Radek Drahný "> Krkonošské lesy přitahují zájem lesníků. Dlouhodobě - Ekolist.cz

Správa KRNAP: Krkonošské lesy přitahují zájem lesníků. Dlouhodobě

13. září 2024 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný, tel: 737 209 900
Krkonošské lesy jsou tradičním cílem lesníků, kteří k nám přijíždějí studovat, jak o zdejší lesy pečujeme. Právě skončila dvoudenní lesnická exkurze, kterou pořádal Český svaz ochránců přírody Vlašim a sdružení Pro Silva Bohemica. Lesníci z různých koutů Česka se zajímali zejména o způsoby nepasečného hospodaření.

„Lesnické exkurze nejsou v Krkonoších ničím novým. Kupříkladu Jan Nepomuk František hrabě Harrach před 145 lety uspořádal v Krkonoších velkou exkurzi České lesnické jednoty, které se zúčastnilo na 650 šlechticů a lesníků. Exkurzní cesta, kterou kvůli tomu nechal vybudovat, je dnes jednou z nejvýznamnějších vstupních tras na hřebeny,“ řekl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. „Těší nás, že i současné lesy přitahují pozornost lesníků z celé republiky. Potvrzuje nám to, že o lesy pečujeme dobře, že stále dává odborníkům smysl k nám přijet podívat se, jak si tu v souladu s přírodou počínáme,“ dodal Böhnisch.

„Podívali jsme se na probírkové těžby s proměnlivou intenzitou. Navštívili jsme imisní kalamitou zasažené porosty, které před 30 lety pomáhala zalesnit nizozemská nadace FACE. Zavítali jsme do lesů s přirozenou obnovou a nenechali jsme si ujít výsledky projektu Revitalizace mokřadů v Krkonošském národním parku,“ uvedl organizátor exkurze Karel Kříž. „Co jsme viděli, nás nadchlo. Srdce každého lesníka musí zaplesat, když vidí, jak se může dařit lesu, když má zodpovědného hospodáře,“ doplnil Kříž.

Exkurze se zúčastnili zástupci celého spektra vlastníků lesů v ČR od soukromých majitelů, přes obecní a církevní správce, až po správce státních lesů v rámci jimi realizovaného projektu Vzdělávání pro odolné lesy, jehož cílem je rozšíření poznání o nutnosti změny lesního hospodaření s cílem dosáhnout lesů odolných proti dopadům změn klimatu, tedy s nepasečným hospodařením, s pestrou druhovou a prostorovou skladbou a bohatou biodiverzitou. Projekt se zaměřuje na vzdělávání lesních hospodářů, vlastníků lesů a osvětu veřejnosti v tématu stability lesů v rámci očekávané klimatické změny. Skládá se ze vzdělávacích akcí pro odborníky a vlastníky, exkurzí pro veřejnost, dlouhodobého školního projektu tvorby osvětových materiálů. Využívá stávajících lesních exkurzních objektů jako příkladů dobré praxe.

Exkurze proběhla díky finanční podpoře Evropské unie v rámci Národního plánu obnovy v rámci projektu Vzdělávání pro odolné lesy.