Jakub Kašpar "> Konference o nakládání s chemickými látkami začne příští týden v Ženevě - Ekolist.cz

MŽP ČR: Konference o nakládání s chemickými látkami začne příští týden v Ženevě

7. května 2009 | MŽP ČR
Autor: Jakub Kašpar
Ve švýcarské Ženevě se od 11. do 15. května uskuteční 2. zasedání Mezinárodní konference o nakládání s chemickými látkami (ICCM2). Delegaci českého předsednictví povede náměstek ministra životního prostředí České republiky Karel Bláha.

Mezinárodní konference o nakládání s chemickými látkami je rozhodujícím orgánem Strategického přístupu pro mezinárodní nakládání s chemickými látkami (SAICM). Cílem SAICM je dosáhnout správného nakládání s chemickými látkami po celou dobu jejich životnosti tak, aby do roku 2020 byly používány a vyráběny způsobem, který umožní snížit jejich nežádoucí účinky na lidské zdraví a životní prostředí. SAICM byl přijat na prvním zasedání Mezinárodní konference o nakládání s chemickými látkami v roce 2006 v Dubaji a mohou se do něho zapojit nejen národní vlády, ale také mezinárodní a mezivládní organizace, nevládní sektor, zájmové svazy a průmysl.

Cílem ICCM2 je vyhodnotit, jak probíhá proces implementace SAICM. ICCM2 se bude také zabývat metodologií pro zařazování dalších činností i konkrétními návrhy nových oblastí, kde je nutná mezinárodní spolupráce, např. oblast nanotechnologií, elektronického odpadu, chemických látek ve výrobcích a olova v barvivech.

Delegace České republiky a Evropská unie bude prosazovat přijetí dlouhodobých pravidel týkajících se navrhování, posuzování a řešení nových témat souvisejících s mezinárodním nakládáním s chemickými látkami a podporovat, aby výměna informací o nanotechnologiích, nanomateriálech a chemických látkách ve výrobcích na globální úrovni byla rovněž předmětem Strategického přístupu.

„České předsednictví se bude snažit, aby na závěr konference byla přijata výzva k většímu propojení ochrany zdraví, životního prostředí a správného nakládání s chemickými látkami,“ řekl Karel Bláha, vedoucí delegace českého předsednictví.