https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/nejlepsi-vzdelavaci-projekt-na-neplytvani-s-jidlem-ma-polsko
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejlepší vzdělávací projekt na neplýtvání s jídlem má Polsko

26.3.2019 01:37 | PRAHA (ČTK)
Zhruba třetina roční světové produkce potravin se vyhodí nebo znehodnotí.
Zhruba třetina roční světové produkce potravin se vyhodí nebo znehodnotí.
Nejlepší středoevropský vzdělávací projekt na omezení plýtvání s jídlem za loňský rok představili v sobotu zástupci Polska v Praze. Jejich projekt Jak dobře využít jídlo získal v internetovém hlasování a u odborné poroty nejvíce bodů. Studenti gastronomie se v něm nejdříve učili uvařit jídlo například z okoralého chleba, dále vytiskli brožurku s recepty a distribuovali ji lidem, kteří využívají jídlo z potravinové banky. Projekt začal už v roce 2015, ale díky ohlasu pokračuje rozdávání kuchařek až do současnosti.
 

Možností, jak využít okoralý chléb, je podle polských vítězek Barbary Bukowské, Marzeny Szczechové a Moniky Makutonowiczové mnoho. V kuchařce se například objevil čokoládový brownie s malinovou pěnou, jablečný koláč ze starších rohlíků nebo také rohlíkové palačinky.

Další úspěšný projekt Šťastní bez zbytků byl z Rakouska, kde vítězové nabízejí hodiny vaření. Na každém workshopu pak využívají i jídlo zachráněné ze supermarketu, dvakrát týdně pak vyučují čtyři hodiny v základních školách.

Problematika plýtvání potravin je podle Gudrun Obersteinerové z Univerzity přírodních zdrojů a věd ve Vídni nesnadná. Kromě mechanizace, která nemusí každý kousek zeleniny sklidit, se pak část vyhodí, protože ji obchody nepřijmou jako prodejnou. Dále pak lidé podle ní neumí často potraviny skladovat delší dobu, následně se zkazí.

Zhruba třetina roční světové produkce potravin se vyhodí nebo znehodnotí. Podle aktuálního průzkumu Ipsos pro společnost Unilever průměrný Čech vyhodí 25 kilogramů potravin za rok.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist