Tiskové zprávy
Arnika - program Toxické látky a odpady: Arnika žádá, aby značka KLASA nebyla udělována výrobkům baleným do PVC
6. června 2007 | Arnika - program Toxické látky a odpady
Autor: Ing. Miroslava Jopková, tel: 774 406 993
Autor: Ing. Miroslava Jopková, tel: 774 406 993
Sdružení Arnika dnes vyzvalo Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), aby potravinám baleným do PVC nebyla nadále udělována prestižní značka kvality KLASA (1).
V <a href="http://bezjedu.arnika.org/downloads/vyzva_klasa.pdf">písemné výzvě</a> Arnika žádá, aby se zákaz používání PVC jako potravinového obalu stal jednou z podmínek pro získání národní značky KLASA.
„Obal je důležitou součástí samotného výrobku. Pokud je vyroben z PVC, mohou se z něj přímo do potravin uvolňovat velmi škodlivé látky jako <a href="http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=1910056">ftaláty</a>, <a href="http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=811152">adipáty</a> či <a href="http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=1910057">4-nonylfenol</a> (2). Pokud má být KLASA i nadále vnímána jako prestižní značka kvality, neměly by ji získat výrobky, u kterých hrozí takové riziko,“ uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.
<br /><br />
Podle vedoucí kampaně Arniky <a href="http://pvc.arnika.org">“Nehrajme si s PVC”</a> Ing. Miroslavy Jopkové však PVC neškodí jen během používání, ale i při výrobě a likvidaci. „PVC není jednoduché recyklovat a nepatří ani do kontejneru na tříděný odpad. Použitý potravinový obal z PVC často končí na skládce komunálních odpadů nebo ve spalovnách. Při skládkování se z PVC uvolňují nebezpečné ftaláty, adipáty a těžké kovy. Při spalování PVC vznikají chlorovodík a nebezpečné dioxiny. Během hoření se rovněž uvolňují těžké kovy. Je politováníhodné, že takto končí nepotřebný obal pyšnící se značkou KLASA,“ řekla Jopková.
(1) Národní značku pro kvalitní potraviny KLASA uděluje ministr zemědělství na doporučení správce značky, kterým je Státní zemědělský intervenční fond. (SZIF). Značka smí být udělena pouze po splnění všech podmínek stanovených v „Pravidlech pro udělování národní značky KLASA“. „Pravidla“ jsou navrhována a doporučována Samostatným oddělením pro marketing Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) a Odbornou radou a schvalována Ministrem zemědělství ČR.
<br /><br />
(2) Článek „Kontaminace potravin ftaláty z obalů“je k přečtení <a href="http://pvc.arnika.org/clanky.shtml?x=2000745">zde</a>.
V <a href="http://bezjedu.arnika.org/downloads/vyzva_klasa.pdf">písemné výzvě</a> Arnika žádá, aby se zákaz používání PVC jako potravinového obalu stal jednou z podmínek pro získání národní značky KLASA.
„Obal je důležitou součástí samotného výrobku. Pokud je vyroben z PVC, mohou se z něj přímo do potravin uvolňovat velmi škodlivé látky jako <a href="http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=1910056">ftaláty</a>, <a href="http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=811152">adipáty</a> či <a href="http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=1910057">4-nonylfenol</a> (2). Pokud má být KLASA i nadále vnímána jako prestižní značka kvality, neměly by ji získat výrobky, u kterých hrozí takové riziko,“ uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.
<br /><br />
Podle vedoucí kampaně Arniky <a href="http://pvc.arnika.org">“Nehrajme si s PVC”</a> Ing. Miroslavy Jopkové však PVC neškodí jen během používání, ale i při výrobě a likvidaci. „PVC není jednoduché recyklovat a nepatří ani do kontejneru na tříděný odpad. Použitý potravinový obal z PVC často končí na skládce komunálních odpadů nebo ve spalovnách. Při skládkování se z PVC uvolňují nebezpečné ftaláty, adipáty a těžké kovy. Při spalování PVC vznikají chlorovodík a nebezpečné dioxiny. Během hoření se rovněž uvolňují těžké kovy. Je politováníhodné, že takto končí nepotřebný obal pyšnící se značkou KLASA,“ řekla Jopková.
(1) Národní značku pro kvalitní potraviny KLASA uděluje ministr zemědělství na doporučení správce značky, kterým je Státní zemědělský intervenční fond. (SZIF). Značka smí být udělena pouze po splnění všech podmínek stanovených v „Pravidlech pro udělování národní značky KLASA“. „Pravidla“ jsou navrhována a doporučována Samostatným oddělením pro marketing Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) a Odbornou radou a schvalována Ministrem zemědělství ČR.
<br /><br />
(2) Článek „Kontaminace potravin ftaláty z obalů“je k přečtení <a href="http://pvc.arnika.org/clanky.shtml?x=2000745">zde</a>.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk