Kateřina Procházková "> Nehumánní handl - vláda plánuje vyměnit evropské peníze určené na sociální služby za kanál Dunaj – Odra – Labe a beton - Ekolist.cz

KDU-ČSL: Nehumánní handl - vláda plánuje vyměnit evropské peníze určené na sociální služby za kanál Dunaj – Odra – Labe a beton

17. února 2021 | KDU-ČSL
Autor: Kateřina Procházková, tel: 730 575 148
Česká republika by měla v letech 2021 - 2027 čerpat z Evropského sociálního fondu (ESF) na různé sociální služby 1,7 mld eur (44 miliardy korun), což je oproti předchozímu sedmiletému období polovina. I tak plánuje česká vláda, přes doporučení Evropské komise a námitky tří desítek neziskových organizací, tuto částku snížit a přesunout ji do fondu pro tvorbu infrastruktury. Jinými slovy, peníze půjdou na stavbu silnic (vybudování asi 35 km dálnice) a pomoc lidem v nouzi přijde zkrátka.

Přitom právě v této době lze naopak očekávat enormní nárůst programů na podporu zaměstnanosti, dostupného bydlení a prevenci chudoby. Již teď, kdy jsme rok v době covidové, vzrostla poptávka po poradenských službách v oblasti dluhové, domácího násilí a vztahů v rodině o 25 %. „Rodiny jsou ohroženy ztrátou příjmu, bydlení, vzrůstá počet psychiatrických onemocnění a závislostí na alkoholu a drogách. Pouze 8 % financí jde do péče o ohrožené děti, přitom zde bychom měli dávat mnohem více. Děti si samy nepomohou a je naší povinností podporovat ty organizace, které představují pro děti účinnou pomoc,“ uvádí poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská.

Lidovci dlouhodobě upozorňují na podfinancování celé oblasti sociálních služeb. A netýká se to jen domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení, kde je v dnešní době obzvlášť důležité finančně ohodnotit práci všech, kteří se teď často musí vzdát na určitý čas i své vlastní rodiny, aby mohli pečovat o potřebné. „Tyto nepopulární kroky vlády povedou za několik let k většímu nárůstu sociálně patologických jevů ve společnosti a budeme s nimi velice těžce bojovat. Hrozí zvýšení nezaměstnanosti, rozpadu rodin, neřešeného domácího násilí, bezdomovectví i zvýšení kriminality v ulicích,“ varuje Pavla Golasowská a dodává: „Vím, že investice do betonu a stříhání pásky při otevírání nové dálnice je více vidět, ale investice do lidí je pro naši společnost daleko prozíravější a má větší a trvalejší hodnotu.“