Veronika Krejčí "> Moravskoslezský kraj je úspěšný v projektech na obnovu regionu po uhelné těžbě, do kraje už šlo přes 10,5 miliard z programu Spravedlivá transformace - Ekolist.cz

MŽP ČR: Moravskoslezský kraj je úspěšný v projektech na obnovu regionu po uhelné těžbě, do kraje už šlo přes 10,5 miliard z programu Spravedlivá transformace

12. září 2024 | MŽP ČR
Autor: Veronika Krejčí, tel: 267 122 835, 267 122 534
Téměř 200 projektů včetně 8 strategických za bezmála 11 miliard korun. To jsou finance, které již zamířily do Moravskoslezského kraje skrze Fond Spravedlivé transformace. Ten pomáhá s proměnou uhelných regionů. Prostředky jdou na rekvalifikací pracovníků, transformaci stávajících podniků směrem k nízkouhlíkovému provozu nebo do zakládání nových firem, na podporu inovací, digitalizace i cirkulace. Ale také na regeneraci míst po těžbě, rozvoj kultury a vzdělávání. Ministerstvo životního prostředí teď například v regionu vypsalo novou výzvu na vzdělávací aktivity nejen pro žáky v oblasti klimatických změn, ale i péče o tamní specifické dědictví.

„Je potřeba transformovat zdejší průmysl, aby byl i do budoucna konkurenceschopný, zároveň chceme podpořit lidi v regionu nejen pracovními nabídkami, ale i investicemi do školství a podnikání. Také je nutné pomoci krajině, která se vypořádává s následky po těžbě uhlí. Moravskoslezský kraj je v realizaci strategických projektů i tematických výzev velmi úspěšný. Rozhodnutí o poskytnutí dotace už získalo 8 strategických projektů za více než 7,5 miliardy korun, schválení projektu MUSEum+ v Ostravě, který uchovává industriální dědictví, se očekává každým dnem a třinecká CirkArena, která bude moderním výzkumným centrem, je již těsně před stvrzujícím podpisem. Jsem rád, že z celkových téměř 19 miliard korun, které jsou pro Moravskoslezský kraj v Operačním programu vyčleněny, bylo už 10,7 miliard schváleno.Toho, že se projekty v uhelných regionech daří takto rozjíždět, si pravidelně všímá i Evropská komise, která v tomto Českou republiku chválí,“ říká ministr životního prostředíPetr Hladík (KDU-ČSL).

Obrovský zájem o odborné učebny i konektivitu škol

Vedle strategických projektů podporuje Operační program Spravedlivá transformace i tematické výzvy v oblasti vzdělávání, podnikání nebo obnově území po těžbě uhlí. Celkem bylo pro uhelné regiony vyhlášených přeš 60 výzev, nyní je v Moravskoslezském kraji schválených 192 projektů. „O tematické výzvy byl v některých případech enormní zájem, peníze se vyčerpaly dříve, než se výzvy ukončily. Největší zájem byl o podporu na výstavbu odborných učeben ve školách – například Střední škola technická a zemědělská v Novém Jičíně si mohla pořídit robotickou laboratoř pro polytechnické vzdělávání za 2,7 milionu korun. A velký zájem byl i o projekty na konektivitu škol, to znamená zkvalitnění připojení k internetu i nákup počítačů a tabletů do výuky. V Moravskoslezském kraji tak bude podpořeno celkem 55 projektů na odborné učebny a 47 projektů na konektivitu za více než 400 milionů korun. Je pravděpodobné, že budou výzvy vyhlášeny znovu,“ uvádí ministr Hladík.

Do tematických výzev patří široká škála oblastí, které lze z programu Spravedlivá transformace podpořit. Kromě investic do obnovy území je podpora směřována také směrem k ohroženým osobám. Firmy mohou využít finance na profesní vzdělávání svých pracovníků a rekvalifikace na nové technologie, města a obce mohou pro své obyvatele budovat tzv. řemeslné inkubátory, ve kterých bude možnost využívat prostory a zázemí dílen pro tradiční řemesla, umění a design, technologie a gastronomie pro širokou veřejnost.

Finance na vzdělávání žáků i veřejnosti o klimatu nebo péči o region a jeho dědictví

Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Operačního programu Spravedlivé transformace připravilo také nové výzvy pro uhelné regiony. Pro Moravskoslezský kraj je ve výzvě k dispozici z evropských zdrojů dohromady 25 milionů korun a žádosti mohou od 10. října 2024 posílat jak například základní školy, tak nestátní neziskové organizace z regionu.

„Část výzvy je připravena pro základní školy, které mohou na jeden projekt získat až 350 tisíc korun, a podpoří mimoškolní vícedenní pobytové programy pro žáky. Ty se zaměří na vzdělávání v oblasti změny klimatu v souvislostech nebo transformaci regionu a jeho specifické dědictví a péči o něj,“ vyjmenovává ministr Hladík s tím, že výzva má dvě části. „Čerpat peníze mohou také nestátní neziskové organizace na tvorbu vzdělávacích a osvětových programů o klimatu a souvisejících tématech, například environmentálních, kulturních nebo sociálních a také o proměně regionu. Tyto aktivity budou pro širokou veřejnost, děti i dospělé, a na jeden projekt je možné získat až milion korun z evropských zdrojů,“ doplňuje ministr Hladík.
Veronika Krejčí, tel: 267 122 835, 267 122 534