Markéta Schauhuberová "> Budování plnicích stanic CNG - Ekolist.cz

Česká plynárenská unie : Budování plnicích stanic CNG

22. února 2008 | Česká plynárenská unie
Autor: Markéta Schauhuberová, tel: +420 241 027 877
V současné době je uživatelům zemního plynu v dopravě k dispozici 18 veřejných plnicích stanic CNG a do roku 2013 se předpokládá jejich navýšení na cca 41. Výstavba dalších plnicích stanic CNG se předpokládá převážně podél hlavních silničních tahů. Cílem k roku 2020 je nahradit zemním plynem celkem 10% klasických paliv používaných v dopravě, což znamená 350-450 000 CNG vozidel, kterým by mělo být k dispozici 300-400 plnicích stanic. Rozvoj užití CNG současně představuje zajímavý segment trhu a řadu investičních příležitostí (vozidla, stanice, technologie, služby, atd.).

V současné době jsou v Praze dvě plnicí stanice a další dvě až tři by měly být na území Prahy postaveny v tomto roce, jedná se např. o plnicí stanici pro Pražské služby (Praha 9), další by měla být v blízkosti letiště. Ve středních Čechách bude stanice CNG v Nymburku, v Kladně aj. V dalších krajích ČR se objeví ještě letos v Trutnově, Semilech, Pardubicích, České Lípě a Havířově, dále později v Humpolci, Liberci, Brně, uvažuje se i o Třebíči, Břeclavi, Valašském Meziříčí aj. „Paralelně probíhají jednání s majiteli čerpacích stanic (např. SHELL, Benzina aj.) o dalších vhodných lokalitách z hlediska přívodu plynu, kde by bylo možné a vhodné vybudování plnicích míst sloužících pro plnění vozidel stlačeným zemním plynem. Vhodné lokality máme vytipovány i na hlavních tazích - na silnicích 1. třídy a na dálnicích tak, aby mohlo být zajištěno bezproblémové tankování a průjezdnost vozidel na stlačený zemní plyn přes území České republiky od jihu na sever a od východu na západ,“ říká generální sekretář České plynárenské unie Josef Kastl.

V Michelském areálu Pražské plynárenské a. s. navíc bude brzy v blízkosti půjčovny CNG vozidel zprovozněno tzv. „CNG Centrum“. Zde by měli stávající i budoucí uživatelé vozidel na zemní plyn najít vše, co je zajímá. Centrum bude v bezprostřední blízkosti CNG stanice, takže v první řadě si řidiči doplní palivo. Budou moci získat CNG zákaznickou kartu, na kterou mohou plnit CNG po celé republice. K dispozici jim budou mapy těchto stanic u nás i v Evropě. Plánuje se zde také prodej či možnost vypůjčení tzv. domácí plničky.

V CNG Centru se plánuje i vystavování a předvádění CNG vozidel v nejširším možném sortimentu, zajišťování jejich prodeje, zapůjčování a i zajištění navazujících servisních služeb, např. kontroly a revize CNG vozidel, mytí vozidel, zkoušky tlakových nádob a v neposlední řadě zde bude možné získat maximum informací v oblasti užití zemního plynu k pohonu vozidel.

U stanic pro rychlé plnění je doba čerpání srovnatelná s čerpáním klasických kapalných pohonných hmot (3-5 minut). Stanice pro pomalé plnění, které plní CNG pomocí malého kompresoru přímo do nádrže ve vozidle, tj. bez tlakových zásobníků, trvá 5 až 8 hodin. Využívání tzv. domácích plnicích stanic - oficiální mezinárodní název je VRA (Vehicle Refuelling Appliance - zařízení pro plnění vozidel) - by mohlo přispět k dalšímu rozvoji využívání CNG. Pomalupnicí stanice je umístěna např. v garáži, kde se připojí na rozvod plynu podobně jako plynový sporák nebo jiný spotřebič a během několika hodin (zpravidla 5 - 8, v době, kdy vozidlo není v provozu - přes noc nebo v přestávkách jízdy) naplní nádrž ve vozidle zemním plynem stlačeným na 200 barů. Může být tankováno i několik vozidel současně.

V ČR představila domácí plničku jako novinku oficiálně v červnu 2007 na Autosalonu v Brně firma Milox, zastupující v ČR největšího výrobce domácích plniček společnost FuelMaker. Pro řadu podnikatelů nebo firem mohou být tyto pomaluplnicí stanice zároveň s převodem vozového parku na zemní plyn ekonomicky zajímavým projektem.

Česká plynárenská unie (ČPU) byla založena plynárenskými distribučními společnostmi a státním podnikem Český plynárenský podnik, o.z. Transgas, v roce 1994 jako nezávislá a dobrovolná profesní organizace právnických osob. Po 13 let své existence se ČPU věnuje významným tématům ovlivňujícím plynárenství v České republice – dnes zejména ekologické daňové reformě, novele energetického zákona, úpravám vyhlášek pro plynárenství , podpoře využití zemního plynu v dopravě a dalším. Cílem ČPU je pomáhat rozvoji podnikatelského prostředí v oblasti zemního plynu. ČPU dnes sdružuje nejvýznamnější hráče plynárenského průmyslu: obchodníka s plynem RWE Transgas, provozovatele přepravní soustavy RWE Transgas Net, 8 regionálních obchodníků s plynem, 8 regionálních provozovatelů distribučních soustav a RWE Gas Storage, vlastníka podzemních zásobníků. České plynárenství ČPU zastupuje v mezinárodní organizaci EUROGAS.

Pro více informací kontaktujte:

ČPU, paní Markéta Schauhuberová
Novodvorská 82/803