Tiskové zprávy
ProVeg Česko: Evropské univerzity chtějí být lídry v udržitelnosti díky nabídce veganské stravy v menzách
Minulý týden se v Praze sešlo zastoupení univerzitních menz z různých evropských zemí včetně Česka, aby diskutovalo o rostlinném stravování na vysokoškolských kampusech. Událost byla pořádaná Univerzitou Karlovou a Deutsches Studierendenwerk pod záštitou ECStA (European Council for Student Affairs). Odborníci a odbornice se shodli na důležitosti univerzit jít příkladem pro udržitelnější budoucnost.
Diskuse se zaměřila na to, jak přistupovat k veganskému stravování na univerzitních kampusech a na stanovení nových standardů ve vysokoškolském stravování. Přednášející se podělili o své zkušenosti a nejlepší postupy ze svých zemí a diskutovali o možnostech implementace podobných iniciativ ve svých institucích.
Německo jde příkladem
Podíl rostlinné nabídky v německých menzách patří mezi nejvyšší i díky vysokému prodeji. Německé menzy se již léta snaží reagovat na měnící se preference studentstva. Někteří účastníci ovšem vyzdvihli, že navýšení rostlinné nabídky v menzách by nemělo být pouze reakcí na změnu stravovacích návyků, ale jde také o to jít příkladem v udržitelném přístupu ze strany univerzit.
České menzy mění svou nabídku
Česko na zastoupení reprezentovaly Mgr. Pavla Široká a Mgr. Denisa Hobbs z organizace ProVeg Česko s projektem Udržitelné menzy, který skrze školení učí personál menz vařit vegansky. „Na projektu Udržitelné menzy spolupracujeme již se čtyřmi univerzitami, kterým pomáháme zavést do nabídky rostlinná jídla. Jako výsledek společných snah vidíme například nabídku jednoho veganského jídla denně na Univerzitě Karlově od září loňského roku. Věříme, že tento trend bude pokračovat,” uvedla Mgr. Pavla Široká, projektová manažerka pro segment HORECA v ProVeg Česko.
Tato událost reflektovala rostoucí zájem o veganské a vegetariánské stravování mezi vysokoškolskou komunitou a ukázala, že univerzitní menzy jsou ochotny přijmout výzvu a stát se průkopníky v oblasti udržitelného a inkluzivního stravování.
Diskuse se zaměřila na to, jak přistupovat k veganskému stravování na univerzitních kampusech a na stanovení nových standardů ve vysokoškolském stravování. Přednášející se podělili o své zkušenosti a nejlepší postupy ze svých zemí a diskutovali o možnostech implementace podobných iniciativ ve svých institucích.
Německo jde příkladem
Podíl rostlinné nabídky v německých menzách patří mezi nejvyšší i díky vysokému prodeji. Německé menzy se již léta snaží reagovat na měnící se preference studentstva. Někteří účastníci ovšem vyzdvihli, že navýšení rostlinné nabídky v menzách by nemělo být pouze reakcí na změnu stravovacích návyků, ale jde také o to jít příkladem v udržitelném přístupu ze strany univerzit.
České menzy mění svou nabídku
Česko na zastoupení reprezentovaly Mgr. Pavla Široká a Mgr. Denisa Hobbs z organizace ProVeg Česko s projektem Udržitelné menzy, který skrze školení učí personál menz vařit vegansky. „Na projektu Udržitelné menzy spolupracujeme již se čtyřmi univerzitami, kterým pomáháme zavést do nabídky rostlinná jídla. Jako výsledek společných snah vidíme například nabídku jednoho veganského jídla denně na Univerzitě Karlově od září loňského roku. Věříme, že tento trend bude pokračovat,” uvedla Mgr. Pavla Široká, projektová manažerka pro segment HORECA v ProVeg Česko.
Tato událost reflektovala rostoucí zájem o veganské a vegetariánské stravování mezi vysokoškolskou komunitou a ukázala, že univerzitní menzy jsou ochotny přijmout výzvu a stát se průkopníky v oblasti udržitelného a inkluzivního stravování.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk