MPO ČR: Ministr Říman nesouhlasí s rozhodnutím Evropské komise

26. března 2007 | MPO ČR
Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman dnes reagoval na rozhodnutí Evropské komise o národním alokačním plánu České republiky na období 2008—2012. Limit stanovený Evropskou komisí je 86,8 milionů povolenek za rok. Návrh pro léta 2008—2012, který Evropské komisi česká vláda předložila, počítal se základním rozdělením mezi jednotlivá odvětví průmyslu ve výši 100,4 mil. povolenek za rok a s rezervou 1,5 mil. povolenek ročně pro případnou výstavbu nových zdrojů.

"Evropská komise stanovením limitu emisních povolenek pro Českou republiku ve výši 86,8 potvrdila vzdálenost Bruselu od reality života v členských zemích. Česká republika je jedním z mála členských států EU, který plní závazky vyplývající z Kjótského protokolu. Stanovený limit bude mít zásadní vliv na život každého z nás. Snížení množství emisních povolenek podváže naši ekonomiku. Průmyslová výroba roste o osm až devět procent ročně a jen spuštění nové automobilky Hyundai zvýší spotřebu elektřiny v České republice o 1 až 2 TWh za rok, tedy o 2,5 — 3 procenta. Ve středu o tom budu informovat vládu, přičemž jedním z mých návrhů na reakci bude podání žaloby proti rozhodnutí Komise," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

"Je zajímavé, že Evropská komise výrazně snížila limit emisních povolenek především novým členským státům, ve kterých v posledních letech dochází k prudkému ekonomickému rozvoji. Alokační plán Lotyšska byl snížen o 57 procent, v případě Litvy se jednalo o 46 procent, slovenské povolenky byly zkráceny o 21 procent, polské o 27 procent a české o 16 procent. Navíc všechny tyto státy na rozdíl od většiny starých členských zemí plní své závazky vyplývající z Kjótského protokolu," uvedl dále ministr.

"Stanovený limit emisních povolenek donutí řadu tuzemských firem nakupovat emisní povolenky, což povede k ekonomickému znevýhodnění celých odvětví na globálním trhu. V řadě odvětví může také dojít k přesunu celých výrob mimo území Evropské unie. Snížení emisního stropu oproti původnímu návrhu české vlády postihne zejména menší výrobce a malá zařízení centrální výroby tepla bez kogenerace, což způsobí problémy především v oblasti komunálních a místních služeb," uvedl dále ministr Říman.