Ivana Borovková "> Holcim investuje 500 milionů eur do ekologického závodu na výrobu cementu - Ekolist.cz

Holcim Česko: Holcim investuje 500 milionů eur do ekologického závodu na výrobu cementu

13. června 2024 | Holcim Česko
Autor: Ivana Borovková, tel: +420602321331
Tato iniciativa podporuje evropské cíle v oblasti dekarbonizace a je významným krokem směrem k udržitelnému stavebnictví. Společnost do projektu investuje více než 500 milionů eur a do roku 2029 plánuje závod vyrábět 2 miliony tun cementu s nulovými čistými emisemi ročně.
"Prosazováním dekarbonizace jako hnací síly ziskového růstu je společnost Holcim na cestě k tomu, aby se cement a beton s nulovými čistými emisemi staly realitou ve velkém měřítku v tomto desetiletí. GO4ZERO je jedním z našich šesti rozsáhlých projektů zachycování, využívání a ukládání uhlíku podporovaných Evropskou unií. Jejich cílem je zachytit celkem více než 5 milionů tun CO₂ ročně, což nám umožní nabízet do roku 2030 v celé Evropě každý rok více než 8 milionů tun plně dekarbonizovaného cementu,“ uvedl Miljan Gutovic, generální ředitel společnosti Holcim Group.
Projekt GO4ZERO transformuje výrobu cementu v každé fázi procesu. S urychlením dekarbonizovaného využívání energie bude více než 95 % energie pocházet z alternativních paliv, zároveň více než 30 % surovin budou tvořit částečně dekarbonizované alternativní suroviny – převážně odpad produkovaný jinými průmyslovými odvětvími, čímž se podpoří cirkularita. V důsledku toho závod sníží emise CO2 o 30 % již v roce 2027 a bude také provozovat největší evropskou instalaci plovoucích solárních panelů.
Ivana Borovková, tel: 420602321331