Tiskové zprávy
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců: Kontaminované okurky – žhavé téma i na mezinárodní konference v Budapešti
31. května 2011 | PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Problémy spojené s dovozem kontaminovaných okurek řeší v těchto dnech také zástupci českých ekologických zemědělců v Budapešti společně s kolegy ze zahraničí, delegáty Evropské komise a jednotlivých členských států. Přestože konference není primárně na toto téma zaměřena, „mrak kontaminovaných okurek se nad ní vznáší po celou dobu“. Na mezinárodní konferenci European Organic Congress je vidět, že se jedná celoevropský problém, který se dotkl všech členských států Evropské unie.
Zástupci biosektoru se také shodují, že bohužel může jít o cílenou kampaň proti biopotravinám, jejichž obliba stále stoupá. „Je zajímavé, jaké zprávy si můžeme v médiích přečíst o rizicích biopotravin a jak se tato kampaň generalizuje. Nemyslím si, že by bylo na místě šířit hysterii, jak tomu bylo v několika předchozích dnech, ale naopak velmi transparentně komunikovat a hlavně řešit problém. Ekologičtí zemědělci se této otevřené komunikace nebojí a jsou na ni připraveni,“ komentovala situaci Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Biookurky se jako zdroj nákazy krvácivých průjmů nepotvrdily, přesto v médiích proběhla zpráva o rizikovosti bioproduktů a to bohužel i ze strany ministra zemědělství České republiky Ivana Fuksy. Představitele stejného ministerstva, které dle akčního plánu chce v roce 2015 dosáhnout 15% celkové zemědělské výměry v systému ekologického zemědělství a zvýšit produkci tuzemských biopotravin. „Přitom argument polévání vzrostlých plodin močůvkou je naprosto zavádějící a škodlivý, protože močůvka by rostlinu spálila a úrodu znehodnotila. Biopotraviny musí vonět a chutnat. Hnojení močůvkou na plod by znamenalo, že by zelenina po močůvce zapáchala. Budeme požadovat uvedení fakt na pravou míru a skutečně doufám, že jde o nepochopení problému, nikoliv o záměr ekologické zemědělství systematicky likvidovat,“ dodala dále Kateřina Nesrstová.
Biosektor začíná konkurovat konvenčnímu zemědělství čím dál citelněji. O to razantnější jsou i kampaně, které mohou tento sektor poškodit. Je třeba přijmout preventivní opatření v případě podobných zjištění, ale nikoliv vydávat tendenční a poplašné zprávy.
Odborníci upozorňují, že ekologické zemědělství by mělo být založeno zejména na lokální produkci, protože se vzrůstající vzdáleností, na kterou se potraviny přepravují, vzrůstá i riziko jejich kontaminace. Zapomínat by však lidé neměli ani na základní hygienická pravidla, jako je umývání zeleniny, ovoce ale i rukou. Podle Kateřiny Nesrstové nikdy nevíte, kdo stovky kilometrů od vás produkty sbíral a jak se s nimi poté zacházelo, což platí stejně pro konvenční jako pro ekologicky pěstované potraviny.
Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková
Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, (tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz).
Poznámka:
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 581 farmářů, 75 bioprodejen a 275 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku.
Zástupci biosektoru se také shodují, že bohužel může jít o cílenou kampaň proti biopotravinám, jejichž obliba stále stoupá. „Je zajímavé, jaké zprávy si můžeme v médiích přečíst o rizicích biopotravin a jak se tato kampaň generalizuje. Nemyslím si, že by bylo na místě šířit hysterii, jak tomu bylo v několika předchozích dnech, ale naopak velmi transparentně komunikovat a hlavně řešit problém. Ekologičtí zemědělci se této otevřené komunikace nebojí a jsou na ni připraveni,“ komentovala situaci Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Biookurky se jako zdroj nákazy krvácivých průjmů nepotvrdily, přesto v médiích proběhla zpráva o rizikovosti bioproduktů a to bohužel i ze strany ministra zemědělství České republiky Ivana Fuksy. Představitele stejného ministerstva, které dle akčního plánu chce v roce 2015 dosáhnout 15% celkové zemědělské výměry v systému ekologického zemědělství a zvýšit produkci tuzemských biopotravin. „Přitom argument polévání vzrostlých plodin močůvkou je naprosto zavádějící a škodlivý, protože močůvka by rostlinu spálila a úrodu znehodnotila. Biopotraviny musí vonět a chutnat. Hnojení močůvkou na plod by znamenalo, že by zelenina po močůvce zapáchala. Budeme požadovat uvedení fakt na pravou míru a skutečně doufám, že jde o nepochopení problému, nikoliv o záměr ekologické zemědělství systematicky likvidovat,“ dodala dále Kateřina Nesrstová.
Biosektor začíná konkurovat konvenčnímu zemědělství čím dál citelněji. O to razantnější jsou i kampaně, které mohou tento sektor poškodit. Je třeba přijmout preventivní opatření v případě podobných zjištění, ale nikoliv vydávat tendenční a poplašné zprávy.
Odborníci upozorňují, že ekologické zemědělství by mělo být založeno zejména na lokální produkci, protože se vzrůstající vzdáleností, na kterou se potraviny přepravují, vzrůstá i riziko jejich kontaminace. Zapomínat by však lidé neměli ani na základní hygienická pravidla, jako je umývání zeleniny, ovoce ale i rukou. Podle Kateřiny Nesrstové nikdy nevíte, kdo stovky kilometrů od vás produkty sbíral a jak se s nimi poté zacházelo, což platí stejně pro konvenční jako pro ekologicky pěstované potraviny.
Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková
Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, (tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz).
Poznámka:
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 581 farmářů, 75 bioprodejen a 275 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk