Nádobí na jedno použití ve francouzských fastfoodech končí
Zákon zapovídající v podnicích jednorázové nádobí byl schválený a přijatý už o tři léta dříve, a nyní vešel v platnost. Zareagovat – anebo čelit hrozbě postihu – na něj musí všechny podniky veřejného občerstvení, které mají ve svých provozovnách více jak 20 míst k sezení.
Když se v nich nyní budou stravovat lidé, nabízené pokrmy musí dostat na talířcích, s příbory a skleničkami, jež jsou omyvatelné a znovu použitelné. Pro jídlo, které si berou a vyzvedávají ke konzumaci s sebou ven, zůstává balení při starém.
Vymyslet, jak to udělat jinak
Asi největší rána je to pro řetězce fastfoodů – podniky značek jako je McDonald´s, Subway, Burger King a Starbucks – které musely kompletně přehodnotit svá základní provozní měřítka. Zákon ale ve své podobě dopadá i na kantýny, pekárny, bistra nebo malé podniky nabízející třeba kebaby, nudle a suši. Dohromady se ve Francii týká více než 30 000 různých zařízení. Míst, kde jste jídlo dostali zabalené v sáčcích a krabičkách, které jste hned do dojedení u stolu vyhodili do koše.
Právě tento zažitý model, kdy jednorázový obal, kelímek či nádobí posloužilo hostům v řádu jednotek minut – než se změnilo v odpad – produkoval ročně až 180 000 tun odpadu. Který se v principu vytvořit nemusel, a jehož vzniku se dalo snadno předcházet. Použitím nádobí, které se dá omýt a použít znovu.
Pro provozovatele rychlého občerstvení přijetí zákona znamenalo jisté komplikace. Bylo například třeba dovybavit servis podniku o nové sety nádobí, uzpůsobit tomu provozní praxi, zřídit samostatné pulty pro výdej pokrmů konzumovaných na místě, vyhradit nové prostory pro oddělené skladování čistého a špinavého nádobí, instalovat myčky. A také poučit zákazníky navyklé odjinud, aby teď už příbory neházeli do koše.
Zákazníci se bojí o čistotu
„Všechno, co bylo z papíru nebo kartonu, je teď v omyvatelných a znovu použitelných plastech,“ popisuje Maria Varela, manažerka jedné z pařížských poboček McDonald´s. „Měnil se způsob servisu, uspořádání strávníků u stolů i rozmístění věcí na každém tácku podle podávaného menu. Proměnit jsme museli i formát obsluhy u pokladen.“
Konkrétně ve francouzských "mekáčích" jsou teď ikonické červenožluté papírové krabičky na hranolky ve stejném designu, jen vyrobené z tužšího plastu, stejně jako kelímky na nápoje. Po použití zamíří do mycích boxů, kde budou přečištěny vodou o teplotě 60 °C, aby byla zajištěna jejich hygienická nezávadnost i pro další jedlíky.
Dle popisovaných reakcí se zákazníci sice trochu bojí o to, zda čistota opětovně používaného nádobí bude dostatečná. Ale nově zavedený systém zatím – zdá se – funguje. Inspekce z potravinářských komisí a hygienických odborů při prvních kontrolách neshledaly žádné pochybení. Vícenáklady provozovatelů rychlého občerstvení se promítly do mírného zvýšení cen, ale úbytek zákazníků zatím nepozorují. A tam, kde se zákonu podřídit nechtěli, jen ubrali počet míst k sezení.
Chvála i kritika
Prosazení zákazu jednorázového nádobí v řetězcích rychlého občerstvení si už v roce 2017 vybrali za svůj cíl v nevládní organizaci Zero Waste France.
Argumentovali například tím, že přímo u stolů v provozovnách vznikne 55 % objemu fast foodových odpadů, a že jen McDonald´s obsluhováním zákazníků takto přispěl Francii jedním kilogramem odpadů každou sekundu. Schválení zákona v roce 2020 – stejně jako aktuální náběh zákona do praxe nyní – si velmi pochvalují. Tedy, skoro.
„Jsme nesmírně rádi, že to konečně vstupuje v platnost,“ říká Alice Elfassiová, vedoucí právního oddělení Zero Waste France. „Rychlé občerstvení je odvětví, které produkuje velké množství odpadu. Přestože jednorázové plasty již byly zakázány, byly nahrazeny velkým množstvím vyhozených výrobků, jako je lepenka, dřevo, bambus, což považujeme za nepřijatelné plýtvání zdroji.“
Za problematické teď vidí především, jak alternativy jednorázového nádobí podniky rychlého občerstvení zavádějí. „Většina restaurací rychlého občerstvení nepřejde na klasické sklo nebo porcelán, které se dlouho opotřebovávají a vydrží roky, ale zvolí tvrdý plast.“
Na to ve velké míře cílí i kritika odpůrců zákona. Tvrdí, jeho přijetí značně navýšilo poptávku po sice omyvatelném a opakovaně použitelném, ale stále ještě plastovém nádobí. A že s vyšší spotřebou ohřáté vody a čisticích prostředků pro mytí nádobí zákon možná ušetří na vznikajících odpadech, ale už ne na součtu vydaných energií a užitých materiálů.
V podobném duchu pak například Evropská aliance výrobců papírových obalů (EPPA) doplňuje, že francouzský zákon není šťastně zacílený. Protože ony zaužívané jednorázové obaly byly vyrobeny z obnovitelných zdrojů, a míra recyklace u nich před zákazem dosahovala 82 %.
Jak se bude situace ve francouzských bistrech, kantýnách a provozovnách s rychlým občerstvením dál vyvíjet, se vyplatí sledovat. O podobných zákonných opatřeních přemýšlí řada států Evropské unie.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (14)
Lukas B.
13.1.2023 08:46prostě eko = eko. ale mnoho lidí to přes svůj mentální blok nepobere.
smějící se bestie
13.1.2023 09:13 Reaguje na Lukas B.Lukas B.
13.1.2023 09:21 Reaguje na smějící se bestiesmějící se bestie
13.1.2023 10:19 Reaguje na Lukas B.Jenom když něco zavádějí, musí to dotáhnout do konce - recyklace.
A baterie jsou na pochodu !
Viktor Šedivý
13.1.2023 14:29 Reaguje na Lukas B.Fuj, co jste to použil za odporné slovo?
Viktor Šedivý
13.1.2023 14:26 Reaguje na Lukas B.Slavomil Vinkler
13.1.2023 13:08smějící se bestie
13.1.2023 14:29 Reaguje na Slavomil VinklerMilan Milan
13.1.2023 14:42 Reaguje na smějící se bestiesmějící se bestie
13.1.2023 15:44 Reaguje na Milan MilanBřetislav Machaček
13.1.2023 16:10 Reaguje na smějící se bestieTi z ekologie udělali paskvil za který se dnes
stydím, neb jsem skutečnou ekologii před 40 léty sám prosazoval a hájil.
smějící se bestie
13.1.2023 17:56 Reaguje na Břetislav MachačekZan K.
13.1.2023 18:45Břetislav Machaček
13.1.2023 19:05 Reaguje na Zan K.lidé používali na podpal dřeva v kamnech. Nebylo třeba po akci
uklízet, protože si je lidé sebou odnášeli po dopití. Dnes vám na
podpal nabízejí třeba lepenku napuštěnou parafínem, ale záměrně
vyrobené a nikoliv využité po použití jako ty kelímky. Byly tak
"recyklovány" na teplo a zdarma na rozdíl od různých podpalovačů.
Já používám sice šišky z vejmutovky, ale nebál bych se ani těch
voskovaných kelímků, protože toho parafínu tam je malé množství.
To už romantici za večer při svíčkách toho parafínu spálí více,
než když by použili na podpal v krbu dva voskované kelímky!