https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/vedci-v-nedeli-zahaji-tydenni-pruzkum-ryb-v-lipenske-prehrade
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci v neděli zahájí týdenní průzkum ryb v lipenské přehradě

21.8.2024 00:51 (ČTK)
Zdroj | Hydrobiologický ústav Biologického centra AV ČR
Vědci z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR zahájí týdenní průzkum ryb v lipenské přehradě. Nádrž budou od neděle sledovat sedm dní. Především se chtějí zaměřit na vývoj populace candáta. ČTK to řekla Daniela Procházková z biologického centra Akademie věd ČR.
 
Lipenská přehrada v minulosti patřila mezi oblíbené rybářské revíry právě kvůli lovu candátů. "Pro řadu rybářů je candát nejzajímavějším druhem jezera z hlediska sportovního rybolovu. V posledních dekádách minulého století bylo Lipno velmi bohaté na candáta a na jeho potravní druhy, ale po roce 2000 výrazně zchudlo," uvedl vědecký pracovník Jan Kubečka z Hydrobiologického ústavu Akademie věd. Dodal, že průzkumy přehrady v minulých letech ukázaly zlepšení podmínek pro candáta a jeho rozmnožování. Šlo například o dostatek potraviny pro dravce. Zrychlil se také růst candáta.

Týdennímu průzkumu přehrady se bude věnovat tým složený z 32 odborníků. Postupně zkontrolují celou nádrž od přítoku Vltavy v Nové Peci až po hráz v Lipně nad Vltavou.

Rybáři v přehradě v posledních týdnech zjistili, že více hynou úhoři. Důvodem je parazit hlístice krevnatky úhoří, který ryby nakazí anguilikolózou. Kvůli tomu na v lipenské přehradě uhynuly desítky úhořů. Anguilikolózou se nemohou nakazit lidé. "Primárním cílem našeho průzkumu nejsou úhoři, ale pokud nějaké vylovíme, určitě se jimi budeme zabývat. Součané problematice na Lipně v souvislosti s úhoři se věnují naši parazitologové," uvedla Procházková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

21.8.2024 06:02
V prvé řadě by se měli zaměřit na ty " sportovní " rybáře , co každou ulovenou rybu pustí zpět do vody !
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.8.2024 07:22 Reaguje na smějící se bestie
1* Také uvažuji o tom, že se stanu sportovní spotřebitel: kup a vyhoď. Nejsu přece prase, vrátím to popelnici.

No a potraviny propre donátory - to je základ úspěchu. Maso, uzeniny, chléb a zelenina - po tom porostou jak z vody.
Odpovědět
JK

Jana K

21.8.2024 09:45 Reaguje na Karel Zvářal
Tak, tak.......nic zpátky nepouštět, založit firmu např. "Sportovní rybář Karel, rybí maso k prodeji ihned, děláme i rozvoz k zákazníkovi."
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.8.2024 11:11 Reaguje na Jana K
Mám tím na mysli zejména sumce (superpredátor), kdy "vrací vodě" kapitální kousky, se kterými se leda vyfotí, neb zvýšení ega a závist okolí je víc, než plný mražák.

Jinak ano, podměrečné nebrat, avšak jiné ulovené ano. V kerési zemi-) to tak mají a všichni jsou s tím srozuměni, smířeni a spokojeni. Je to jen o zvyku, stresovanou rybu raději takto použít, než tahat jednu za druhou a bavit se na cizí účet. Sportu zdar, rozpíchaným tlamám zvlášť!
Odpovědět
JK

Jana K

21.8.2024 13:05 Reaguje na Karel Zvářal
Máte pravdu, je to podivný "sport".
Jsem zvědavá, kolik tam nepočítají těch sumců, to budou spíše přibližné odhady. Zase nějak moc jich nebude, někdo ho pustí, většinou jsou zkonzumováni. Rostou moc dlouho a mladych přežije málo.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.8.2024 18:52 Reaguje na Jana K
To by jste se divila, kolik jich je nyní a
kolik jich bylo třeba před 30 roky, kdy ale
bylo naopak jiných ryb(jejich potravy) více.
Velká ryba=velká spotřeba potravy a jak bez
konzumace skončí? No přece někde se ve vodě
rozloží zpět na ty živiny, které se mohly
konzumací dostat z vody ven. Tak se pouze
ve vodě hromadí a pak se řeší, co s vodou,
která je doslova živinami "přehnojená" .
Člověk je na našich vodách stejný predátor
jako medvědi na Aljašce. Ti tam konzumují
lososy a část živin z lososů končí jako
hnojivo pro stromy v chudé severské půdě.
Nebýt jich, tak po vytření hnijí v řece
a život v řece doslova hnilobou otráví.
Chyť a pusť má platit pro takové druhy, kterých ubývá a nikoliv pro sumce a velké
kapry. Nevadily by mi ani vyšší míry ryb,
ale jsem zásadně proti plýtvání rybím masem
hájených kapitálních kusů, které stářím
a opakovaným poškozením při lovu hynou
někde ve vodě. Matka příroda nám daruje to,
čím kvůli egu a fotečce zbytečně plýtváme
a obratem nám nakope zadek úbytkem kořisti
kapitálních sumců a nepoměrem kapitálních
kaprů a kaprů v konzumní velikosti, kterým
ti velcí žerou pro ně určenou potravu. To co
sežere kapitální kapr stačí jako potrava pro
5 tříkilových kaprů!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

22.8.2024 20:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Opět zlatá slova.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.8.2024 08:33 Reaguje na Michal Ukropec
Děkuji za pochvalu. Píšu pouze svůj
názor podložený metrovými kapry, co
stářím hynou a hnijí v rákosinách.
Když jsem na mrtvého kapra upozornil opodál bivakující rybáře Chyť a pusť, tak prý co s ním? Řekl jsem jim, že to je jejich dílo, že ryby
hynou bez užitku stářím a že by ho
měli alespoň vytáhnout a zakopat,
když se s ním opakovaně fotívali
a týrali ho opakovaným vylovováním.
Se zlou jsem se potázal, že jsem
prý řezník lovící pro maso. Nevím
zda mých šest kaprů po 3 kg je
řezničina, ale je to 18 kg masa
vytaženého z vody s živinami ven
na rozdíl od jednoho 20 kg kapra,
který shnil v rákosí a ty živiny
zase do vody vrátil. Nehledě na
ten zápach v okolí a kritiku těch
nerybářů, kteří se nechtějí
koupat ve vodě s rozkládajícími
se trofejními rybami. Jeden z lovců
Chyť a pusť tvrdil, že ryby nejí,
ale v hypermarketu měl ve vozíku
rybí filety. Ono to je spíše taky
o línosti rybu zabít a zpracovat.
To mi potvrdila i jeho žena, že
vánočního kapra jedí, ale kupují
ho u stánku zabitého a očištěného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist