Tiskové zprávy
Chaloupky - Středisko pro vzdělávání a výchovu v přírodě: Férově posnídali také v Třebíči!
Také Třebíč se v sobotu 14. května 2011 připojila k 41 českým a moravským městům, kde lidé veřejně posnídali potraviny se známkou Fair Trade. Zapojili se tak mezi snídaňové happeningy konané již tradičně na Světový den pro fair trade po celém světě. Vyjádřili tím svůj zájem o výrobky, při jejichž produkci v zemích globálního Jihu nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce.
V Třebíči se snídalo na dvou místech. Síly spojilo Zdravé město Třebíč a středisko ekologické výchovy Chaloupky o.p.s. Na Karlově náměstí stál stánek, u něhož studenti Hotelové školy Třebíč nabízeli kolemjdoucím fair trade kávu nebo čaj a dávali jim též ochutnat dobroty z fairtrade surovin, které předtím ve škole pod vedením svých pedagogů napekli. „Vypilo se přes dvacet termosek fair trade čaje či kávy,“ uvádí Iveta Ondráčková, která
v Třebíči koordinuje projekt Zdravé Město.
Férově se snídalo ale také v trávě u Žižkovy mohyly na Hrádku. Účastníci přinesli např. buchtu z Fair Trade kakaa a kokosu, domácího tvarohu a mouky z nedalekého mlýna. Pilo se též férové kakao z mléka z mlékomatu. Poté, co si účastníci akce trochu zaplnili vyhládlé žaludky, začali na cestičku pískem vysypávat černobílé logo Fair Trade. „Férovou snídani chceme příští rok určitě zopakovat. Chtěli bychom přidat soutěž o nejlepší férovou buchtu. Kdo chce, může klidně už teď začít vymýšlet a zkoušet recepty z Fair Trade surovin,“ sděluje Eva Králíková z ekologického centra Chaloupky o.p.s.
Světový den pro fair trade se koná vždy druhou sobotu v květnu a letos se celosvětově slaví již po desáté. Loňské snídaně se zúčastnilo kolem 110 000 lidí v 21 zemích světa. V ČR se tato akce konala poprvé a zúčastnilo se jí dva a půl tisíce lidí. Celorepublikově akci koordinovala organizace NaZemi.
V Třebíči se snídalo na dvou místech. Síly spojilo Zdravé město Třebíč a středisko ekologické výchovy Chaloupky o.p.s. Na Karlově náměstí stál stánek, u něhož studenti Hotelové školy Třebíč nabízeli kolemjdoucím fair trade kávu nebo čaj a dávali jim též ochutnat dobroty z fairtrade surovin, které předtím ve škole pod vedením svých pedagogů napekli. „Vypilo se přes dvacet termosek fair trade čaje či kávy,“ uvádí Iveta Ondráčková, která
v Třebíči koordinuje projekt Zdravé Město.
Férově se snídalo ale také v trávě u Žižkovy mohyly na Hrádku. Účastníci přinesli např. buchtu z Fair Trade kakaa a kokosu, domácího tvarohu a mouky z nedalekého mlýna. Pilo se též férové kakao z mléka z mlékomatu. Poté, co si účastníci akce trochu zaplnili vyhládlé žaludky, začali na cestičku pískem vysypávat černobílé logo Fair Trade. „Férovou snídani chceme příští rok určitě zopakovat. Chtěli bychom přidat soutěž o nejlepší férovou buchtu. Kdo chce, může klidně už teď začít vymýšlet a zkoušet recepty z Fair Trade surovin,“ sděluje Eva Králíková z ekologického centra Chaloupky o.p.s.
Světový den pro fair trade se koná vždy druhou sobotu v květnu a letos se celosvětově slaví již po desáté. Loňské snídaně se zúčastnilo kolem 110 000 lidí v 21 zemích světa. V ČR se tato akce konala poprvé a zúčastnilo se jí dva a půl tisíce lidí. Celorepublikově akci koordinovala organizace NaZemi.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk