70 procent flexitariánů, tedy lidí, kteří jedí maso jen vzácně nebo občas.
O několik stánků dál finská společnost MeEat nabízela "detox pro masožrouty" díky rostlinným replikám rostbífu nebo salámu. Švýcarská firma Planted slibuje "opravdový zážitek z grilování" s jejími šťavnatými špízy, vyrábí také kebaby z "hrachových proteinů vyrobených v Evropě". V pavilonu mlékárenských výrobků ležely na pultech imitace sýrů z Nizozemska.
Francouzská začínající firma Onami Foods nabízí rostlinné verze ryb z rýže a řas. Její šéfka vývoje vysvětluje, že od lidí nežádá, aby přestali jíst ryby, ale snaží se přispět k ochraně zdrojů.
Banka Barclays odhaduje, že do roku 2030 budou rostlinné náhražky tvořit deset procent trhu s "masnými" výrobky, aktuálně je to zhruba jedno procento. Většímu rozmachu těchto produktů brání poměrně vysoká cena. Například kilogram ryb od Onami Foods vyjde na zhruba 40 eur (980 korun), zatímco běžné obalované filé stojí zhruba čtvrtinu. Výrobci cenu hájí vysokými náklady na investice do vývoje nových technologií. Problémem pro větší rozšíření alternativ masa je i současná inflace, která spotřebitele nutí k úsporám. A výdaje na potraviny omezují lidé mezi prvními.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (6)
Michal Uhrovič
25.10.2022 07:48S tím se dělá co?
Zbyněk Šeděnka
25.10.2022 10:44Michal Uhrovič
25.10.2022 10:57 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaJak se to má řešit správně dle západních standardů?
Zbyněk Šeděnka
25.10.2022 11:27 Reaguje na Michal UhrovičSvatá Prostoto
25.10.2022 12:47Rostlinný SALÁM!!!
Mně snad jebne.
Jako vůbec nic proti rostlinné stravě, je to zdravý, dobrý a nemusí to být drahý ... jen se to všechno musí umět:-) ... ale proč z ní dělat něco, co není???