Marcela Mikesková "> Nesbírejte ježky! - Ekolist.cz

Český svaz ochránců přírody: Nesbírejte ježky!

13. září 2005 | Český svaz ochránců přírody
Autor: Marcela Mikesková, tel: 737 172 840
V těchto dnech, ostatně jako každé září, začínají být záchranné stanice pro handicapované živočichy zahlceny telefonáty, co s nalezeným malým ježkem. Naše odpověď zní: NIC. V této době ježčata do stanic vůbec nepatří! Jsou-li zdravá, stačí se do zimy pořádně vykrmit sama. Pokud je seberete, připravíte je o život ve volné přírodě zcela zbytečně!

Do záchranných stanic patří v tuto chvíli jen ježci nemocní či ježčata s hmotností pod 200g.

Pomůckou, jak poznat nemocného a vysíleného ježka je:
- když najdete ježka někde na chodníku nebo na místě, kde normálně nemá co dělat, a nestočí se před vámi do klubíčka, pak potřebuje pomoc Nejlepší pro takového ježka bude, když ho donesete do stanice pro handicapované živočichy. Kontakt na nejbližší stanici vám rádi poskytneme v kanceláři Českého svazu ochránců přírody na telefonu 222 516 115, nebo jej najdete na internetových stránkách www.zachranazvirat.cz. Pokud se ježek při náznaku nebezpečí stočí do klubíčka, tak je pravděpodobně v pořádku.

Ježci přežijí zimu, mají–li před zimním spánkem dostatečné tukové zásoby. Pokud tomu tak není, může jim člověk pomoci tím, že je v zajetí vykrmí a pak nechá zazimovat. K tomu, jak poznat, zda je ježek dostatečně velký a pomůže si sám, orientačně slouží tato tabulka:

doba Hmotnost dostatečná k přežití
Začátek září 200 g
Začátek října 400 g
Začátek listopadu 600 g

Záchranné stanice sdružené v Národní síti stanic pro handicapované živočichy v loňském roce poskytly pomoc celkem 1362 malým ježkům.

Národní síť stanic pro handicapované živočichy je unikátním projektem Českého svazu ochránců přírody. Jen za loňský rok bylo ve stanicích přijato 8095 zvířecích pacientů. Více než polovina je opět ve volné přírodě. Národní síť podporuje Ministerstvo životního prostředí, Lesy ČR, s.p. a Česká spořitelna a.s.

za Český svaz ochránců přírody
Marcela Mikesková