Královéhradecký kraj: Český ráj ve fotografii – evropský geopark i líbezná česká krajina

28. dubna 2006 | Královéhradecký kraj
V prostorách Krajského úřadu v Hradci Králové ve Wonkově ulici uspořádal Královéhradecký kraj fotografickou výstavu přírodovědce a fotografa RNDr. Zdeňka Mrkáčka „Krajinou domova“. Tvoří ji soubor několika desítek barevných snímků z Českého ráje a byla připravena ve spolupráci se Správou CHKO Český ráj. Vernisáž výstavy, konané pod záštitou člena rady kraje MUDr. Jiřího Vambery, proběhla dnes 28. dubna a expozice bude přístupná do 19. května 2006. (V pondělí a středu od 8:00 do 17:00 a v ostatní všední dny od 8:00 do 14:00 hodin.)

Český ráj, jedinečné území na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Libereckého kraje, vábí domácí i zahraniční veřejnost a odborníky hlavně atraktivitou skalních měst a dalších geologických útvarů. Proto také 6. října 2005 – k 50. výročí vyhlášení první chráněnou krajinnou oblastí u nás – byl na tři roky ustanoven geoparkem UNESCO, jediným v Česku i v nových členských zemích Evropské unie. Svou tvářností však také dobře reprezentuje českou krajinu.

„Trosky, Kozákov, Kost, či třeba Jizera patří k symbolům naší republiky. Chci ukázat nadčasové hodnoty tohoto regionu a připomenout nutnost jejich zachování pro nás i další generace. Účelem výstavy není propagovat Český ráj pro stále širší turistické využití, ale přivést návštěvníka k hlubšímu zájmu o neživou a živou přírodu v krajině kolem nás,“ vysvětluje autor výstavy, z níž asi polovinu tvoří krajinářské snímky – skalní města, lesy, louky, rybníky – doplněné o záběry památek, druhou část záběry rostlin a živočichů. Krásu přírody vystihují Mrkáčkovy záběry prostřednictvím detailů – tvarů, či barev, u větších celků atmosférou a náladou místa. „Snímky mají připomenout přírodu jako nevyčerpatelný a nejčistší zdroj radosti, poznání, inspirace i energie. V dnešní uspěchané době je výstava také výzvou k zastavení – k zamyšlení nad odkazem předků, nad našim vědomím místa a času, nad odpovědností člověka vůči dalším živým tvorům – našim sousedům v krajině..,“ dodává Mrkáček, který svoji fotografickou tvorbu prezentoval i na řadě dalších výstav v širším regionu Českého ráje, v Polsku aj.

Autor výstavy Zdeněk Mrkáček je pracovníkem Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj se sídlem v Turnově, kde také žije a působí. Největší část své pracovní kapacity věnuje propagaci a popularizaci přírody. Je autorem knih „Příroda v Českém ráji“ a „Ptáci Českého ráje“, spoluautorem knihy „Rybníky Českého ráje“, „Příroda Mladoboleslavska“, „Chráněná území ČR – Liberecko“, autorem desítek článků, stovek přednášek pro mládež i dospělé. Jako zoolog a člen České společnosti ornitologické se věnuje hlavně ptákům. Kromě přírody je jeho dalším hlavním zájmem fotografování, dále turistika a v neposlední řadě sborový zpěv v Pěveckém sboru Antonín Dvořák v Turnově. Jako patriot Českého ráje sleduje regionální literaturu a zajímá se o vše, co patří k historii i současnosti Českého ráje včetně osobností tohoto kraje. Hlásí se k odkazu Antonína Marka, prof. Josefa Pekaře, Františka Kavána, Vojtěcha Kopice, MUDr. Jiřího Šolce, Miroslava Pojkara a dalších, kteří ctili a hájili trvalé hodnoty regionu.