Kateřina Beňová "> Fórum 50 % chce šanci pro ženy českých měst! - Ekolist.cz

Fórum 50%, o.s.: Fórum 50 % chce šanci pro ženy českých měst!

19. července 2007 | Fórum 50%, o.s.
Autor: Kateřina Beňová, tel: 257 216 170
Občanské sdružení Fórum 50 % minulý měsíc ukončilo projekt „Dejme šanci ženám“, který finančně podpořila Nadace Open Society Praha. Projekt poprvé soustředil činnost sdružení na komunální politickou úroveň a úspěšně nastartoval aktivity, které nadále rozšíří působnost organizace také mimo Prahu.

V loňském roce na podzim Fórum 50 % v rámci projektu provedlo genderovou analýzu senátních a především komunálních voleb a to ve všech 24 statutárních městech a hlavním městě Praze. Výsledky analýz stejně jako podrobná statistika zastoupení žen v samosprávných orgánech statutárních měst ČR se staly součástí webových stránek organizace a byly, pro svou ojedinělost, zařazeny do archivu Národní knihovny ČR. Nejdůležitější závěry provedeného výzkumu představitelky organizace prezentovaly v médiích, ČRo 6 věnoval problematice několik dílů pořadu Na bělidle, a sloužily jako podklad celé řadě článků o výsledcích komunálních voleb 2006 z hlediska zastoupení žen.

Po zvolení nových zástupců a zástupkyň českých měst Fórum 50 % uspořádalo dvě celostátní setkání zastupitelek, která se konala v lednu v Praze a v květnu v lázeňských Poděbradech. První setkání pozvalo ženy českých magistrátů do Evropského domu, kde byl zástupcem Informační kanceláře Evropského parlamentu v ČR uveden Evropský rok rovných příležitostí. V Poděbradech podobná akce Fóra 50 % uvedla dokonce celý týden věnovaný problematice rovných příležitostí a jejich letošnímu prioritnímu postavení v agendě EU.

V rámci projektu „Dejme šanci ženám“ organizace navázala na úspěšné pořádání školení pro političky s názvem „Nadstranický zácvik aspirantek do politiky“ a pod vedením Miluš Kotišové uspořádalo jeho další tři běhy. I tentokrát se podařilo „zaškolit“ ženy každého věku a celého politického spektra, stejně jako spojit ženy v politice zkušené (posledního běhu se účastnila také senátorka) s ženami, které o zapojení do veřejného rozhodování teprve uvažují.

Důkazem dobrého výsledku aktivit projektu svědčí také velký zájem komunálních političek o pořádání zácviků v českých městech. Výsledky komunálních voleb z hlediska zastoupení žen navíc ukazují na to, že ani ve městských zastupitelstvech nedosahuje zastoupení žen kýžených 30 %. S letošním červnem tak sice končí pilotní projekt Fóra 50 % na nižších patrech politického rozhodování, nikoliv však neutuchající snaha organizace dosáhnout vyrovnaného zastoupení žen a mužů nově také na komunální úrovni.

Monika Klimentová
Koordinátora projektu
Fórum 50 %

Občanské sdružení Fórum 50 % se zasazuje o vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích procesech.
Kateřina Beňová, tel: 257 216 170