Radek Drahný "> I Krkonoše budou žít Rokem Harrachů - Ekolist.cz

Správa KRNAP: I Krkonoše budou žít Rokem Harrachů

27. ledna 2023 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný, tel: 737 209 900
Šlechtické rody v minulosti významným způsobem formovaly naši krajinu. V případě Krkonoš, zejména západních, to byl rod Harrachů. Letos uplyne 400 let od nástupu Arnošta Vojtěcha z Harrachu na pražský arcibiskupský stolec a zároveň 400 let od sňatku Albrechta z Valdštejna s Isabelou Kateřinou z Harrachu. I mimo jiné proto Národní památkový ústav rok 2023 vyhlásil Rokem Harrachů. Při této příležitosti celá řada partnerů připravuje sérii událostí, které připomenou působení Harrachů v Krkonoších.

Oficiální krkonošské zahájení Roku Harrachů proběhlo včera ve čtvrtek 26. ledna ve Sklárně a minipivovaru Novosad & syn v Harrachově. Setkala se tam řada partnerů Roku Harrachů v našem regionu – z harrachovské sklárny a minipivovaru Správy KRNAP a Krkonošského muzea Správy KRNAP v Jilemnici, Města Harrachov, Města Jilemnice i Národního památkového ústavu. Nechyběl ani emeritní ředitel jilemnického Krkonošského muzea a přední znalec harrachovského tématu Jan Luštinec.

„Rod Harrachů dal naší společnosti řadu vynikajících politiků, hospodářů i mecenášů a nepochybně ovlivnil život nejen v českých zemích,“ říká Jan Luštinec. „Přitom se na ně jako na mnoho dalších mělo v minulosti zapomenout. Až po roce 1989 se nejprve podařilo přiblížit osobnost Jana Nepomuka, neboť jeho dějinné zásluhy jsou mimořádné, a později i dalších příslušníků rodu. Stopa Harrachů v české kultuře zůstává stále zřetelná a živá,“ doplnil Luštinec.

„Krkonoše jsou posledních více než 300 let spojeny s rodem Harrachů. Některé jejich kroky se zcela zásadně zapsaly do dějin zdejšího regionu. Z hlediska ochrany přírody nelze opomenout Janem Nepomukem v roce 1904 vyhlášenou rezervaci na Strmé stráni v Labském dole, která byla pomyslným předchůdcem budoucího národního parku. Proto je přirozené, že i Správa KRNAP intenzivně pečuje o odkaz rodu Harrachů a aktivně se letos zapojí i do oslav, které se organicky prolnou s akcemi k 60. výročí založení KRNAP,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

„Krkonošské muzeum v Jilemnici sídlí v někdejším zámku rodu Harrachů, centru jilemnického panství, přičemž využívá i přilehlých hospodářských budov. Působení významného rodu přirozeně patří k hlavním tématům, které prezentuje v rámci zámecké expozice a doprovodných akcí. Zapojení se do Roku Harrachů tak bude letos důležitou událostí,“ říká vedoucí Krkonošského muzea Správy KRNAP v Jilemnici David Ulrych.

„Společně s Jilemnicí zveme žijící zástupce rodu Harrachů na návštěvu po bývalém panství. V průběhu února bude jasné, kdo z Harrachů do Krkonoš dorazí. Na návštěvu se velice těšíme. Jasnými zastávkami bude harrachovská sklárna, kaplička, skokanské můstky i výlet na hřebeny Krkonoš,“ prozrazuje starosta Tomáš Vašíček.

Do oslav Roku Harrachů se zapojí i harrachovská Sklárna a minipivovar Novosad a syn. „První písemná zmínka o sklárně na Novém Světě je podle dostupných pramenů datována k roku 1712. Především díky tomu, že sklárna a její zaměstnanci byly vždy v uctivé péči hrabat Harrachů, se jí podařilo přežít až do současnosti. Výročí, které připadá na tento rok, tudíž u nás ve sklárně vnímáme o to silněji, jelikož je to vzpomínka živá. Odkaz na slavnou tradici je u nás cítit doslova na každém kroku. Sklo se u nás ve sklárně díky hraběcímu rodu vyrábí už celých 311 let. Je naším smyslem a úkolem tuto tradici udržet a předat dál dalším generacím, tak aby historie zůstala zachována,“ říká Petr Novosad z harrachovské sklárny.

Už nyní se můžete na sociálních sítích Správy KRNAP a Krkonošských muzeí (Facebook, Twitter a Instagram) potkávat s hashtagem #RokHarrachu, který nás bude po celý rok 2023 provázet a uvozovat příspěvky, které s krkonošským působením tohoto významného českého šlechtického rodu souvisejí.

V rámci oslav Roku Harrachů připravilo Krkonošské muzeum Správy KRNAP v Jilemnici (vždy v Erbovním sále) dva cykly tematických přednášek o osobnostech rodu spojených s Krkonošemi a jejich sídlech mimo region, dnes přístupných veřejnosti. Můžeme se těšit na:

Akce v Krkonošském muzeu v Jilemnici
28. března - Pod císařským praporem: Kariéra Otty Bedřicha hraběte Harracha v době třicetileté války
9. května - Navzdory osudu: Vzsetupy a pády rodu Harrachů v 17. století
23. května - Poslední Harrachové u nás
12. září - Zámek Hrádek u Nechanic a Harrachové
26. září - Zámek Janovice u Rýmařova a Harrachové
17. října - Zámek Velké Meziříčí a Harrachové
31. října - Zámek Kunín a Harrachové
9. listopadu - Hospodářské dvory Harrachů

V pátek 14. dubna se můžeme těšit na krkonošský křest nové knihy Harrachové z per trojice autorů Jana Luštince, Petra Noska a Adama Rejhy ve stejných prostorách.

Zámeckou expozici v Krkonošském muzeu v Jilemnici, připomínající rod Harrachů pak na letní sezónu doplní i tematická výstava.

V sobotu 17. června pak spojí síly Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších, Město Jilemnice a Krkonošské muzeum v Jilemnici a těšit se můžeme na harrachovskou celodenní akci a následující muzejní noc.

Třetí víkend v červenci (15. – 16. 7.) se pak ve znamení rodu Harrachů ponesou také Pivní slavnosti v Harrachově.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap