Jan Korytář "> Další tisícovka jilmů do přírody Libereckého kraje - Ekolist.cz

Společnost přátel přírody: Další tisícovka jilmů do přírody Libereckého kraje

29. dubna 2005 | Společnost přátel přírody
Autor: Jan Korytář , tel: 776 561 736, 482 751 195
Ohrožené jilmy rozváží v těchto dnech pracovníci Společnosti přátel přírody školám po celém Libereckém kraji. V rámci projektu Šance pro jilmy vysadilo sdružení v uplynulých dvou letech 1858 sazenic této vzácné dřeviny. Nyní jich chce do krajiny s pomocí žáků a studentů vrátit další tisícovku.

V České republice se tradičně vyskytují tři druhy jilmů: jilm vaz, jilm habrolistý a jilm horský. Dříve byly neodmyslitelnou součástí krajiny – rostly v lesích, při březích řek a potoků, na mezích a v remízkách, v alejích podél cest, v parcích i uličních stromořadích měst. Dnes se s nimi díky houbovému onemocnění zvanému grafióza setkáte jen výjimečně. Tomuto onemocnění, zavlečenému k nám ve třicátých letech ze zahraničí, padlo za oběť přibližně 90% jilmů na území naší republiky.

„Grafióza je stálým problémem. Přesto věříme, že má naše snažení smysl. Vycházíme z toho, že jilmy, které přežily jsou proti této nemoci odolnější. Semena z těchto stromů sbíráme a v lesních školkách z nich pěstujeme nové sazenice.“ vysvětluje Jiří Antl ze Společnosti přátel přírody.

Jilm je zajímavý i tím, že jeho plody, na rozdíl od většiny našich listnáčů, nedozrávají až na podzim, ale již na přelomu května a června. Semínka vypadají jako malé lehké penízky a vítr je dokáže přenášet na velké vzdálenosti. Pokud je bezvětří a spadnou na zem, mohou pod statným stromem vytvořit i několikacentimetrovou vrstvu.

Vedoucí Společnosti přátel přírody dodává: “Největší radost máme z toho, že se do projektu každým rokem hlásí více škol a že se nám díky jejich zájmu daří vracet jilmy opravdu do celého kraje. Ideální by bylo, kdyby si každý žák mohl během své docházky na ZŠ vysadit alespoň jeden svůj strom.“. V projektu bude Společnost přátel přírody pokračovat i za rok, kdy rozšíří nabídku stromů do škol o další druhy.

Bližší informace: SPP – Jan Korytář (tel. 776 561 736) nebo Jiří Antl (tel. 777 647 557)
e-mail: jilmy@cmelak.cz

Společnost přátel přírody (dříve Staří ochránci Jizerských hor) - občanské sdružení vzniklo v roce 1994. Sdružuje zejména mladé lidi se zájmem o nenásilné prosazování trvale udržitelného způsobu života a vytváření harmonických vztahů mezi lidmi a přírodou. Sdružení si klade za hlavní cíle mj. přispět v co největší míře k obnově přirozených lesů, a to nejen v Jizerských horách, k záchraně ohrožených původních dřevin a přitom chce zapojit do své činnosti co nejširší veřejnost. Sdružení hospodaří v šesti lesních školkách a pracuje v něm nyní 16 stálých pracovníků. Kromě praktické ochrany přírody se věnuje mnoha formám ekologické výchovy.
Jan Korytář , tel: 776 561 736, 482 751 195